Just nu

Katapult VC bygger team i Stockholm – ska få fler investerare att använda AI

Fredrik Winther, strategichef på norska Katapult och styrelseordförande Northstar Impact Analytics. Foto: Impact Loop.

Norges mest kända impact-riskkapitalbolag Katapult satsar nu på Sverige – med ett nytt AI-verktyg för investerare. "Vi ser Stockholm som ett mer moget startup-ekosystem än det norska, och särskilt inom impact", säger strategichefen Fredrik Winther, och berättar om:<br><br> → Nya teamet på plats<br> → Nya AI-verktyget: "Kommer se dramatiska förändringar"<br> → Utvecklingen för impact-investerarna

Chefredaktör

Vi ses på impact-hubben Norrsken på Birger Jarlsgatan i Stockholm, där Katapults strategichef Fredrik Winther just nu har sin svenska bas. 

"Vi har redan ett partnerskap med Norrsken, och nu skalar vi upp verksamheten i Norden ytterligare. Vi ser Stockholm som ett mer moget startup-ekosystem än det norska, och särskilt inom impact", säger han över en kaffe i Norrskens lounge.

För den som inte känner till Katapult kan man säga att de är lite som “Norrsken i Norge”. Då syftar vi på den svenska impact-hubb som Klarna-grundaren Niklas Adalberth startat och som idag består av allt från riskkapitalbolag till stiftelser och en årlig impact-konferens.

I Norge heter entreprenören istället Tharald Nustad och kommer från fastighets- och IT-branschen. För tio år sedan lovade han att satsa på "100 procent impact" vilket sedan dess vuxit till en grupp med riskkapitalbolag, en stiftelse, acceleratorprogram, nätverk och konferenser. I riskkapitalbolaget har man gjort över 200 portfölj-investeringar.

"Norges Niklas Adalberth" heter Tharald Nustad och har grundat bolagsgruppen Katapult, som investerar i impact-bolag. Foto: pressbild.

Vill göra "verklig impact"

Idag har Tharald Nustads kapital kompletterats med både internationella och lokala investerare i flera fonder, men fokuset är fortfarande detsamma: att investera i vad man kallar för "verklig impact". Totalt har man gått in i drygt 170 bolag i 47 länder och i fonden Katapult Ocean ryms allt från nästa generationens vindturbinblad, material av sjögräs, AI-verktyg för hållbart fiske och solcellsdrivna elbåtar.

"Vi vill inte bara minska skador på klimatet eller det impact-område där vi investerar, utan investera i bättre alternativ", säger Fredrik Winther och fortsätter:

"Ett exempel som är relevant för Norge är att vi inte vill investera i elektrifierade fartyg som stödjer oljeindustrin, vi skulle hellre gå in i förnybara industrier. Vi har helt enkelt en ganska strikt definition av impact."

Hur många svenska impact-bolag vill ni hitta?

"Vi har inget geografiskt fokus som sådant, vi letar bara efter de bästa företagen globalt. Men givet att Sverige har ett ganska moget startup-ekosystem och också ett moget klimatfokus så blir det en naturlig del av vår totala portfölj."

Hur mycket pengar går ni in med i ett bolag?

"I den första fasen är det vanligtvis mellan 150 till 300 000 euro (motsvarande 1,7 till 3,4 miljoner kronor, Impact Loops anmärkning). Men det varierar, och framåt kommer vi även att följdinvestera och gå in i senare kapitalrundor."

Investerarna ligger efter inom AI

Nu är han i Sverige för att bygga upp en parallell verksamhet – som riktar sig till andra impact-investerare. AI-verktyget "Northstar Impact Analytics" ska hjälpa andra investerare, framförallt riskkapitalbolag, att hitta nya bolag att investera i. 

Och just inom AI ligger investerarna efter, menar Fredrik Winther.

"Det finns en paradox i att vi är så intresserade av att investera i den senaste tekniken men ganska långsamma när det gäller att använda den i våra egna bolag", säger han och fortsätter:

"Jag tror att vi kommer att se dramatiska förändringar när det gäller investeringsmodeller framöver. Till exempel har VC varit en stabil modell i flera decennier, men de gradvisa förändringar vi sett de senaste åren har nu plötsligt blivit mer tydliga."

Det nya verktyget ska enligt Fredrik Winther också kunna plocka upp trender på ingång, så att investerare kan se inom vilka områden grundare kommer att satsa. Dessutom kan det tränas och bli bättre utifrån ens specifika behov.

"Vi själva kommer att använda den konkurrensfördelen för att engagera oss i nya bolag."

Till satsningen har han precis rekryterat två nyckelroller i Stockholm: Felix Bensberg och Sammy B Abla kommer båda från egna bolaget Teamtive, som beskriver sig som en “genomförar-partner” för investerare.

Jag tror att vi kommer att se dramatiska förändringar när det gäller investeringsmodeller framöver

Två vägar för investerare

Själv har Fredrik Winther länge rört sig i ekosystemet kring impact- och techbolag. Innan rollen som strategichef på Katapult var han chef över Oslo Business Region, och därefter vd på Katapult. 

Nu spår han att riskkapitalbranschen inom impact kommer att röra sig åt två håll: Vissa investerare kommer att bli betydligt mer nischade, med en typ av supersmala boutique-fonder, och bara leta bolag inom just den nischen.

"Det som tidigare var en specifik vertikal – klimatet – består nu av ett par hundra vertikaler. Bara under de senaste åren har vi sett nästan 200 nya klimatfonder i Europa, beroende på hur man definierar dem. Många är ganska generella i sina mandat."

"Jag tror att vi kommer att se en uppdelning inom ‘venture capital’ där många av de traditionella VC-bolagen kommer att ta mer kapital från de riktigt stora fonderna. Samtidigt som de mindre nischfonderna kommer att ha ledande vertikalexpertis, AI-processer och slimmade strukturer."

Men trots konkurrensen ser han ingen risk med att hjälpa andra investerare att hitta bolag att investera i, med sitt nya AI-verktyg:

"Vi vill kanalisera så mycket kapital som möjligt till världens mest akuta problem. Om vi kan stötta fler klimatinvesterare att uppfylla sina mandat, påskynda utvecklingen av ny teknik och hjälpa dem att hitta fler, bra grundare, så blir hela systemet bättre. Det vinner alla på."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.