Northvolts problem

Regeringens nya industrichef om Northvolts beslut: "Ett bekymmer"

Kristina Alvendal, regeringens nya samordnare och Peter Carlsson, vd på Northvolt. Foto: pressbilder / TT.

Northvolt kommer med stor sannolikhet att skrota sin Borlänge-fabrik på grund av att länder som Kanada och Tyskland ger bättre statliga stöd. Det bekräftade vd:n och grundaren Peter Carlsson igår. <br><br> ”Det är så klart ett bekymmer för Sverige när andra stater pumpar in pengar i privata företag”, säger Kristina Alvendal, tillträdande industrisamordnare på regeringens nya accelerationskontor, till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Beskedet att Northvolts planer på en stor industrisatsning i Borlänge med stor sannolikhet läggs på is möts med oro – både i staden och i hela Sverige. Samtidigt är bolagets grundare och vd Peter Carlsson tydlig kring varför bolaget tagit beslutet: det handlar om pengar.

"Jag var väldigt positiv till möjligheten kring Borlänge och att vi nu med största sannolikt inte kommer att göra något där känns som ett personligt nederlag. Men under den här tiden som gått har det geopolitiska läget förändrats radikalt med stora stödpaket i alltifrån Kina till USA och Frankrike", säger han till DI och fortsätter:

"Jag har ett ansvar gentemot styrelsen och mina aktieägare att fatta rationella beslut och i dagsläget kan man bygga mycket mer kapacitet för samma kapitalinsats utanför Sverige. Det är klart att det påverkar."

I Tyskland har bolaget fått statligt stöd på över 11 miljarder kronor för att kunna etablera sig, och från Kanada motsvarande 22 miljarder kronor.

Ska "slita sula" för nya etableringar

Samtidigt har regeringen slagit på stora trumman och startat ett accelerationskontor med uppdraget att underlätta industrins gröna omställning och även främja större företagsinvesteringar, av den typ som Northvolt genomfört.

I augusti tillträder Kristina Alvendal, en stadsbyggnadsveteran med bakgrund som politiker inom Moderaterna, som en av två industrisamordnare inom det nya kontoret.

“Vi kommer att jobba ganska otraditionellt ur ett svenskt perspektiv. Vi kommer inte bara att göra utredningar enligt klassiskt snitt utan det handlar även om att vi kommer ha ett visst förhandlingsutrymme, där vi vill vara katalysatorn för stora etableringar i Sverige. Vi ska inte skriva utan slita sula”, säger Kristina Alvendal till Impact Loop.

Hur reagerar du när du läser Peter Carlssons uttalanden?

"Det är så klart ett bekymmer för Sverige när andra stater pumpar in pengar i privata företag."

Tittar på alternativ

I praktiken ska det nya accelerationskontoret arbeta med att förenkla processen för stora industrietableringar. Det kan handla om allt från infrastruktur och juridiska hinder till bostadssituationen på en ort där en större etablering planeras.

Frågan om finansiering finns också med – men inte i form av pengar på bordet.

"Det finns inga politiska direktiv för att vi ska erbjuda statligt stöd i form av kontanta medel för särskilda etableringar, så som andra länder har börjat göra. Däremot ingår det i vårt uppdrag att titta på alternativa finansieringslösningar. Där kommer vi att lyssna på vad som efterfrågas från det privata näringslivet", säger Kristina Alvendal.

Så skulle ett statsstöd till ett bolag som Northvolt kunna bli aktuellt?

"Som sagt finns inget sådant direktiv i dag. Men det ska vara smidigt att etablera sig i Sverige, det ska bli vår konkurrensfördel. Tillståndsprocesserna ska inte vara till vår nackel, utan vår fördel. Där måste vi vara bäst i klassen."

Risk att halka efter

Så finns det en risk att Sverige och även Europa halkar efter för att vi inte erbjuder samma stora finansiella stöd? Erik Martinson, grundare av solcellsbolaget Svea Solar, menar han att det finns en risk.

"Samtidigt som man lägger ner planerna i Borlänge etablerar Northvolt i Kanada istället. Det säger något om att vi i Europa behöver bli bättre på att attrahera omställningsaktörer. Annars är risken att vi blir inköpare istället för producenter av klimatkomponenter", sa han till Impact Loop när vi intervjuade ett antal impact-profiler om Northvolts problem.

Erik Martinson, grundare av Svea Solar, oroar sig för att Sverige och Europa kan halka efter om vi inte kan attrahera omställningsaktörer. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

Det här ska Accelerationskontoret göra:

Analysera olika finansieringsformer, på nationell nivå och EU-nivå, som syftar till att påskynda industrins omställning och vid behov föreslå åtgärder som kan bidra till en mer effektiv användning av befintliga medel, en mer gynnsam investeringsmiljö och mobilisering av privata investering.

Källa: Regeringens direktiv.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.