Social hållbarhet

"Det fanns behov av en skola med större ansvar" – nu öppnar han dörrarna till sitt Järva gymnasium

Amir Sajadi, vd för Järva Gymnasium. Pressfoto.

Efter att ha grundat Järvaskolan är sociala veteranen Amir Sajadi aktuell med ytterligare ett livsprojekt. Nu har dörrarna öppnats till Järva gymnasium – där eleverna får ta del av allt från Draknästet-tävlingar till hiphop-utbildning.<br><br>"Det fanns behov av en skola med större ansvar", säger Amir Sajadi i en intervju med Impact Loop.

Reporter

Efter fem års tystnad är det åter fullt av liv och rörelse i Tensta Gymnasiums kulturklassade lokaler från 1980-talet. Här samlas nu 180 elever i det som numera heter Järva Gymnasium.

Skolans vd Amir Sajadi är lättad över att äntligen ha dragit igång verksamheten.

"Det är få förunnat att öppna en ny skola i den här typen av lokaler – de fanns inte ens tillgängliga när vi först började ansöka om tillstånd. Renoveringarna har dragit över tiden, men nu är vi äntligen på plats", säger han.

Rusning till den nya skolan

Det var tänkt att Järva Gymnasium skulle inrymma 120 elever, men 180 har alltså fått plats. Och redan under den första veckan på terminen kom ytterligare ett hundratal ansökningar in, berättar Amir Sajadi.

"Jag tror nog att många har varit nyfikna, men ville vänta och försäkra sig om att det här faktiskt blev av."

Vägen hit har inte varit spikrak. Skolan drivs av stiftelsen Roya Foundation, och få avkastningssugna riskkapitalister har varit villiga att stötta något som inte är vinstdrivande. Satsningen har istället finansierats av lån från Almi och Ekobanken, i kombination med donationer från Hugo Stenbecks Stiftelse.

Det låter kanske som ett riskfyllt projekt, men för Amir Sajadi är gymnasieskolan ett naturligt nästa steg efter att ha drivit högstadiet Järvaskolan sedan 2016.

"Egentligen hade det naturliga varit att 'skala upp' genom att göra mer av det vi redan kan, det vill säga fler högstadieskolor. Men jag vill skala upp effekten istället. Få fler att tänka om och jobba annorlunda."

Just det där "annorlunda" är sannolikt en viktig anledning till att många söker sig till Järva Gymnasium. Läroplanen har mejslats fram med kryddor från bland andra techprofilen Binette Seck, arkitekten Peter Ullstad och impact-experten Sanna Rådelius. Hip-hop-skribenten och entreprenören Ametist Azordegan bidrar med utbildning i medieproduktion från stiftelsen Juice Studios.

Inte varit enkelt

Amir Sajadi medger att det inte varit helt enkelt att omsätta den rådgivande gruppens storslagna idéer till praktik.

"Ibland har vi bollat filosofiska tankar som varit utmanande att stöpa om till en verksamhet som funkar i vardagen, enligt alla lagar och regler. Men om vi kan lyckas få vassa insikter om samhälle, teknik och näringsliv till skolan − och forma utbildningen så att den blir framtidssäkrad − då kan vi skapa en riktigt bra grund."

På skolan får eleverna bland annat ta del av "makerspace", ett digitalt skaparlabb, entreprenörscenter, Draknästet-tävlingar och internationella utbyten. Studiestödet är omfattande.  

"Det handlar egentligen inte så mycket om de enskilda insatserna, utan om den övergripande tron på att det finns potential i varenda elev. Det fanns behov av en skola med större ansvar. Vi har sett många elever som inte har stöd hemifrån, men också elever med stor talang eller ambition som inte tillvaratas."

Nya Järva gymnasium är inhyst i vad som tidigare var Tensta Gymnasium. Foto: pressbild.

Respekt föder respekt

Just denna inställning sammanfattar ganska väl Amir Sajadis filosofi. Det finns ingen annan gyllene regel för att skapa en välkomnande och fungerande skolmiljö, menar han.

"Det handlar om kärlek till barnen, och att bry sig tillräckligt mycket för att göra det som krävs för att de ska lyckas. När barnen ser att man inte ger upp – då är de med i den osynliga överenskommelsen. När de märker att du bemöter dem med respekt får de respekt för dig också."

Har det underlättat att börja om men en helt ny skola istället för att ta över en befintlig verksamhet?

"Ja, framförallt eftersom vi har kunnat rekrytera lärare som verkligen skriver under på det här sättet att jobba. Det finns otroligt många lärare som vill jobba hårt och som bryr sig. Men deras ambitioner blir ofta kvävda av dåligt ledarskap, särskilt när rektorerna blir tjänstemän som bara arbetar med att minimera risker."

Förutom att driva två skolor och en stiftelse, är Amir Sajadi fortsatt involverad i Impact Hub, där han bland annat jobbar med affärsutveckling med fokus på hållbarhet och inkludering i ett globalt nätverk.

"Jag älskar innovation och entreprenörskap, men skolorna är mitt samhällsengagemang. Utbildning är det viktigaste som finns för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Vi försöker skapa en skola i framkant", avslutar han.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.