Heart Aerospace

Nytt avtal öppnar för elflyg till Gotland: "På marknaden innan slutet av decenniet"

Anders Forslund, vd Heart Aerospace. Foto: pressbilder.

Elflygstillverkaren Heart Aerospace har tecknat avtal med Region Gotland för att introducera elektriska flyg till och från ön.

Redaktör och reporter

Heart Aerospace, som utvecklar det hybrid-elektriska flygplanet ES-30, ser på avtalet som ett steg framåt för kortdistansflyg med minskade utsläpp.

"Vi har precis gått in i en spännande ny fas av hårdvarutestning, och vårt mål är att ha ett hybrid-elektriskt passagerarflygplan på marknaden innan slutet av detta decennium", säger Anders Forslund, medgrundare och vd för Heart Aerospace och fortsätter:

"När vi närmar oss detta mål är samarbeten med flygplatser, operatörer och regionala myndigheter avgörande för att säkerställa det ekosystem som behövs för att stödja elektrisk luftfart. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Region Gotland för att göra detta till verklighet."

I och med avtalet skriver regionen under på målet att i framtiden ha minst en operatör som flyger från och till Gotland med elflyg .

Initiativet ska göra Gotland till en pionjär inom elektrisk luftfart i Sverige, med en ambition att ha kommersiella elflyg i drift inom kort. Med en plan som sträcker sig över flera år, och med hjälp av en detaljerad färdplan framtagen av Science Park Gotland, ska de övergå till mer miljövänliga transportlösningar.

"Viktig milstolpe"

Samarbetet mellan regionen och Heart Aerospace kommer också att inkludera utvärderingar av nödvändig markinfrastruktur och operativa krav för att underlätta en smidig övergång till elektriska flyg.

"På Gotland är vi helt beroende av flyg- och färjetrafik till och från ön, och vi måste kunna resa hållbart. Detta beslut att fördjupa samarbetet med Heart Aerospace är en viktig milstolpe i vår resa mot hållbar kommunikation", säger Meit Fohlin, Socialdemokraterna, som är ordförande i regionstyrelsen.

Heart Aerospace har redan säkrat 250 beställningar för ES-30, med optioner och köprätter för ytterligare 120 flygplan. Företaget har också avsiktsförklaringar för ytterligare 191 flygplan.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.