Agtech

Systrarnas grisgolv ska ut i världen – med nya EU-krav: "Gynnsam timing"

Katja Lindvall och Peg Söderberg. Foto: pressbilder. Grafik av Impact Loop.

Hur kan ett långsamt löpband för kreatur främja såväl hälsa och hygien för djuren, som tillväxt och lönsamhet för lantbrukaren? Med sina 40 patent har det gotländska agtech-bolaget Moving Floor bevisat sin innovation under flera decennier. Nu ska de ta sig an jättemarknaderna Kina och Brasilien.

Reporter

För att förstå kontexten kring Moving Floors produkt behöver vi färdas nästan 40 år bakåt i tiden.

1986 klubbades ett förbud igenom mot användning av antibiotika till djur i preventivt och tillväxtbefrämjande syfte. Sverige blev först i världen med lagstiftningen, och att EU införde samma förbud först fyra decennier senare säger en del om Sveriges starka position inom djurvälfärd.

Tommy Lindvall var vid den här tiden grisbonde på Gotland, och han såg hur produktionen snabbt gick ner när antibiotika inte längre fick användas. Veterinärkåren förespråkade − på goda grunder − ett ökat fokus på hygien och preventiva rengöringsmetoder istället för antibiotika.

Men med låga marginaler och knappt om tid var det en utmaning att hinna göra rent bland grisarna flera gånger om dagen. Att anställa mer personal var uteslutet. Det måste gå att automatisera.

Ett naturprogram från National Geographic fångade Tommy Lindvalls uppmärksamhet. Han bevittnade fascinerat hur afrikanska gnuer färdas över savannen i stora flockar och undviker sjukdomar genom att ständigt hålla sig i rörelse. Självklart i all sin enkelhet. Kunde det finnas någonting där?

Började med kalvar

Tommy Lindvall började undersöka möjligheten att översätta gnuernas intuitiva beteende till de egna grisstallarna. Uppfinningsrikedomen flödade, och 1995 inleddes de första testerna av Moving Floors rörliga golv. Det gav snabbt positiva effekter på såväl djurens hälsa som minskad vattenanvändning och lägre ammoniakutsläpp.

Men vägen var knappast spikrak. Det berättar vice vd Katja Lindvall, som i dag driver familjeföretaget vidare tillsammans med sin syster, vd Peg Söderberg.

”Problemet var att grisarna bökade och bet på allt de kunde komma åt. Så det var svårt att hitta en matta som de inte förstörde. Därför gick det fortare att utveckla rörliga golv för kalvar, vilket blev vår första produkt”, säger Katja Lindvall.

Det låter enkelt i teorin: golvet utgörs av en mjuk gummimatta som roterar långsamt under dagen, ungefär en meter i timmen. Undersidan har ett fast avskrapningssystem som rengör mattan. Inget vatten behövs.

Stora vattenbesparingar

Efter många års tester och utveckling har man nu hittat ett plastgolv som funkar även för grisarnas beteende. Bolaget hävdar att den lägre sjukdomsfrekvensen kan ge 20-30 procent bättre tillväxt hos djuren, vilket ökar lantbrukarens marginaler samtidigt som man minskar såväl arbetstid som växthusgasutsläpp väsentligt. Och vattenfrågan är fortsatt central.

”Enligt FAO används ungefär 150 liter vatten för rengöring varje dag − för en enda gris”, berättar Katja Lindvall.

”Om man tänker på att riktigt stora gårdar kan ha mellan 10 000 och 100 000 grisar blir det snabbt enorma mängder vatten som går åt. Det bildas därmed stora volymer med gegga som man dessutom måste ta hand om i reningsverk på gårdarna, vilket bidrar till ytterligare CO2-utsläpp.”

Med de roterande golven samlas avföringen istället i en gödselränna där man enkelt kan skrapa upp den. Efter två timmar ska det vara ute ur byggnaden och kan då användas till kompost, åkergödning eller biogas.

Moving Floor utvecklar allt oftare dessa cirkulära system tillsammans med olika partners. Bland annat är bolaget involverat i en forskningsgård utanför Västerås, med delfinansiering av Energimyndigheten, där man tittar på cirkulära lösningar med kompostteknologi.

”Vi vill inte nödvändigtvis bli en leverantör av den tekniken, men med det stora behovet på marknaden ser vi att vi behöver systemkunskapen. Lantbrukaren ska helst kunna få en nyckelfärdig lösning.”

Siktet mot Kina och Brasilien

2023 omsatte bolaget 16 miljoner kronor och i dagsläget används Moving Floors produkter på ett hundratal gårdar i norra Europa och Kanada. EU rullar dessutom ut skärpta krav för kväveutsläpp i det nya Nitrogen Emission Cealing-direktivet, vilket gör att intresset ökar från länder som Tyskland, Belgien, Danmark och Nederländerna.

”Lantbruket behöver reducera sina kväveutsläpp med 85 procent, vilket vi har visat att vi kan erbjuda med vår lösning. Så det kan vara så att vi har en väldigt gynnsam timing.”

Siktet är även inställt på de riktigt stora världsmarknaderna. Kina har länge varit en högintressant milstolpe för bolaget, och flera samarbeten har genomförts i landet. Under hösten 2024 kommer Moving Floor även att installera en pilotanläggning vid Pontifical Catholic University of Paraná i Brasilien.

I den brasilianska grisuppfödningen används antibiotika preventivt och ges via fodret dagligen.

“Industrin är intresserad av att minska denna preventiva användning, men det är svårt att kompensera för den förlorade dagliga tillväxten. Jag tror att vi kan spela en viktig roll i det sammanhanget, och pilotprojektet syftar till att undersöka om grisarna kan uppnå samma tillväxttakt på våra golv - utan antibiotika i fodret.”

Samtidigt har man bara skrapat på ytan när det gäller marknadspotential. Både hästar och kycklingar skulle kunna stå näst på tur, även om Katja Lindvall inte vill avslöja några konkreta planer.

”Vi har ett 40-tal patent som täcker samtliga djurslag, så det är inte omöjligt. Redan i dag kommer det en del förfrågningar från hästsektorn. Samtidigt är vi ett litet bolag som precis växt till 15 anställda, och i dagsläget ligger vårt fokus fortsatt på kalvar och grisar, med produktutveckling inom de kategorierna. Bland annat vill vi göra golven smartare genom att koppla på fler sensorer så att man styra dem med smarta algoritmer.”

Efter att Tommy Lindvall gick bort 2016 har hans döttrar framgångsrikt drivit bolaget vidare. Enligt Katja Lindvall var det inte ett svårt beslut. I dag har hon jobbat med Moving Floor i 16 år.

”Vi fick några år i bolaget ihop med pappa, vilket var väldigt fint. Sen var det självklart både för mig och min syster att köra vidare. Vi har nog alltid vetat att det är det här vi ska göra”, avslutar Katja Lindvall.

Moving Floor Gotland AB

Startår: 2001

Vd: Peg Söderberg

Omsättning (netto) 2023: 16 miljoner kronor

Resultat (EBITDA) 2023: -6 miljoner kronor

Största ägare: Tomlin Invest AB (Fam Lindvall), FAM AB (Fam Wallenberg), Bjäre Invest AB (Fam Paulsson), Science Park Gotland Invest AB.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.