Stor undersökning: Så tänker impact-bolagen om kortare arbetsdag
Från distansjobb till sex timmar arbetsdag och transparenta löner – hur vill impact-bolagen jobba 2025?<br><br> Vi bestämde oss för att fråga er – och kan nu presentera resultatet av vår stora undersökning. I en artikelserie går vi igenom:<br><br> → Så många har infört kortare arbetsdagar<br> → Vad ni tycker är fördelar och nackdelar<br> → Kritiken: "Behöver prata mindre om work-life balance"<br>
I första delen av vår artikelserie tittar vi närmare på vad som varit en av de största snackisarna på temat i höst: kortare arbetstid.
I Impact Loops enkät svarar 83 procent att de inte tillämpar eller kommer att tillämpa kortare arbetstid (sextimmarsdagar eller fyra-dagars vecka).
Intressant nog ser ändå majoriteten fördelar med kortare arbetstid, visar fritextsvaren som följer.
De positiva effekterna handlar om allt från gladare och mer kreativa medarbetare som gör samma jobb på färre timmar, till att det ger mer tid för återhämtning och ideellt arbete. Flera menar också att det skulle göra företagen mer attraktiva som arbetsgivare.
"Mer effektiva och utvilade medarbetare med sex timmars arbetstid", tycker en svarande med personalansvar.
"Kortare arbetstid skulle minska onödiga möten och öka fokuset då vi ändå inte kan vara effektiva i åtta timmar", skriver en annan.
Det skulle även kunna skapa en starkare teamkänsla när arbetsgivaren visar förståelse för medarbetarnas livssituation. Men det ska inte ske utan motkrav – tajta deadlines och krav på friskvård nämns som exempel.
Kortare arbetstid skulle minska onödiga möten och öka fokuset
För andra är det inte antalet timmar som är viktigast, utan flexibiliteten.
"Om man kan utföra sitt arbete på 6 timmar istället för 8 så är det toppen, men det är viktigare med flexibilitet och kvalitativt utfört arbete än att det finns regler om sextimmars arbetsdag", skriver en av de svarande.
Samtidigt kräver det mer av både arbetsgivare och anställda, menar en annan:
"Jag tror att kortare arbetstid kan vara bra för individen för att få livspusslet att gå ihop. Det kräver dock mer fokus när man faktiskt arbetar. Jag tror att kortare arbetstid kräver mer fysisk närvaro på arbetsplatsen och bättre uppföljning av arbetsuppgifterna för att det ska fungera."
"Effektivisera med AI"
Några av de svarande är inne på att det är en fördel att timingen för debatten sammanfaller med att många företag redan är på väg att effektivisera med hjälp av AI. Förhoppningen är att AI ska bidra till att bibehålla produktiviteten utan att vi behöver arbeta lika mycket.
"Det blir nästan ett krav att få resurser för att effektivisera processer, till exempel med hjälp av AI, för att kunna sänka arbetstimmarna istället för att höja förväntningarna på vad som ska åstadkommas under en vecka."
“Att hinna med allt vi ska är redan idag en utmaning, men det kan samtidigt vara nyttigt att behöva tänka om ordentligt. Att detta sker samtidigt som många börjar använda olika AI-verktyg för att spara tid kan vara en fördel”
"Behöver prata mindre om work-life balance"
Men svaren i Impact Loops enkät var långt ifrån enhälligt positiva. Flera uttrycker oro för Sveriges konkurrenskraft gentemot länder som Kina och USA.
"Vi i Sverige och Europa behöver prata mindre om work-life balance och fatta att vi lever i en global värld. Vi ligger så långt efter många andra länder gällande produktivitet och att skapa stora bolag. Att jobba mindre kommer inte leda till att vi skapar fler, större bolag enligt min åsikt", skriver en av de svarande.
Detta är även något som oroar Svenskt Näringsliv. Enligt deras chefekonom Sven-Olov Daunfeldt skulle en arbetstidsförkortning innebära ett produktionsbortfall på 8 procent och sänkt BNP med 500 miljarder per år. Istället förespråkar han frivilliga avtal mellan parterna i en debattartikel på tankesmedjan Timbros hemsida.
Särskilt tufft för startups
För startups kan kortare arbetsvecka vara extra utmanande, menar flera av de svarande. Dels för att det är dyrt, dels för att riskkapitalbolagen förväntar sig samma utveckling och nyckeltal som andra bolag som jobbar 40 timmar eller mer i veckan.
"Vi är en startup och har inte råd att jobba mindre just nu. När vi har bättre ekonomi kanske det kan bli aktuellt", skriver en av deltagarna i undersökningen.
Flera ifrågasätter också vem som ska betala för arbetstidsförkortningen, och menar att förslaget saknar verklighetsförankring. En annan oro är att det skulle leda till mindre impact och en långsammare förändringstakt i samhället.
"Less work – less result – less competitive – slower development – less impact", sammanfattar en av de svarande.
Jobbar ni på ett nytt sätt och vill dela med er av det? Hör gärna av dig till jenny@loop.se!
I nästa del av vår artikelserie: Så tycker ni om hybrid-, distans och kontorsjobb
Så gjordes Impact Loops undersökning
Vi skickade ut vår undersökning med en rad frågor om hur impact-bolagen vill jobba 2025. 190 personer deltog i enkäten.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups