Veckans nedslag

STOR GENOMGÅNG: 31 (nya) investerare som letar impact – allt du behöver veta om dem

Här är alla personer som listas nedan. Foto: pressbilder. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

Bortom välkända impact-investerare som Norrsken och Pale Blue Dot kommer nu en rad riskkapitalbolag och investerare som riktar blicken mot impact-bolagen.<br><br>Så vilka är de nya spelarna som vill öppna plånboken – och doldisarna du inte kände till? I Impact Loops största genomgång hittills har vi tagit ett samlat grepp om: <br><br> → 31 riskkapitalbolag, fonder och andra aktörer som investerar i impact, utan att du kanske visste om det<br> → Vad de letar efter och hur stora investeringar de gör<br> → Impact-bolagen i deras portföljer<br> → Hur de föredrar att investera<br><br> ... och mycket mer. Håll till godo!

Reporter och redaktör

Spola bara några år tillbaka i tiden och man kunde i princip räkna impact-investerarna på en hand, eller i alla fall två. Det var Norrsken i Stockholm, Pale Blue Dot i Malmö, Harald Mix-ägda Vargas och så ett antal större generalister som Northzone och EQT.

Sedan dess har kartan ritats om rejält. Idag finns ett ekosystem av mindre profilerade investerare som driver den hållbara omställningen framåt – och nya riskkapitalbolag och fonder startas hela tiden.

Allt fler vill också profilera sig inom impact (vi kan inte klandra dem!) och riktar om sitt fokus från exempelvis e-handel och SaaS till klimatet.

När Impact Loop kartlägger det nya landskapet hittar vi en spännande mix av generalister – som brinner för nya, unika teknologier och som inkluderar hållbarhet i bredare portföljer – samt specialister som uteslutande fokuserar på impact.

"Vi ser en ökad konkurrens från fler investerare vilket är bra för entreprenörerna och det är bra med olika former av investerare så även galna idéer som kan göra stor skillnad får finansiering", säger Anders Hallin, partner på riskkapitalbolaget Alliance VC, som bland annat investerar i impact-bolag.

Klementina Österberg, vd för GU Ventures och Anders Hallin, Alliance VC, båda impact-investerare. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

Anders Hallin berättar att han märker av ett ökat intresse, även från så kallade "limited partners" alltså de som i sin tur investerar i riskkapitalbolagen, för att investera i impact. Det har gjort att fler fonder hos riskkapitalbolagen nu fokuserar på området, men det har även resulterat i fler tematiska fonder som bara investerar i impact.

Sammantaget innebär det en ökad tillgång på kapital. Kanske är vi förbi de tuffare åren?

"Min känsla är att det sker flera affärer till bra värderingar inom till exempel impact och AI, vilket ju är områden vi hoppas och tror på. För bra företag tror jag att det är tillbaka till normalläge", säger Anders Hallin.

Men han tycker ändå att det finns skäl till försiktighet på grund av det stora intresset.

"Utmaningen med för mycket nytt kapital som investeras för snabbt mot ett enskilt område är att det kan bli en bubbla och det kan skapa motreaktioner åt andra hållet. Och impact är för viktigt för det. Det är bättre att vi jobbar metodiskt tillsammans för att undvika en hajp. Vi behöver förändra världen på det ansvarsfulla sättet", säger Anders Hallin.

Det kan bli en bubbla – och impact är för viktigt för det

Vi har letat upp 31 investerare som letar impact-bolag – här är hela listan:

Missat någon? Tipsa oss gärna på impact@loop.se!

byFounders

byFounders investerar i teknikföretag i tidiga skeden och söker grundarteam med globala ambitioner. De investerar brett inom områden som SaaS, deeptech, klimat, bioteknik och hälsa, och går gärna in som de första investerarna. Målet är att investera i tio nya företag per år och leda investeringsrundorna.

Urval av portföljbolag: Normative, en SaaS-lösning där företag kan mäta och rapportera sina utsläpp, elbolaget Greenely och Jellatech som producerar djurfritt kollagen och gelatin.

Genomsnittlig investering: Mellan 5-40 miljoner kronor.

Ansvariga: Sara Rywe, Tommy Andersen och Eric Lagier.

