Kalle Nilvér: Sälj aktierna i fossilbolagen – det kan faktiskt göra skillnad
Att sälja sina aktier i fossilbolag kan – trots att det kan kännas som en droppe i havet – göra skillnad. Det skriver Kalle Nilvér, grundare till GoClimate, i en krönika.
Jag var länge skeptisk till idén att handel av noterade aktier i en global snabbrörlig finansmarknad skulle kunna påverka klimatet. För om jag säljer mina aktier i ett fossilbolag till någon annan, vad har egentligen förändrats? I värsta fall skulle den nye ägaren kanske bli ännu mer investerad, både finansiellt och emotionellt, i fossilindustrin – och få starkare ekonomiska incitament att motarbeta den gröna omställningen.
Jag tänkte att det är bättre om jag, som skulle välkomna fossilbolagens undergång, behöll aktierna. Speciellt om jag faktiskt aktivt försöker påverka bolagen åt rätt håll.
Och Jakob König på Fair Finance Guide håller med, det bästa sättet att påverka med sina pengar är i vanliga fall att äga aktier i bolaget och vara en aktiv investerare, det vill säga dyka upp på årsstämmor och på andra sätt sätta press på bolaget. Men det finns ett problem med det här: Det har hittills inte fungerat. Engagemang och aktivism från aktieägare har hittills haft minimal effekt på de flesta fossilbolagens klimatstrategier. Förklaringen är att de varken vill eller kan byta kärnverksamhet.
Och när aktivt ägande inte fungerar, då säger Jakob König att det är bättre att flytta pengarna från bolagen.
För att flytta pengar från fossila investeringar kan faktiskt göra skillnad, och det av flera anledningar:
1. Signaleffekten: När stora investerare, särskilt respekterade institutioner som våra pensionsfonder, divesterar från fossila bränslen, sänder det en signal till marknaden. Branschen och företagens rykte påverkas och därmed dess förmåga att attrahera talang och partners. För vem vill börja jobba på eller med ett bolag som investerare flyr ifrån?
2. Omfördelning av resurser: När kapital dras tillbaka från fossilindustrin kan det istället investeras i förnybara energikällor och grön teknik. Detta accelererar utvecklingen av hållbara alternativ. Det räcker med att en väldigt liten del av marknaden stöttar ett grönt bolag för att en positiv effekt ska uppnås.
3. Lobbyverksamhet för grön omställning: När pensionsfonder och andra stora investerare ökar sitt ägande i gröna företag, får de incitament att lobba för policies som gynnar dessa investeringar. Historiskt har institutionella investerare med betydande innehav i gröna företag varit mer benägna att stödja klimatrelaterade aktieägarresolutioner, och det är rimligt att anta att det kommer fortsätta.
4. Lättare för politiska regleringar: När stora etablerade finansiella institut lämnar fossila bolag blir det lättare för politiker att reglera fossilbolagen. De kommer till och med uppmuntra att exempelvis minska fossila subventioner av de institutioner som har stora ägande i de gröna alternativen.
Och det är fler som har förstått det här nu. Kampanjen flyttapengarna.nu med den fantastiskt roliga reklamfilmen med David Dencik som flera svenska impact bolag stöttat har hittills lyckats få pensionssparare motsvarande 754 miljoner kronor att skriva under att de tänker flytta från pensionsfonden AP7 om de inte avslutar sina fossila investeringar. Det låter kanske i sammanhanget inte så mycket, men tänk vad som kan hända om de pengarna istället investeras i impact-bolag.
Vill du vara med och öka takten på omställningen? Flytta pengarna.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups