Uppsala ska bli Sveriges nya nav för impact-bolag: "Stort intresse"

Linnéa Nedar. Foto: Göran Ekeberg / Uppsala kommun.

Uppsala kommun tar nu ett krafttag för att locka fler impact-bolag till staden. Med inspiration från stadens life science-kluster vill man skapa något liknande för miljö, klimat och energi. "I vår kommun finns många av svaren på hur vi kan lösa klimatutmaningarna", säger kommunens nytillträdda projektledare Linnéa Nedar till Impact Loop.

Redaktör och reporter

På väg mot agtech-bolaget NitroCapts kontor i Uppsala-stadsdelen Ultuna kan den som vill också sticka in huvudet hos vattenbolaget Drupps. Och är du som många Uppsalabor buren av en cykel kan du därifrån – efter tio minuters trampande – hamna hos drönarbolaget AirForestry i industriområdet Boländerna.

Det är några exempel på den impact-våg som växer fram ur universitetsstaden, som hittills främst har setts som ett kluster för life science-bolag.

Redan 2016 invigdes Green Innovation Park – en företagspark med fokus på gröna näringar som är en gemensam satsning från just SLU och fastighetsbolaget Akademiska Hus, där många av stadens impact-bolag har sina kontor och labb.

Nu tar man nästa steg. Uppsala kommun har sett potentialen för staden som en hubb för impact-bolag – och utsett grön industri som en prioriterad bransch där staden vill locka talanger och investerare. Kommunen har utsett en projektledare för det de kallar "grön utveckling", i form av Linnéa Nedar, som startade sitt uppdrag i maj.

Bjuder in till samarbete

Hon ska under två år leda arbetet med ett projekt som ska locka fler impact-talanger till staden. Och inspirationen hittar hon i sin egen kommun.

"Vi vill skapa en klustereffekt för bolag inom grön omställning, både inom miljö, klimat och energi. I Uppsala är life science historiskt sett väldigt stort med en stark koppling mellan bolag och universitet, där det skapats testbäddar och man jobbar tillsammans för att utveckla branschen som helhet. Med inspiration från det vill vi nu satsa på våra gröna näringar”, säger hon till Impact Loop och fortsätter:

"Uppsala hade tidigare en kommunslogan som var 'här finns svaret'. Vår tanke är att vi vill visa att i vår kommun finns många av svaren på hur vi kan lösa klimatutmaningarna. Och vår bild är att det finns ett stort intresse från entreprenörerna."

Projektet är än så länge i sin linda, och det som rent konkret har hänt hittills är en slags "kickoff" där kommunen i september samlade representanter från universiteten och entreprenörer för att lyssna till behoven och förklara målet med satsningen.

"Responsen har varit väldigt positiv, särskilt när bolagen förstår att vi inte bara vill träffas för att träffas. Målet är locka talang till Uppsala och att när projekttiden är slut om två år kunna ha en organisation på plats som kan ta över och arbeta vidare", säger Linnéa Nedar.

Varför kommer det här initiativet från kommunens sida nu?

"Vi har sett att det finns många bolag inom det här. Samtidigt är det alla gånger inte naturligt för till exempel en entreprenör att själva ta initiativ till att bjuda in andra och samarbeta."

"Vill visa världen"

Björn Lindh, vice vd på NitroCapt som utvecklar grönt gödsel, ser att kommunens satsning kommer gynna impact-bolagen på två sätt.  

"Det första handlar om varumärket Uppsala som en kommun för den här typen av bolag. Där tror jag att det kommer gynna bolagen, när man ser att det här är en bra stad att bygga gröna bolag i och där det finns flera sådana bolag. Det kommer underlätta sådant som rekrytering och finansiering. Den andra biten handlar det om nätverk för oss som finns här."

Vid uppstartsmötet, där kommunstyrelsens ordförande och de två universitetens rektorer var på plats och mötte bolagen, var alla överens om de två delarna. Exakt hur de nu ska gå tillväga, rent konkret, är inte fastställt.

"Vi är tidigt i det här, och hur:et är nästa steg. I Uppsala har man tänkt på frågor som affärsmöjligheterna i den gröna omställningen i säkert 25-30 år, eftersom universiteten var tidiga på frågan, och det har skapat innovationer som vi nu vill visa världen", säger Björn Lindh.

Många impact- och andra startupbolag från Uppsala är sprungna ur forskningen som finns i staden, och kommunen vill att de ska bli ännu fler. Samtidigt kan man undra – hoppas de nu även på att kunna locka bolag utifrån till staden? Svar: Ja.

"Vi vill jobba väldigt aktivt med att locka till oss etableringar", säger Linnéa Nedar.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.