Longrun capital

Longrun Capital investerar i nordiska företag, i tidiga skeden och i bolag med innovativa teknologier inom bygg, energi och avancerade material, med tydligt fokus på klimatet. Deras ägarandel ligger vanligtvis ligger på 10-30 procent och de har en flexibel exit-horisont.

Urval av portföljbolag: Ekolution som tillverkar hampabaserad byggisolering, Greeniron vars ugnar kan utvinna metall med hjälp av vätgas och Drupps som kan återvinna luftburet vatten.

Genomsnittlig investering: Mellan 5-20 miljoner kronor.

Ansvarig: Johan Frenckner.

Johan Frenckner, medgrundare till Longrun Capital. Foto: pressbild.

Alliance Ventures

Alliance Ventures investerar i teknikföretag som drivs av entreprenörer med globala ambitioner. Som generalister har de en bred investeringsstrategi, men ungefär en fjärdedel av portföljen har sedan starten utgjorts av impact. De investerar i företag i tidig fas med särskilt fokus på Norden.

Urval av portföljbolag: Kvist vars programvara hanterar miljöcertifikat för byggnader, e-handeln Mjuk som köper och säljer begagnade möbler och Aquabyte, en plattform för fiskodlare.

Genomsnittlig investering: 5-30 miljoner kronor.

Ansvarig: Anders Hallin och Henrik Torstensson.

Anders Hallin, Alliance Ventures. Foto: pressbild.

Fort Knox

Fort Knox är ett familjeägt investeringsföretag som investerar i små och medelstora företag. Med säte i Umeå vill de driva tillväxt i regionen och investerar bara i norrländska bolag, från Sundsvall till Kiruna. Flera av bolagen de investerat i är avknoppningar från Umeå universitet. De har tidigare främst investerat i tidiga faser men kommer även investera i något senare faser där det finns en bevisad produkt.

Urval av portföljbolag: Impactpool som är en plattform för jobb inom hållbarhet, Arevo som erbjuder biostimulanter och växtnäringsprodukter för odling och Enduce, en duschgolvbrunn som sparar vatten.

Genomsnittlig investering: 10 miljoner men med ett spann på 1-20 miljoner kronor.

Ansvarig: Martin Gunhaga.

Inventure

Inventure är en industriagnostisk investerare med fokus på Norden och Baltikum, som ibland investerar i impact. Sedan starten 2005 har de stöttat över 90 företag inom områden som deeptech, konsumentprodukter, hälsoteknik, AI och B2B SaaS. Med kontor i Stockholm och Helsingfors investerar de främst i tidiga skeden.

Urval av portföljbolag: Biomatter som utvecklar skräddarsydda enzymer för kemisk bioproduktion, jordbruk och livsmedelsindustrin, Capalo AI som erbjuder AI-baserad optimering för förnybar energi och batterisystem och Swappie som säljer begagnade mobiler.

Genomsnittlig investering: 10-30 miljoner kronor men med ett spann på 3-50 miljoner kronor.

Ansvariga: Linus Dahg och Rebecka Löthman Rydå.

Rebecka Löthman Rydå, Inventure. Foto: pressbild.

Mudcake

Mudcake är en mikrofond som investerar i bolag som omformar hur vi producerar, distribuerar och konsumerar mat. De investerar i tidiga faser fram till Serie A och är sällan den största investeraren när de investerar ihop med andra.

Urval av portföljbolag: Amatera skapar ett renare och grönare kaffe genom bioteknik, Arborea erbjuder netto-noll protein och högfunktionella ingredienser från mikroalger och Hexafarms som har utvecklat en AI-driven SaaS-lösning för att optimera växthus.

Genomsnittlig investering: Mellan 2-8 miljoner kronor.

Ansvariga: Anna Ottosson och Erik Byrenius.

Vera Invest

Vera vill investera i bolag som skapar en hälsosammare, mer mångfaldig och jämlik värld. Bland annat genom att öka medvetenheten kring och förbättra vården av kvinnors hälsa. Fokus ligger på tidiga startups i Norden.

Urval av portföljbolag: Ella hjälper kvinnor att förebygga och behandla vanliga graviditets- och förlossningsrelaterade problem, Tilly erbjuder evidensbaserade verktyg och program för att optimera chanserna och välmåendet under fertilitetsbehandling och Endogyn förbättrar sjukvården för kvinnor med endometrios.

Genomsnittlig investering: 1-3 miljoner kronor.

Ansvarig: Joo Sundström.

Joo Sundström, grundare Vera Invest. Foto: pressbild.

Nordic Makers

Nordic Makers består av ett gäng tidigare entreprenörer som gått samman för att investera i tidiga bolag. För att vara aktuella bör bolagen redan ha ett stabilt team, vara halvvägs mot en bra produkt och kunna visa någon form av positiv utveckling av siffrorna. Målet är att se att bolaget kan nå en årlig intäkt på 100 miljoner dollar, motsvarande lite över 1 miljard kronor.

Urval av portföljbolag: Seaborg Technologies utvecklar en ny typ av kärnreaktorteknik, ClimateView hjälper städer att organisera data om klimatförändringar och Labster är världens ledande leverantör av virtuella laboratorier.

Genomsnittlig investering: 5-20 miljoner kronor.

Ansvarig: Nima Tisdall.

Scale Capital

Scale Capital investerar i nordiska grundarteam och hjälper dem att växa och lyckas på den amerikanska marknaden. Att skala teknikföretag i Nordamerika är kärnan i investeringsstrategin och därför söker de team som ser USA som sin nästa hemmamarknad. De investerar i tidiga skeden och är en generalistfond men ett av deras fokus ligger på klimatrelaterade teknologier.

Urval av portföljbolag: Collo är ett analysverktyg för att optimera vätskebaserade processer för att spara vatten och minska avfall, 7Analytics är en plattform för översvämningsprognoser och övervakning och Denominators mångfaldsdatabas gör det möjligt för organisationer och investerare att fatta bättre och välgrundade beslut.

Genomsnittlig investering: 10-30 miljoner kronor.

Ansvarig: Lars Jensen och Terkel Douglas.

Navigare Ventures

Navigare Ventures känner du möjligen till – men då de inte är en uttalad impact-investerare får de vara med här. Som en del av Wallenberg-sfären riktar de in sig på forskningsdrivna bolag, inom till exempel AI, kvantteknik, syntetisk biologi, avancerade material och datadriven life-science. Navigare Ventures är en långsiktig investerare och erbjuder stöd från seed-stadiet till Serie A och vidare.

Urval av portföljbolag: EnginZyme möjliggör en hållbar omvandling av kemisk tillverkning genom en biotillverkningsplattform och Arevo har utvecklat klimatsmarta gödselteknologier med aminosyror.

Genomsnittlig investering: 15-50 miljoner kronor.

Ansvarig: Salla Franzén, David Sonnek och Alex Basu.

Partnerinvest Norr

Partnerinvest Norr vill främja tillväxt bland företag i Norr- och Västerbotten med potential att växa internationellt. Genom deras tredje fond, på 175 miljoner kronor, söker de cirka 60 företag att investera i under de kommande fem åren. De har tidigare investerat i tech och life science, men nu letar de särskilt efter företag inom bland annat industri och cleantech. De investerar alltid tillsammans med en partner.

Urval av portföljbolag: ClimateView hjälper städer att organisera data om klimatförändringar, Noah är återförsäljare av småskaligt producerad mat från närområdet och Sustainalube utvecklar miljövänliga, vattenbaserade smörjmedel för skog och industri.

Genomsnittlig investering: 1-3 miljoner kronor, med möjlighet att investera upp till 10 miljoner kronor.

Ansvarig: Ingela Lidström.

Ingela Lidström, Partnerinvest Norr. Foto: pressbild.

Latour Future Solutions

Latour Future Solutions är ett investeringsområde inom investmentsbolaget Latour (Douglas-familjens family office), som riktar sig mot tillväxtbolag med fokus på hållbarhet. Målet är att investeringarna ska bidra till att skapa ett hållbart samhälle baserat på alla dimensioner: miljömässiga, sociala och ekonomiska. De söker företag inom bland annat följande områden: biobaserade material, förnybara energisystem, hållbart byggande och smarta byggnader, transport- och kommunikationslösningar och cirkulära lösningar.

Urval av portföljbolag: Gaia Biomaterials utvecklar och tillverkar biomaterial från förnybara källor, Plant erbjuder klimatberäkningar i fastighetsprojekt och Anolytech som utvecklat en miljövänlig desinfektionsteknik.

Genomsnittlig investering: 20-40 miljoner kronor.

Ansvarig: Pelle Mattisson.

Spintop Ventures

Spintop investerar i nordiska teknikföretag där hållbarhet är ett kärnvärde och klimatansvar, etiska metoder och verklig mångfald efterfrågas. De investerar i grundläggande trender där teknik spelar en nyckelroll i att transformera samhället som till exempel cirkulär transformation av affärsliv och samhälle, digitalt välbefinnande och hälsa, AI-driven arbetsflödesautomation och robust och säker digital infrastruktur. De investerar i tidiga rundor med kapacitet för A-, B- och ibland C-rundor.

Urval av portföljbolag: Acamp digitaliserar campingindustrin genom att ge småföretag och markägare möjlighet att lista sin mark, Aiba erbjuder en avancerad AI-modereringsplattform för att skydda unga på internet och Gubbe bekämpar ensamhet bland äldre samtidigt som de skapar jobb för ungdomar.

Genomsnittlig investering: 5-20 miljoner kronor med möjlighet till följdinvesteringar upp till 8-10 miljoner kronor.

Ansvarig: Peter Carlsson, Caritta Seppä och Isabel Keulen.

Gruppbild på Spintop Ventures. Foto: pressbild.

Voima ventures

Voima Ventures, med kontor i Helsingfors och Stockholm, fokuserar på investeringar i pre seed-seed-stadiet och i utvalda fall i tidig serie A. De investerar främst i grön omställning, Health X och banbrytande teknologier, till exempel tittar de mycket på biobaserade material, energioptimering, optimering av läkemedelsutveckling, AI, dual use-fall, kvantteknik, och halvledare.

Urval av portföljbolag: Infinited Fiber Company omvandlar textilavfall till cirkulära fibrer för textilindustrin, Cellfion utvecklar nästa generation av biobaserade membran, Solar Foods har uppfunnit en ny bioprocess för produktion av Solein, ett naturligt protein, med endast luft och elektricitet.

Genomsnittlig investering: 3-30 miljoner kronor med möjlighet till större följdinvesteringar.

Ansvarig: Jenny Engerfelt.

Jenny Engerfelt, partner på Voima Ventures. Foto: pressbild.

E14 Invest

E14 Invest är ett saminvesteringsbolag med bas i Åre. Delägarna delar en passion för regionen och fokuserar på investeringar i skalbara tillväxtbolag i Norrland – särskilt längs europaväg E14, från Sundsvall i öst till Trondheim i väst. De har inget specifikt impact-fokus men söker bolag med hållbara värderingar och i portföljen finns ett flertal bolag med hållbar inriktning.

Urval av portföljbolag: Holyvolt utvecklar hållbar energi genom en hållbar och giftfri nano-pasta som kan producera värme, ljus och lagring, Deep Forestry erbjuder en drönarbaserad lösning för att automatisera kartläggning av skogsbestånd, 2D fab har skapat en energieffektiv process för storskalig tillverkning av grön grafen.

Genomsnittlig investering: 0,5-1,5 miljoner kronor

Ansvarig: Ludvig Nauckhoff.

Klimatet Invest

Klimatet Invests primära fokus ligger på företag i Norden med nya teknologier och koncept som på ett signifikant sätt bidrar till ett hållbart och klimatsmart samhälle. Främst handlar det om bolag inom förnybar energiteknik, bränsleteknik, energilagring och styrsystem. De investerar i tidiga skeden av företagens utveckling, men där det finns en verifierad teknik. De är en långsiktig investerare och tar ett aktivt delägarskap trots minoritetsägande.

Urval av portföljbolag: Modvion har utvecklat en teknologi för modulära vindkraftstorn i trämaterialet, Epishine har utvecklat och tillverkar tryckta cellulosabaserade organiska solceller med hög ljuskänslighet vilket möjliggör elgenerering från inomhusljus, Ligna Energy gör batterier av skogsmaterial baserade på organiska elektroniska polymerer och biopolymerer.

Genomsnittlig investering: 1-5 miljoner kronor.

Ansvarig: Stefan Karlsson.

First Venture

First Venture har som mål att investera i företag inom teknik, hälsa och hållbarhet, med fokus på att skapa positiv förändring för både miljön och människors hälsa. De har ofta varit den första institutionella investeraren, men saminvesterar med andra både svenska och internationella riskkapitalbolag. Fokus ligger på svenska företag med globala ambitioner och de investerar särskilt i bolag som står inför eller befinner sig i en stark tillväxtfas.

Urval av portföljbolag: Cling systems digitaliserar handeln med avfallsbatterier och kartlägger deras kritiska råmaterial, Tribonex erbjuder avancerade ytbehandlingar som minskar friktion och slitage, vilket förbättrar energieffektiviteten och förlänger komponenters livslängd i industrin, Zigrid tar till vara på energi för att regenerera elektricitet från värmekällor inom industri och energiproduktion.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Rune Nordlander.

Curitas Ventures

Curitas Ventures investerar i entreprenörer och team som vill skapa något unikt. De investerar i olika branscher, men har ett särskilt fokus på disruptiv teknik, life-science och hållbarhet. Huvudsakligen investerar de i företag i Norden, och deras fokus är på både tidig fas och tillväxt.

Urval av portföljbolag: Qoitech utvecklar verktyg för att optimera energi och testa batterier, Irriot är ett trådlöst system för automatisering av precisionsbevattning, Braive har en digital lösning för mentalvården som kombinerar självhjälp med terapi.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Gerda Mazi Larsson.

Gerda Mazi Larsson, vd för Curitas Ventures. Foto: pressbild.

Mist Ventures

Mist Ventures investerar i europeiska deeptech-bolag som bygger på en egen teknik. De investerar i tidiga faser i skalbara företag som siktar på stora internationella marknader och som löser globala problem. Deras huvudsakliga investeringsområden inkluderar inbyggd programvara, hårdvara, ASIC, telekom, maskininlärning och algoritmer.

Urval av portföljbolag: Peak Energy utvecklar programvara med smarta algoritmer som minskar klimatavtrycket vid laddning av elbilar, Okto möjliggör smart övervakning av elnät med realtidsintelligens, Homepal erbjuder fastighetsbolag en plattform för att hantera affärskritisk information.

Genomsnittlig investering: Upp till 1 miljon kronor.

Ansvarig: Michal Stala.

Luminar Ventures

Luminar Ventures stöttar grundare med tidig seed-finansiering och vägledning för att ta sig till marknaden, möjliggöra snabb tillväxt och lägga grunden för internationell expansion. I deras andra fond finns 60 miljoner euro, motsvarande lite över 600 miljoner kronor, att investera i innovativa bolag.

Urval av portföljbolag: Carla, där man kan köpa och sälja elbilar på nätet, drönartransport-bolaget Aviant och Hemma vars plattform stödjer finansiella institutioner med data, analyser och insikter för att nå sina klimatmål.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvariga: Jacob Key och Magnus Bergman.

Skyfall

Skyfall är en norsk riskkapitalfond som investerar i nordiska företag som är byggda kring en stark mjukvarukomponent och med minst en teknisk grundare i ledarskapsteamet. De investerar i ett tidigt skede, vanligtvis då företaget utvecklat en produktprototyp, men det är inget krav. De är inte sektorspecifika men har ett särskilt intresse av områden som artificiell intelligens, klimatteknik, blockchain & web3, bioinformatik & livslängd, cybersäkerhet och robotik.

Urval av portföljbolag: Enode skapar system som gör att energileverantörer kan koppla upp sig till produkter som elbilar, termostater, solpaneler och batterier i hemmet, Tise är en marknadsplats för att köpa och sälja secondhandkläder och Oivi har en AI-kamera och plattform som kan identifiera, spåra och hantera diabetisk retinopati.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Cecilie Skjong.

Cecilie Skjong, investerare på Skyfall. Foto: pressbild.

STOAF

STOAF, kort för Stockholms affärsänglar, är en riskkapital- och kompetensgrupp drivet av  affärsänglar. De investerar tidigt och följer aktivt utvecklingen tills det är ett fungerande företag i mellanstadiet. Den adresserbara marknaden måste vara tillräckligt stor för att bygga ett medelstort till stort företag på lång sikt.

Urval av portföljbolag: SWT har utvecklat en patenterad miljövänlig teknologi för vattenrening, microLED-teknikbolaget Polar Light Technologies och nanobolaget NordAmps.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Magnus Eriksson och Klaus Gottwald.

Nineyards Equity

Nineyards equity investerar oftast i mer mogna teknikbolag som är redo att skala upp, från Serie A och framåt. För att vara intressanta bör företagen ha en stark position på sin respektive marknad med en bevisad affärsmodell som både är skalbar och motståndskraftig. De har inget uttalat impact-fokus men vill alltid investera i företag som har en nettopositiv påverkan på ESG.

Urval av portföljbolag: Elsparkcyklarna Voi och ellastbilarna Einride.

Genomsnittlig investering: Mellan 20–150 miljoner kronor, följt av ytterligare investeringar vid behov.

Ansvariga: Stefan Nordahl och Eric Sävendahl.

Stefan Nordahl, Eric Sävendahl, Peter de Jounge och Eric Cederström på Nineyards Equity. Foton: pressbilder.

GLD Invest

GLD är ett privat investeringsbolag som investerar i tillväxtmöjligheter inom business-to-business för att lösa utmaningar som samhället och miljön står inför. GLD erbjuder ett nätverk inom energiteknik, elektronik, mjukvara och life-science.

Urval av portföljbolag: Comsys möjliggör nästa generations elnät och erbjuder ett multiverktyg för bättre strömkvalitet, stabilitet och utbud, Swap är en online secondhandbutik med kvalitetskläder för hela familjen.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Göran Lundberg.

VEQ

VEQ investerar i mjukvaruföretag med innovativa, digitala och skalbara affärsidéer. Även om de inte specifikt inriktar sig på impact-investeringar, har de flera bolag med impact-fokus i sin portfölj och de söker entreprenörer som delar deras kärnvärden om mångfald och hållbarhet. De investerar i tidiga skeden och är särskilt intresserade av företag som precis har börjat attrahera sina första kunder.

Urval av portföljbolag: Beleco gör det möjligt för kunder att hyra kvalitetsmöbler, Fundrella är en ESG-fokuserad fondplattform som hjälper professionella investerare att hitta fonder och Ecotype specialiserar sig på digitala lösningar för skogsindustrin.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Viktor Gällström.

Viktor Gällström, grundare av VEQ. Foto: pressbild.

Ocean Impact

Ocean Impact är ett investmentbolag med fokus på techbolag med en positiv påverkan på världens hav. De ser att digitaliseringen har förändrat världen på land och att denna megatrend nu kommer till haven vilket skapar nya innovationer.

Urval av portföljbolag: Smart Ocean är ett norskt bolag som specialiserat sig på smarta bojar som gör fiskerinäringen mer hållbar och Catchwise hjälper fiskeindustrin att nå sina fiskekvoter med mindre koldioxidutsläpp genom att använda data, moderna webb-lösningar och AI.

Genomsnittlig investering: 10-20 miljoner kronor, med ett spann på 1-40 miljoner kronor.

Ansvariga: Fredrik Lind och Robin Ramm-Ericson.

Sustainable Energy Angels

Sustainable Energy Angels är ett ängelinvesteringsbolag som investerar tidigt i företag med innovativa lösningar inom hållbar energi och deeptech med stor marknadspotential. Teamet bakom SEA är en blandning av entreprenörer, ingenjörer och investerare med erfarenhet av den svenska och internationella energimarknaden.

Urval av portföljbolag: Arboair använder AI-driven bildanalys för att ge skogsägare skarpa beslutsunderlag, Echandia levererar utsläppsfria energisystem för tung industri, Votion Biorefineries vill producera avancerade biobränslen, hållbart flygbränsle och specialkemikalier i stor skala.

Genomsnittlig investering: 3-4 miljoner kronor.

Ansvarig: Claes Wallnér och Tomas Wall.

Daya Ventures

Daya Ventures vill leda den globala femtech-revolutionen genom att utveckla kvinnors hälsa med innovativ teknik. Inom verksamheten ryms ett innovationslabb, ett acceleratorprogram och en konsultdel. Innovationslabbet kan hjälpa entreprenörer med att verifiera idéer, designa prototyper, hitta medgrundare och förbereda sig för investeringar. Vid en framgångsrik utveckling till ett startupbolag förvärvar Daya en 15 procent aktieandel och agerar som en extra medgrundare/rådgivare med planerad exit inom 3-6 år.

