Statliga stöd

Impact-bolagen som får ta del av 57 miljoner – delas ut på ett bräde: "Ingen anledning att vänta"

Klas Cullbrand, utlysningsansvarig RE:Source, Arelys Sosa, Drev, Fredrik Ardefors, Svensk Däckåtervinning och Maria Ström, The Loop Factory.

När innovationsprogrammet RE:Source delar ut 57 miljoner kronor till 14 projekt använder de både årets och nästa års budget. "Ju mer pengar vi kan aktivera nu direkt desto bättre", säger utlysningsansvariga Klas Cullbrand. Impact Loop har sammanställt hela listan.

Chefredaktör

När det statligt finansierade programmet RE:Source, som syftar till att öka en hållbar materialanvändning, på torsdagen gick ut med vilka som fått dela på årets stödpengar var flera impact-bolag med på listan. Från Göteborgs-bolaget Drev, som "städar upp" i batterifabriker, till The Loop Factory i Varberg som vill skala upp textilåtervinning.

Egentligen skulle cirka 35 miljoner kronor delas ut, men summan blev istället 57,3 miljoner kronor, eftersom man även använt nästa års budget på årets projekt.

När Impact Loop når RE:Sources utlysningsansvariga Klas Cullbrand förklarar han varför:

"Vi fick in ovanligt många riktigt bra ansökningar, så därför blev vi uppmuntrade av våra finansiärer Energimyndigheten, Vinnova och Formas att använda de medel som egentligen var öronmärkta till nästa år redan nu. Och vi vill ju skapa impact nu, så ju mer pengar vi kan aktivera nu direkt desto bättre", säger han.

"Ingen anledning att vänta"

Pengarna har delats ut till 14 projekt som leds av ett företag, universitet eller forskningsinstitut. Men en rad andra aktörer kommer i sin tur att delta i dessa projekt.

"I ett projekt kan det vara mellan 3 och 30 aktörer som delar på den summan som det står att en aktör får. Totalt rör det sig alltså om långt många fler än 14", säger Klas Cullbrand.

Projekten har bedömts av ett 30-tal externa bedömare, som utgår från ett antal kriterier – från närhet till implementering till potential för resursbesparing.

Gör ni någon uppföljning på att projekten skapar impact?

"Ja, alla bakom projekten lämnar en skriftlig slutrapport. Men det är väldigt svårt att följa upp då det är så olika tidsperspektiv. Det är inte säkert att det händer något under projektets gång, och inte heller om vi ringer upp om två år, men så år tre händer det plötsligt något. Men vi har samlat på oss flera projekt som vi finansierat och som vi sett gett effekt, till exempel Renewcell i ett tidigt skede, som ju nu är på banan igen."

Finns det inte en risk att de som hade tänkt söka nästa år nu känner sig snuvade på pengar?

“Nja, de blir inte av med några pengar för de har ju aldrig fått dem och vi har inte heller formellt gått ut och sagt att vi kommer ha en utlysning 2025. Men har vi riktigt bra ansökningar nu så finns det ingen anledning att vänta. Då har vi ju bara fördröjt omställningen ett år.”

Kan ni få ännu mer pengar nästa år?
“Jag tror att det är osannolikt, men vem vet? Vi har uppenbarligen lyckats hittills med att attrahera väldigt bra projekt så tillkommer det pengar i systemet på något sätt finns vi absolut till hands för att hjälpa rikta dem mot fler viktiga satsningar.”

Här är impact-bolagen som fått pengar:

De kommer i sin tur att dela pengarna med andra aktörer.

Drev – städar upp i giga-fabrikerna

Drev utvecklar en torrtvättsmetod för att effektivt hantera och återvinna "svart damm" från batterifabriker. Företaget, grundat av Arelys Sosa i Göteborg, har nyligen fått en investering på nästan 8 miljoner kronor från Unconventional Ventures för att vidareutveckla sin teknik. Projektet som fått pengar ska utveckla och testa detta. Mer i Impact Loops artikel här.

The Loop Factory – textilåtervinning utan stickning

Grundat av Anna Altner i Varberg (samma person som grundat Chanel-backade Yangi) så utvecklar detta bolag under vd Maria Ströms ledning hållbara och cirkulära materiallösningar. I projektet TexScale vill de effektivisera användningen av sekundära textilråvaror med den så kallade nonwoven-tekniken (när tyger tillverkas genom att binda eller pressa samman fibrer, utan att väva eller sticka). På så sätt vill de skapa systemförändringar inom textilåtervinning.

Nudie Jeans – vill skala upp reparationer

Nudie Jeans, med huvudkontor i Göteborg, tillverkar jeans och andra kläder med fokus på etiska produktionsmetoder och att implementera hållbarhet i tillverkningen. De har även en reparationsservice där de erbjuder gratis lagningar för att förlänga plaggets livslängd. Det är detta projekt som de ihop med samarbetspartnern RecoMended bland annat får pengar för att skala upp.

Aquafood – effektiv tillverkning av sjömat

Aquafood, också baserat i Göteborg, använder sig av sidoflöden från fiskindustrin för att tillverka högkvalitativa produkter som mince, premiumoljor och marint kollagen. Projektet de får pengar för ska skala upp denna teknik för att förbättra sjömatsindustrins resurseffektivitet.

Rocking Chair Informatics – ska förlänga batteriers livslängd

Ännu ett Göteborgsbolag, som drivs av den enda anställde Kasper Westman. Projektet som bolaget fått pengar för handlar om att utveckla ett batteridataformat (BIF) som ska minska behovet av materialåtervinning eller deponering av fordonsbatterier. Genom att samla data från Vois elsparkcyklar och använda avancerade prognosmodeller ska projektet stärka återanvändningen och minska osäkerheten på andrahandsmarknaden.

Svensk Däckåtervinning – AI för att sortera återvunna bildäck

Som icke-vinstutdelande företag organiserar och återvinner Svensk Däckåtervinning 90 000 uttjänta däck årligen. Det sökta projektet handlar om att utveckla ett intelligent sorteringssystem för återvinning av uttjänta däck, där bland annat AI ska användas.

Renasens – gör råmaterial av avfall

Detta Norrköpings-bolag omvandlar jordbruks- och textilavfall till råmaterial. De har utvecklat en vattenfri process som extraherar tillsatser och färgämnen från textilavfall och som sedan återvinner materialen utan att använda skadliga kemikalier eller energikrävande metoder. Projektet man fått pengar för ska förbättra tekniken och kickstarta uppskalningen ihop med en rad partners.

Summorna är än så länge inte offentliga. Resten av pengarna går till främst universitet och forskningsinstitutet RISE.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.