Hon låter Sveriges kommuner dela på möbler – nu ska plattformen skala upp

Jenny Ekman, vd på Sajkla. Foto: pressbilder.

Plattformen Sajkla hjälper företag och offentlig sektor att dela på och återbruka sina möbler. Men vd:n och megrundaren Jenny Ekman har ännu större planer: att bygga en nationell plattform.<br><br>Nu kliver ängelnätverket Nordic Ignite och Skaraborg Invest in med nytt kapital.<br><br> "I dag är massor av möbler osynliga och det finns ingen översikt. Att få en sådan är en startpunkt för att skapa ett cirkulärt flöde", säger Jenny Ekman till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Sajklas affärsidé går att summera koncist: De utvecklar en molnbaserad plattform för storskaligt återbruk och cirkulära flöden för möbelbranschen genom hela värdekedjan.

Men för att sätta problemet de försöker lösa i ett sammanhang så krävs hårda siffror: Möbelindustrin i Sverige omsätter i dag 26 miljarder på bara nyproduktion. Samtidigt är det en marknad som står för betydande utsläpp och som behöver förändras i grunden för att ändra på det.

"Den där siffran behöver halveras, ungefär, för att nå klimatmålen. Då behövs en plattform som kan användas genom hela värdekedjan, och det tror vi att vi kan lyckas skapa", säger Jenny Ekman, vd på Sajkla.

Osynliga möbler

Jenny Ekman grundade bolaget tillsammans med Stefan Lundberg och Christer Hedman. Deras samarbete är sprunget ur projektet Möbelbruket, som Jenny Ekman var projektledare för.

Plattformen Sajkla, som lanserades 2019 och har sin bas i Tibro i Västergötland, bygger något förenklat på två delar: Dels ett slags möbelbibliotek där en kund, till exempel en kommun, skapar sig en översikt av möblerna de har i sin ägo. Vilka som används, och var. Då kan möbler som inte används återanvändas på andra platser där de behövs.

"I dag är massor av möbler osynliga och det finns ingen översikt. Att få en sådan är en startpunkt för att skapa ett cirkulärt flöde", säger Jenny Ekman.

Den andra delen handlar om det man kallar för "möbelrekond", det vill säga rekonditionering av uttjänta möbler. Även den tjänsten kan Sajkla erbjuda.

"Ett exempel är metallen i en skolbänk, den kan rekonditioneras hur många gånger som helst. Det är sådant som gör att vi redan i dag har många kunder inom offentlig sektor. Vi finns med hos 16 kommuner i dag och ligger på de ansvariga för upphandlingen", säger Jenny Ekman.

Bland andra kunder finns regioner och Svenska Kyrkan. Men Sajklas modell går att applicera även på fastighetsägare och industribolag som vill använda sig av en cirkulär modell för möblerna. Bland annat var de inblandade när Skandia Fastigheter byggde om sitt huvudkontor i Stockholm, och valde att återbruka alla möbler från sitt tidigare kontor.

I slutändan är målet att bygga en nationell plattform där alla som är kopplade till den kan dela på och rekonditionera sina möbler.

Letar mer kapital

Nu har Sajkla tagit in två miljoner kronor från två investerare. Dels lokala Skaraborg Invest, som finns med sedan tidigare, och dels de helt nya Nordic Ignite, ett nordiskt ängelnätverk. Med bland andra Camilla Andersson och Rita Anson från Norge och Sigurjón Magnússon och Ragnheiður H. Magnúsdóttir från Island får Sajkla tillgång till ett viktigt nätverk med kontakter, menar Jenny Ekman.

"Vi har hittat investerare som vill samma sak som vi vill, och ger oss en drömposition för att lägga grunden till ett ekosystem för cirkulära möbler. Under hösten fortsätter arbetet med att ta in ytterligare kapital. Vi har många kunder på plats och plattformen utvecklas”, säger hon.

Utöver finansiering från de nya investerarna har bolaget tidigare tagit lån. Vid årsskiftet säkrade Sajkla ett konvertibellån från Impact Invests sociala fond, ledd av Ruth Brännvall. Den modellen kan de komma att fortsätta med, berättar Jenny Ekman.

"Vi kommer nog att ta fler lån. Det handlar om en trygghet och en tillförsikt när vi stänger den pågående rundan. Det är viktigt att hitta rätt investerare", säger hon.

Ambitionen är att växa rejält.

"Redan då vi grundade bolaget såg vi behovet av Sajklas lösningar i Norden och stora delar av västvärlden.  Därför känns det såklart extra bra att få in det nordiska perspektivet redan nu. Vårt mål är att omsätta 100 miljoner 2031."

Sajkla

Startår: 2019

Vd: Jenny Ekman

Värdering 2023: 19,9 miljoner

Nettoomsättning 2023: 4,7 miljoner

Resultat (EBITDA) 2023: -1,9 miljoner.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.