Urval av portföljbolag: Plussa är en app utformad för att stödja föräldrars mentala hälsa genom att erbjuda personliga verktyg och resurser, MeWe&You erbjuder en AI-driven app för att hjälpa kvinnor att hantera symtom på perimenopaus och menopaus samt PeckiiLess som utvecklar en  teknik för nanosensorbaserad gasdetektion som kan användas inom både industri- och vårdsektorn.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvarig: Malin Frithiofsson, Jennifer Grönqvist och Jenny Lundkvist.

Jenny Lundkvist, Jennifer Grönqvist och Malin Frithiofsson, Daya. Foto: pressbild.

Backing Minds

Absolut inga doldisar tack vare sina framträdanden i tv-programmet Draknästet – men eftersom de inte har haft ett uttalat fokus på impact tidigare får de vara med på listan när vi nu listar nya aktörer på området.

Backing Minds söker efter och investerar i entreprenörer och idéer som faller utanför traditionella startup-modeller. De fokuserar på förbisedda innovatörer och erbjuder dem de resurser och nätverk de behöver för att växa. Deras mål är att upptäcka nya möjligheter och marknader genom att stödja drivna individer som saknar ekonomiskt stöd.

Urval av portföljbolag: NitroVolt möjliggör en billigare och lokal produktion av ammoniak, Skrym har utvecklat en lösning som hjälper onlinebutiker att effektivisera sin logistik genom att optimera paket och minska utsläpp och Mylla, en plattform där bönder kan sälja direkt till konsument.

Genomsnittlig investering: Uppgift saknas.

Ansvariga: Susanne Najafi och Sara Wimmercranz.

Större rundor: GP Bullhound

Investmentbolaget GP Bullhound må vara ett välkänt namn – men mindre känt för allmänheten är kanske att deras fond GP Bullhound VI har fyra investeringsteman där planeten är en av dem – tillsammans med hälsa, AI och underhållning. De fokuserar särskilt på bolag som befinner sig i tillväxt- eller i den senare fasen av riskkapitalinvesteringar och som har en stark marknadsposition.

Urval av portföljbolag: Matsmart, nätbutiken för livsmedel med korta bäst före-datum, SaaS-plattformen EcoVadis som bedömer kvaliteten på kundernas och deras leverantörers hållbarhetsstyrning och Ontruck, en digital plattform som minskar antalet tomma körningar för lastbilar.

Genomsnittlig investering: 100-400 miljoner kronor. Leder ofta investeringsrundorna.

Ansvarig: Gustav Fridell.

Bubblare: Arctic Ventures  

Arctic Ventures investerar i de bolag som antas till deras egen inkubator. I portföljen finns bolag från olika branscher som till exempel rymd, industri och IT. Bolagen som antas får ett startkapital genom ett konvertibellån på 400 000 kronor. För att antas till inkubatorn ska bolagen bygga på en ny och innovativ idé, det kan vara ny teknik, en ny affärsmodell eller något annat. Arctic Ventures gör endast en investering och kommer inte att följdinvestera.

Urval av portföljbolag: Pileus har uppfunnit en metod som snabbare upptäcker is på vindkraftverken vilket ökar produktionen, Videung har ett cirkulärt sängkoncept med utbytbara moduler och miljömedvetna material och Conifers teknik hjälper till att övervaka skogar och upptäcka skador med hjälp av och AI.

Genomsnittlig finansiering: Konvertibellån på 400 000 kronor.

Ansvariga: Stefan Lundblom, Jens Lundström och Emma Hansson.

Exklusivt för Builder- och Investor-medlemmar – hela listan med kontakter

Exklusivt för Builder- och Investor-medlemmar – hela listan med kontakter

Vill du veta vilka personer du ska kontakta på respektive bolag? För dig som har ett Builder- eller Investor-medlemskap har Impact Loop sammanställt hela listan på relevanta personer och hur du kommer i kontakt med dem via Linkedin. Signa upp på ett Builder- eller Investor-medlemskap så får du ta del av listan i din inkorg inom 2 timmar.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.