Impact Loop avslöjar

Energijätten kan ge sig in i värmepumps-kriget: "Möjligt att vi kommer förvärva"

David Sätterman, ny vd 1komma5 Sverige, Gunnar Jönsson, vd 1komma5 Nordics Holding och Marianne Andera, ny CCO 1komma5 Sverige. Foto: pressbilder.

En rad aktörer slåss nu om att bli störst på värmepumpar. Tyska cleantech-jätten 1komma5 har hittills främst satsat på solceller och villabatterier. Men nu sneglar man även mot värmepumpar, avslöjar nya vd:n David Sätterman för Impact Loop.

Redaktör och reporter

1komma5 grundades i Tyskland 2021 och gjorde sitt inträde på den svenska marknaden när de blev majoritetsägare i Cellsolar, då Sveriges näst största företag som installerar solceller.

De riktar in sig på villor och säljer energilösningar såsom solceller, villabatterier och laddboxar, som går att styra med AI-energiplattformen som de kallar Heartbeat.

När bolagets nordiska vd, Gunnar Jönsson, nu lämnar över vd-stolen för Sverige kliver David Sätterman in, som tidigare varit nordisk operativ chef. Han är taggad på det nya uppdraget.

"Självklart är jag motiverad. Det är ett oerhört relevant område vi jobbar med ur ett globalt existentiellt perspektiv. Vi har klimatmålet om 1,5 grader som bolagsnamn, vilket genomsyrar jobbet", säger han till Impact Loop.

På vilket sätt?

"Visionen är väldigt tydlig och handfast. Man behöver inte krysta fram vikten av det vi gör, utan det vi levererar bidrar till att nå klimatmålen", säger David Sätterman.

Planerar fler förvärv

Bolaget har gjort sig kända för att förvärva många bolag runt om i Europa och Norden. På den svenska marknaden konkurrerar de med Tibber inom energistyrning och exempelvis Svea Solar på solcellssidan. Nu tittar de på att bredda verksamheten.

"Vi sticker redan ut eftersom vi tillverkar komponenterna i produkterna själva, i Tyskland. Under föregående år lanserade vi vår egen panel med kisel utvunnet i Tyskland, och globalt har vi nyligen lanserat en egen växelriktare med tillhörande batteri som kommer att rulla ut i Sverige. Sedan tittar vi på att erbjuda egna elhandelsavtal, som vi också har i Tyskland."

Tittar ni på att köpa fler bolag?

"I dag saknar vi kapacitet att bredda vårt erbjudande inom värmepumpar. Det är möjligt att vi kommer att förvärva oss in i det segmentet", säger David Sätterman.

Samtidigt står det klart att Marianne Andera blir ny kommersiell chef för 1komma5 i Sverige.

Kapprusning till värmepumpar

Flera aktörer slåss nu om värmepumpsmarknaden på olika sätt. Dels finns Vargas-backade Aira, som har värmepumpar som kärnprodukt men vill bli en helhetsleverantör för hemmet. Här finns även aktörer som Drem och Klimio, utöver börsnoterade Nibe.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.