Riskkapital

EQT-grundaren stänger fond på 1 miljard – letar bolag inom klimat och hälsa

Johanna Levander och Jan Ståhlberg på Trill Imact. Foto: pressbilder.

Finansmannen Jan Ståhlbergs "impact-hus" stänger sin första dedikerade riskkapitalfond på 1 miljard kronor för att investera i impact-bolag. "Vi bygger en portfölj av vad vi ser som mycket lovande scaleups", säger Johanna Levander, partner och IR-chef på Trill Impact.

Redaktör och reporter

Det lanseras nya fonder inom klimat och impact på löpande band – och den senaste i raden är Trill Impact.

Grundat av finansmannen och tidigare EQT-grundaren Jan Ståhlberg för fem år sedan har Trill Impact förvaltat knappt 15 miljarder kronor för att på olika sätt investera i impact-bolag, främst mognare sådana.

Men nu riktar man ett större fokus på riskkapitaldelen och lanserar en ny fond som bara ska investera i bolag inom klimat och hälsa. Totalt har man tagit in 1 miljard kronor, motsvarande 90 miljoner euro, i fonden. Pengarna kommer från europeiska institutionella investerare som till exempel Nordea och Saminvest.

"Vi är glada att se investerare gå samman med Trill Impact för att ta itu med dagens samhälls- och miljöutmaningar. Vi tror att riskkapitalområdet är särskilt intressant ur ett investeringsperspektiv i det nuvarande makroekonomiska klimatet", säger Jan Ståhlberg i en kommentar.

Utmanande tid att hitta kapital

Trill Impact investerar enligt tre teman som även blir återkommande i nya fonden: Hållbar planet, hälsosamma människor och motståndskraftigt samhälle. De går in i både tidiga skeden och i senare och bolagen ska ha potential att göra betydande påverkan.

Hittills har man investerat i bolag inom life science och grön teknologi. Bland dem finns bland annat Cinclus Pharma och Tado.

“Kapitalanskaffnings-miljön för riskkapital har utan tvekan varit utmanande på sistone, med en försiktig känsla och lägre risktolerans över marknaderna. Vi är därför extra stolta över att ha slutfört den här kapitalrundan samtidigt som vi bygger en portfölj av vad vi ser som mycket lovande scaleups”, säger Johanna Levander, partner och IR-chef på Trill Impact.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.