Investeringar

Över 7 000 grundare och investerare i EU-upprop: "Sätter krokben för oss själva”

Erik Lindblad, partner på Zenith Ventures. Foto: pressbild / TT.

‍Det europeiska startup-ekosystemet behöver harmoniseras för att dra nytta av och förstärka Europas styrkor. Det anser över 7 000 grundare och investerare som skrivit på EU Inc:s uppmaning till EU-kommissionen att ta tag i frågan.<br><br> En av dem som skrivit under, och uppmanat andra att göra detsamma på Linkedin, är Erik Lindblad, partner på Zenith Ventures. “Det behövs en del grundläggande förändringar”, säger han till Impact Loop.

Reporter och redaktör

Uppropet trycker på behovet att ta bort onödiga hinder för investeringar i europeiska startups.

“Vi har fantastisk talang och jättefina grundförutsättningar inom EU men samtidigt är det som att vi sätter krokben på oss själva. Vi har investerat i svenska bolag som tidigt väljer att starta amerikanska holdingbolag för att kunna gå på standardiserade amerikanska avtalsstrukturer. Det är ett tydligt tecken på att vi har ett problem med hur strukturen fungerar. Det är för krångligt för internationella investerare”, säger Erik Lindblad, partner på Zenith Ventures, som bland annat investerat i energistyrningsbolaget Bright, till Impact Loop.

Men det är inte bara amerikanska investerare som tycker att det är krångligt att skilja på svensk eller tysk avtalsrätt.

“Vi avslutade precis en investering i ett danskt bolag där det även var en tysk investerare med. Även om vi bor och verkar bara mil från varandra så är vi ganska främmande för våra strukturer och måste ha dubbla jurister, dels nationella och lokala jurister”, säger Erik Lindblad.

Det här, menar han, skapar ytterligare kostnader, krångligare processer och kan göra att investerare väljer att avstå och istället håller sig till sin hemmamarknad.

“Det hämmar grundare och bolag att tänka större och ta in kapital” säger Erik Lindblad.

“Det behövs grundläggande förändringar”

Initiativtagarna till uppropet, EU Inc, vill bland annat underlätta kapitalflöden och investeringar över gränserna, både inom Europa men även globalt, samt att möjliggöra rörlighet av talang.

Det handlar inte om att man vill luckra upp och göra det osäkrare att driva bolag, utan att skala bort onödiga processer och formalia som tar tid och pengar, enligt Erik Lindblad.

“Vi har ganska god rörlighet att verka och vistas i andra länder men när det kommer till options- och incitamentsprogram ser jag dagligen enorma problem, inte minst för svenska bolag som skalar ute i europa och anställer lokala talanger som måste sätta upp optioner enligt flera olika lokala system. Då kan det vara lätt för talanger att istället flytta till USA eller att man sätter upp amerikanska enheter och jobbar därifrån”, säger Erik Lindblad.

Även Mario Draghi, före detta ordförande för Europeiska centralbanken, slår fast att det finns en risk att talanger och bolag lämnar Europa på grund av inkonsekventa och restriktiva regleringar – något som även försvårar kommersialisering och expansion av nya innovationer.

Mellan 2008 och 2021 flyttade nästan 30 procent av de europeiska "enhörningarna" sina huvudkontor utomlands och där majoriteten flyttade till USA, skriver Mario Draghi i en rapport om EU:s konkurrenskraft.

Finns det inte en risk med att låta EU reglera de här frågorna?

“Det behövs en del grundläggande förändringar, det fungerar inte att optimera för det här på statsnivå i Europa. Det kommer att bli utmaningar men det här är frågor och problem som man måste lösa tillsammans. Men jag kan inte tänka mig att det blir sämre än idag när man har olika nationella system men ändå försöker och måste jobba gränsöverskridande. Det sämsta av allt är ju att vi ger upp och det bara blir nationella silos”, avslutar Erik Lindblad.

Bakom initiativet står en samling investerare, bland annat från Index Ventures och Prototype Capital, och stöttas av andra investerare som Pale Blue Dot, Sequoia och Niklas Zennström.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.