Psykologens AI ska coacha föräldrar: "Vill ta oss utomlands"
I Sverige upplever mer än var femte förälder utmattningssymptom, vilket inte bara ökar risken för utbrändhet på jobbet utan också innebär stora kostnader för både arbetsgivare och samhället. Nu lanserar Plussa, med grundaren och psykologen Katarina Karringer, en AI-baserad coach som ska stödja föräldrars mentala hälsa.
Mental ohälsa är idag en ledande orsak till sjukskrivningar i Sverige, med samhällskostnader på över 30 miljarder kronor årligen. En utbränd medarbetare kostar i genomsnitt 400 000 kronor för ett företag, enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar. Psykologen Katarina Karringer, och hennes man Carl Grenvall, ligger bakom appen Plussa, som vill hjälpa föräldrar att hantera både familje- och arbetsliv genom coachning, informativa inslag och praktiska övningar.
Den nya AI-coachen i appen är den första i sitt slag i Sverige och ska vara ett tidseffektivt och ekonomiskt tillgängligt alternativ till traditionell psykologhjälp, till ungefär 10 procent av kostnaden.
Idén föddes under den egna perioden då paret levde med små barn och heltidsarbete. Bolagets egna undersökningar visar att majoriteten av föräldrar känner av en försämrad mental hälsa efter att ha fått barn. Trots ett uppenbart behov av stöd, söker bara en av fem av dessa föräldrar hjälp, ofta på grund av tidsbrist och höga kostnader. Medan många tjänster fokuserar på graviditet och förlossningstiden vill Plussa hjälpa genom hela föräldraskapet, från graviditeten till barnets vuxenliv.
"Vi är fortfarande precis i början. Sedan appen lanserades 2023 har vi haft 10 000 nedladdningar och betalande kunder i form av både företag och privatpersoner", säger Katarina Karringer till Impact Loop.
AI-coachen, som svarar på frågor från användaren, är baserad på OpenAI.
"Vår långsiktiga tanke är att vi ska samla en stor databas och bygga vår egen AI-modell och göra tekniken ännu mer tillgänglig", säger Katarina Karringer.
Letar efter änglar
Fokus just nu är på försäljning, både B2B och B2C, men även på att ta in externt kapital för att kunna skala upp verksamheten.
"Vi letar i första hand affärsänglar som kan gå in i det här skedet. Vi vill etablera oss i Sverige och visa att vi har en produkt som är market fit. I nästa steg vill vi ta oss utomlands, och även ta in större kapital från VC:s", säger hon.
Du är psykolog i grunden men nu grundare, hur är det?
"Otroligt lärorikt och spännande på alla vis. Redan när jag utbildade mig till psykolog hade jag ett affärsintresse, vilket kanske är lite ovanligt. Därför har jag tidigare jobbat som organisationspsykolog där jag hjälpt företag att förbättra mående och prestation".
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups