Impact Loop granskar

Efter konkursen – kritik mot Mycorenas köpare: "Plockade upp det för en spottstyver"

Ramkumar Nair, grundare av Mycorena, och Roger Wiklund, investerare i Falkenberg. Foto: privat.

De värderades till 1,3 miljarder kronor för två år sedan – men för två veckor sedan såldes svampproteinbolaget Mycorena i Göteborg för en bråkdel av det.<br><br>Nu kritiseras köparna, som också var en av bolagets största investerare, för att inte ha försökt rädda Mycorena när de kunde.<br><br>"Jag tänkte nog lite i banorna att de bara satt och väntade på att det skulle gå åt skogen för oss", säger en investerare till Impact Loop.<br><br>Läs också om:<br> → Så mycket betalade köparna för Mycorena<br> → Klart: Stänger ner produktionen i Sverige<br> → Grundaren: "Kunde ha varit nästa Oatly"

Chefredaktör

Följetongen kring Göteborgs-baserade Mycorena, som tillverkade svampprotein med globala ambitioner, har varit lång. Från miljardvärdering och nästan 300 miljoner kronor i riskkapital – till konkurs, uppköp och nu – flytt från Sverige.

Där hade också berättelsen kunnat sluta. Men uppköpet har lämnat kvar en besvikelse och ett missnöje – inte bara med köparna, utan också med svenska foodtech-investerare som valde att inte rädda bolaget.

Drömmen om Mycorena

Det var när Ramkumar Nair skrev sin doktorsexamen i industriell bioteknologi som han utvecklade tekniken bakom Mycorena, en fermenteringsmetod för att göra protein på svamp. Tanken var att proteinet skulle ersätta vanligt kött i exempelvis köttbullar eller nuggets. 

I slutet av 2017 grundade han bolaget Mycorena. Sedan följde flera år av utveckling och testande, och samarbeten med välkända livsmedelsbolag.

När belgiska Veos-gruppen, som är en andra generationens familjeföretag inom kött- och protein-branschen, hör av sig 2021 är det ett kvitto på att de är rätt ute.

"De är en framgångsrik industrigrupp och hörde av sig till oss efter att de gjort en pivotering mot att investera mer i plantbaserat", berättar Ramkumar Nair idag.

Veos-gruppen investerar drygt 46 miljoner kronor i Mycorena. Ett år senare går de in med ytterligare 114 miljoner kronor. 

Även en stor grupp privatinvesterare från Falkenberg går in med kapital. Rundan, som slutar på totalt 240 miljoner kronor inklusive lån, beskrivs som “den största nordiska serie A-rundan inom området alternativa proteiner”. 

Värderingen landar på över 1,2 miljarder kronor.

Planerna är stora. Enligt Roger Wiklund, en av Falkenberg-investerarna, driver Veos-gruppen på att Mycorena ska bygga den fabrik för storskalig tillverkning av mykoprotein som är planerad i just Falkenberg. 

"Vi var relativt många från Falkenberg som gick samman för att Mycorena skulle kunna bygga fabriken. Från början var tanken att bygga en fabrik som var kanske en tiondel så stor, men att vi skulle göra den mycket större var väldigt mycket på initiativ från den belgiska investeraren", säger han idag.

Mycorenas påbörjade fabrik i Falkenberg. Foto: pressbild.

Tar över konkurrerande bolag

Entusiasmen kring den nya fabriken är stor. I lokalmedia skriver man om det kommande bygget, som enligt uppgift till Hallands Nyheter ska kosta mellan 150 och 200 miljoner kronor. På bild syns en glad Roger Wiklund ihop med representanter från investeringsbolaget FBG Invest och Falkenbergsgruppen Fastighets AB, som ska stå för bygget.

En tid senare tar Veos-gruppen över ett annat bolag på hemmaplan: Naplasol, som tillverkar en liknande produkt som Mycorena. När exakt detta sker och hur ägarförhållandena ser ut har inte Impact Loop kunnat klarlägga, men klart är att bolaget idag är en del av Veos-gruppen.

Falkenberg-investeraren Roger Wiklund, som klev in i Mycorenas styrelse ungefär ett år innan konkursen, upplever att kommunikationen i och med detta ändras.

"Redan då såg det väldigt dåligt ut i bolaget, det kändes som att vi var ute på en räddningsaktion. Då var Veos också med i styrelsen men gjorde ingenting", säger han.

Han säger att han tyckte att det kändes konstigt att Veos-gruppen på hemmaplan drev en verksamhet som var så lik Mycorena. 

"Jag tänkte nog lite i banorna att de bara satt och väntade på att det skulle gå åt skogen för oss."

Enligt Ramkumar Nair förändras kommunikationen när Mycorena inte lyckades ta in mer kapital.

"De var aktiva ägare i början. Men när de såg att Mycorena kämpade med att resa kapital från Sverige för att färdigställa Falkenberg-projektet så tog de en passiv ‘approach’ med sin fortsatta investering", säger han.

