Proptech

Klimatet i fokus på New Yorks proptech-vecka – 3 spaningar från oss

Impact Loops New York-korrespondent Jenny Kjellén.

Proptech är dött och hårdvara behöver mer kapital. Det var några av de ämnen som avhandlades under New Yorks proptech-vecka där Impact Loops Jenny Kjellén var på plats.

Reporter och redaktör

När NYC Real Estate Tech Week 2023, eller "Davos för fastighetsteknik" som den marknadsförs på hemsidan, genomfördes i New York var investerare, fastighetsägare och entreprenörer på plats för att diskutera bland annat hur byggbranschen kan bli mer klimatsmart.

“Mitt intryck från dagen är att nästa våg av dekarbonisering håller på att ta fart. Vi lyckades även belysa det ökande behovet av hårdvarulösningar för att uppnå våra klimatmål. Programvara kommer inte att rädda världen utan vi behöver hårdvara, som till exempel distribuerade energiresurser för att omvandla optimering till motståndskraft,” sa Ryan J. S. Baxter, koldioxidstrateg på energirådgivningsföretaget 5, till Impact Loop.

Här är tre spaningar från en av dagarna:

1. Sluta kalla allt för proptech

“Proptech är dött” var lite förvånande en inledande kommentar från en av paneldeltagarna som bjudits in för att prata om teknikens roll i dekarboniseringen av våra byggnader utifrån ett riskkapital-perspektiv. 

Riktigt så drastiskt var det inte men det kan vara dags för en omprofilering. Zach Aarons, författare, ängelinvesterare och medgrundare av venture capital-bolaget MetaProp, ironiserar lite kring hur hajpad marknaden kring proptech varit:

"År 2021 var allt som benämndes proptech lätt att värdera till 100 gånger intäkterna, år 2022 var det ingen som ville röra det över huvud taget", sa han och fortsatte: 

“Det finns fundamentala skillnader i till exempel marginaler, skalbarhet och affärsmodeller för de bolag som klassas som proptech och marknaden börjar nu lära sig att värdera dessa bolag."

Investeraren Zach Aarons. Foto: pressbild.

Jeanne Casey, global proptech- och innovationschef på investeringsförvaltaren Nuveen, höll med om att det numera finns en djupare förståelse från investerare om vad som förtjänar en högre multipel och vad som inte gör det. Något som är positivt för bolagen då investerarna kan känna sig mer trygga i sina investeringar. 

“Jag är optimistisk för riktigt unga företag som kan värderas och förstås bättre av investerarna och det finns idag fler finansieringskällor för företag i tidiga skeden. Mitt team fanns till exempel inte för drygt två år sedan och nästan varje stort fastighetsföretag har ett team som aktivt letar efter möjligheter att investera kapital direkt eller genom samarbeten med riskkapitalfonder,” sa hon.

2. Hårdvarubolag behöver locka mer riskkapital

De mest motståndskraftiga företagen och där multiplarna återhämtat sig mest på private equity-marknaden är enligt Zach Aarons renodlade SaaS-företag. 

“Som vi vet så behövs hårdvara och hållbart byggmaterial för att dekarbonisera fastighetsbranschen. Företag inom byggmaterialbranschen har presterat relativt bra men handlas historiskt sett inte till gynnsamma multiplar”, sa han.

“Jag tror att det är något vi måste övervinna när vi ser att marknaden fortsätter att belöna mjukvaruföretag på grund av deras höga bruttomarginalprofil. Vi behöver hitta sätt att finansiera fler företag som tar risker på material-, hårdvaru- och utvecklingsnivå, men på ett skalbart sätt så att de kan generera avkastning på typisk riskkapitalnivå.”

3. Brist på arbetskraft en av de största utmaningarna

USA:s klimatpaket IRA (Inflation Reduction Act) driver på stora investeringar i elektrifiering av transportsektorn och energiindustrin (läs Impact Loops genomgång av den här). 

Den ökade satsningen förväntas skapa miljontals nya jobb inom de kommande årtiondena och öka efterfrågan på olika yrkesgrupper, inklusive elektriker, värmepumpsinstallatörer och byggarbetare.

Enligt Bureau of Labor Statistics förutspås exempelvis att behovet av elektriker kommer att öka med ungefär 80 000 platser per år i USA, något som inte förväntas täckas av nytillkomna elektriker.

"Samtidigt som vi rör oss mot elektrifiering så finns det en brist på elektriker och installatörer. Men i steget innan installation av nya energisnåla produkter råder det brist inom konsultföretagen som kan förmedla expertis om vad vi ska göra med våra byggnader. De kan inte anställa personal tillräckligt snabbt och det finns en kö för att arbeta med vissa firmor”, sa Bomee Jung, medgrundare och vd för Cadence OneFive.

LÄS MER: 5 spaningar från New Yorks klimatvecka

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.