Koldioxidinfångning

36 miljarder i stöd för att håva in koldioxid – nu växer investerarnas intresse

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Foto: TT.

Energimyndigheten kommer att dela ut 36 miljarder kronor till svenska bolag för att urskilja, fånga in och lagra koldioxid, efter att EU-kommissionen i dagarna gett tummen upp. Nu växer intresset för området, där riskkapitalbolaget Verdane och medlemsorganisationen Södra är tidigt ute.

Chefredaktör

Många är överens om att det inte räcker att dra ner på utsläppen för att Sverige ska nå netto-nollutsläpp till 2045, utan att vi också måste fånga in de som redan finns. Men åsikterna går isär hur det ska ske. 

En teknik som regeringen satsar stort på är så kallad bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage), som går ut på att urskilja, fånga in och lagra koldioxid från förnybara källor.

Nu står det klart att Energimyndigheten kommer att dela ut 36 miljarder kronor till svenska företag som jobbar med denna teknik. Detta efter att EU-kommissionen i dagarna gett tummen upp till stödet.

"Det här är ett stort steg framåt på vägen mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp 2045. Sverige kan nu bygga anläggningar för att fånga in biogen koldioxid och det kommer att vara helt avgörande för att Sverige ska behålla den världsledande positionen att minska klimatutsläpp", säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett uttalande.

Stödet, som öppnar efter sommaren och kommer att betalas ut under 15 år, fördelas genom en så kallad omvänd auktion. Företag som kan erbjuda tjänsten att avskilja, transportera och geologiskt lagra koldioxid från förnybara källor och samtidigt har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen.

Ser över möjligheten

Två aktörer som är tidigt ute med att satsa på bio-CCS är medlemsorganisationen Södra och riskkapitalbolaget Verdane. I sitt gemensamma bolag Njord Carbon har de precis säkrat finansiering för att fånga in koldioxidutsläpp i stor skala och sedan sälja dessa i form av klimatkrediter.

"Vi ser möjligheter med att vara med i auktionen och få ta del av stödet från Energimyndigheten, men får avvakta tills vi vet exakt hur utlysningen formuleras", säger Andreas Hörnfeldt, chef för nya affärer på Södra Innovation, till Impact Loop i samband med nyheten.

Riskkapitalbolaget Verdane och medlemsorganisationen Södra satsar på bio-CCS. Här är Jon André Løkke, vd för Njord Carbon, Bjarne Kveim Lie, partner på Verdane och Andreas Hörnfeldt, chef för nya affärer på Södra Innovation. Foto: pressbilder.

Olika tekniker lockar investerare

Bio-CCS är bara en teknik av många för att fånga in koldioxid. Enkelt förklarat kan man säga att det är en kombination av användning av biobränslen ihop med koldioxidinfångning och lagring. När biomassa används som energikälla absorberar växterna koldioxid från atmosfären under sin tillväxt.

Genom att sedan fånga och lagra den koldioxid som frigörs när biomassa förbränns eller omvandlas, kan tekniken i teorin leda till negativa utsläpp.

Men sedan finns även carbon capture (CC), eller koldioxidinfångning på svenska. Då fångar man in koldioxid direkt från industriella källor eller direkt ur atmosfären. Det kan till exempel vara vid kraftverk som använder fossila bränslen eller i industriella processer. Dessa kan sedan pumpas ner under jord eller göras produkter av (till exempel vodka eller parfym!), något som Impact Loop undersökt i en stor genomgång här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.