I juli tvingades Ramkumar Nair och styrelsen sätta Mycorena i konkurs. Foto: privat.

Stängde plånboken

Vi är nu framme vid 2023 och marknaden har störtdykt. Från skyhöga värderingar och prat om det svenska foodtech-fenomenet går många bolag i branschen plötsligt på knäna. Ramkumar Nair och styrelsen i Mycorena tvingas se hur en investerare efter en annan tackar nej till att gå in med mer kapital i bolaget. 

Även Veos-gruppen ska visa sig hålla hårt i plånboken.

"De sa nej. De fick direkta frågor från oss om varför de inte ville investera. Men det var undvikande svar", säger Roger Wiklund.

Under våren 2024 står det klart att Mycorena inte kan slutföra bygget av fabriken i Falkenberg. Det kapital man skulle tagit in för att fortsätta finansieringen av fabriken lyckas man inte säkra. 

Den nya planen blir istället att komma igång med en mindre produktion på den demoanläggning man byggt i Göteborg, som också kostat mycket kapital. Fokus är på att få ut mykoproteinet på marknaden och börja sälja.

Men även den nya strategin behöver kapital – och när kranen plötsligt dras åt blir läget akut.

Den 12 juli tvingas Ramkumar Nair och styrelsen i Mycorena att sätta bolaget i konkurs.

"Vi gjorde allt vi kunde men insåg till slut att det inte gick längre", säger Ramkumar Nair idag.

Kort efter att konkursboet bjuds ut till försäljning händer två saker: Den ena är att Klementina Österberg, vd för GU Ventures som investerat i Mycorena, samlar ihop ett konsortium som vill köpa upp konkursboet och driva det vidare. Något som väcker stor uppmärksamhet i sociala medier efter att Impact Loop skrivit om saken.

Den andra är att Veos-gruppen lägger ett bud.

Vi gjorde allt vi kunde men insåg till slut att det inte gick längre

Planen föll

Medan stora delar av Sverige checkar ut för semester jobbar Klementina Österberg, Ramkumar Nair, Christine Bjärkby och Ebba Fröling, bolagets operativa chef som fått erbjudande om att bli vd i "utbrytar-konsortiumet", med att pitcha in det nya upplägget till investerare. De behöver kapital för att både köpa upp konkursboet och driva det i ett år.

Men satsningen går i stöpet.

"Kort och gott föll vår plan", säger Klementina Österberg idag. “Vi fick inte med oss de investerare vi ville.”

Hon drar sig ur budgivningen och lämnar processen.

Kvar finns ett gäng intresserade köpare, däribland Veos-gruppen. Med sitt konkurrerande bolag Naplasol, som alltså har en liknande produkt som Mycorena i Belgien, ser de synergier. De kan också branschen mycket väl.

Det blir också de som vinner budgivningen. Prislappen: 600 000 euro, motsvarande 6,8 miljoner kronor.

"Vi ser fram emot att se Mycorena fortsätta blomstra under Veos Groups starka industriella expertis", säger grundaren Ramkumar Nair i ett pressmeddelande som skickas ut till svensk media.

I själva verket är han djupt besviken. Den produkt han jobbat med i sju års tid, fått en rad patent på och såg fram emot att revolutionera svensk livsmedelsindustri med, är såld och ska flyttas till Belgien. 

Själv har varken han eller Ebba Fröling en plats i den nya konstellationen. För verksamheten i Sverige läggs ner. På Linkedin-sidan för Naplasol (Veos-gruppens dotterbolag som var det som konkurrerade med Mycorena) skriver bolaget:

"Med detta förvärv kommer Naplasol att stärka sitt produktutbud av mykoproteiner och producera Mycorenas mykoprotein, Promyc®, vid sin industriella anläggning i Bree, Belgien."

Kontraktet på lokalen i Göteborg är uppsagt. Personalen har ombetts att skyndsamt tömma det.

Naplasol, som ägs av Veos-gruppen, tar över verksamheten och Mycorena stängs ner i Sverige. Foto: pressbild.

Ett "clean sheet"

Wim Slee är ena halvan av de två bröder som numera äger och driver Veos-gruppen. När Impact Loop når honom bekräftar han att man flyttar utvecklingen av produkten till Belgien, men vill inte svara på om det betyder att man helt stänger ner i Sverige.

"Jag kan inte säga något eftersom vi fortfarande är i förhandling med teamet", säger han.

Han kan inte heller säga något om vad som händer med Mycorena som produkt, om det kommer att fortsätta som ett eget varumärke eller uppgå i Naplasol. Däremot är han positiv till att skala upp produktionen.

"Vår ambition är att vi ska komma igång med industriell produktion. Vi är en proteinproducent sedan 1974 och vår ambition är att producera i stor kvantitet. Så det är det vi vill göra."

Nu har ni köpt Mycorenas konkursbo. Hur kommer det sig att ni inte ville investera innan det gick i konkurs?

"Vi var en minoritetsägare samtidigt som vi var den som hade gått in med mest kapital. Vi trodde att de skulle ta in större summor kapital från andra, men det hände inte. Vi kände att vi inte kunde finansiera allt."

Varför var det bättre att ta över konkursboet?

"För att då har du ett ‘clean sheet’."

Vi trodde att de skulle ta in större summor kapital från andra, men det hände inte

Salt i såren

Hemma i Falkenberg är Roger Wiklund besviken på utgången.

"Det var inte oväntat att Veos skulle lägga ett bud på konkursboet. Men det är klart att det blev lite att strö salt i såret att de plockade upp det för en spottstyver. Det visar ju ändå att de trott på det här, fast de i styrelserummet och som ägare agerat tvärtom", säger han.

Han poängterar samtidigt att man som investerare får stå sitt kast:

"Alla som har investerat i Mycorena har vetat om att det varit en högriskinvestering. Den här gången blev det ingen söderhavsö och det är bara att kavla upp ärmarna, byta ut oxfilén mot nudlar och ta nya tag", säger han.

Så är 6,8 miljoner kronor rimligt för ett bolag som finansierats med 290 miljoner kronor, äger en rad patent och tagit fram en ny innovation?

"Det är svårt att säga", svarar konkursförvaltaren Magnus Löfving på Advokatfirman Lindahl. "Vi har inhämtat bud på såväl tillgångar som konkursbolagets egendom. I en konkurs går man på den som ger högsta budet och det var det här företaget som bjöd högst."

Försökte du få upp priset?

"Ja, de la ett betydligt lägre bud först. Vi har också haft kontakt med ett 40-tal olika intressenter och köparen var den part som lämnat det väsentligt högsta budet."

Nu försvinner bolaget från Sverige till Belgien. Kan det ha funnits en poäng i att ha försökt hitta en svensk köpare, även om de inte hade kunnat betala lika mycket?

"Det fördes diskussioner även med en svensk potentiell köpare, men de kunde tyvärr inte lämna något konkurrenskraftigt bud. Vid en försäljning i konkurs är det som utgångspunkt det högsta budet som accepteras för att maximera möjligheten till utdelning för de som har fordringar mot bolaget."

Frågar man Klementina Österberg, GU Ventures vd som ledde den svenska gruppen som ville ta över Mycorena, är hon bara positiv till Veos-gruppen som köpare.

"Jag tycker ändå att det är rätt ‘fair’ att den investerare som gått in med över 100 miljoner kronor också fick konkursboet. Sen hade jag kanske önskat att vi hade kunnat buda tillsammans, men de hade kanske tänkt sig en annan typ av process och den har de kapital att genomföra själva."

Hon säger också något som alla Impact Loop pratat med håller med om: Att Mycorena är en viktig innovation inom ett viktigt fält, och att försäljningen till Veos-gruppen gör att den nu kan leva vidare.

"Jag tycker faktiskt att det är grymt bra att just de köpte Mycorena. För är det någon som kan lyckas med den så är det de."

Konsortiet lett av Klementina Österberg som ville köpa upp Mycorena. Ebba Fröling, bolagets operativa chef, till vänster. Foto: pressbilder, grafik av Impact Loop.

"Kunde varit nästa Oatly"

Men för grundaren Ramkumar Nair är det en sorgens dag. Inte främst för honom, menar han, utan att man inte lyckades behålla innovationen, patenten och bolaget i Sverige.

"Sverige förlorade ett foodtech-bolag som kunde ha varit nästa Oatly", säger han och fortsätter:

"Projektet var till 60 procent färdigt. Om vi haft en svensk investerare som hade gått in och finansierat sista delen, och ett svenskt större bolag som skrivit ett offtake-avtal med oss, så hade vi från dag ett haft intäkter. Då hade vi idag haft en av världens största anläggningar för mykoprotein i Falkenberg."

Själv är han dock fortfarande fast övertygad om att det går att förändra livsmedelsbranschen med plantbaserat. Lärdomarna från åren med Mycorena tar han med sig, och skulle gärna sätta dem i arbete med en ny investerargrupp. Däremot är han tveksam till om en sådan går att hitta i Sverige.

"Jag tror att det finns en enorm möjlighet att fortsätta utveckla hybrid-livsmedel (där en del är kött och en del plantor, Impact Loops förklaring) på den nordiska marknaden. Men jag tror inte att svenska foodtech-investerare är starka nog att supportera det. Större bolags deltagande behövs också, det finns många starka köttföretag i Sverige som skulle vinna på att få in plantbaserat i sin produkt."

Skulle du vara intresserad om någon av de större svenska bolagen ville starta om på nytt med dig?

"Absolut. Vi har lärt oss enormt mycket. Vi var bäst i Europa och det vet också de som köpte Mycorena."

Wim Slee på Veos-gruppen har också fått frågan på hur han ser på att de drivit ett konkurrerande bolag och påståenden att de då blev mer passiva i Mycorena, men väljer att avböja.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.