GENOMGÅNG: 24 uppstickare som vill göra material mer hållbara – siffrorna, analyserna och vinnarna
Från grön kisel och cement – till hampa och återvunnen plast. <br><br>Nu kommer en våg av impact-bolag som vill skapa framtidens gröna(re) material – samtidigt som framtida EU-krav väntas öka efterfrågan. <br><br> Impact Loop tar i en stor genomgång grepp om de svenska materialbolagen och ger dig:<br><br> → 24 heta bolag<br> → Vd:s, grundare och en rad investerare<br> → Värderingar och kapitalrundor<br> → Våra minianalyser av bolagen
Av: Christian von Essen och Camilla Bergman
Gröna material har blivit det nya svarta. I takt med att behovet av elektrifiering och klimatsmarta industriella processer ökar, smyger sig materialfrågan allt högre upp på agendan.
Det är förstås inte bara ironiskt att så många gröna lösningar kräver kolsvarta – och inte sällan tveksamt utvunna – mineraler och jordartsmetaller för att bli verklighet. Det är dessutom en geopolitiskt riktigt het potatis där länder som Kina styr tillgången.
Men nu ska EU sätta stopp för det. EU:s Critical Raw Materials Act – eller EU-lagen om kritiska metaller – har tre huvudsyften: Att minska strategiska importberoenden, säkerställa att försörjningen är stabil, samt att förbättra cirkulära flöden och öka hållbarhetsnivån.
Av 34 kritiska råvaror anses 17 vara särskilt strategiska. Bland dessa återfinns exempelvis nickel, grafit, mangan, kobolt, litium, koppar och kisel. Mer om denna lag i faktarutan längst ner i artikeln.
Plastkamp hos EU
Vi ska inte heller glömma EU:s kamp mot den fossila plasten. Engångsplastdirektivet kommer att omfatta allt fler förpackningar under de kommande åren. Och inom de textila värdekedjorna är det liknande tongångar med stora, kommande krav på såväl spårbarhet och återvinningsbarhet som andel återvunna material i klädesplagg.
Vi ber att få återkomma till återvinningsaktörerna och textilgänget vid nästa nedslag. Även de största industriella jättarna som Stegra, GreenIron och Hybrit har vi valt att utelämna den här gången.
Istället har vi valt ut två dussin svenska bolag som arbetar med att skapa nya material som på olika sätt är mer hållbara och klimatneutrala.
Har du tips på fler? Maila oss gärna på impact@loop.se!
Här är 24 heta materialbolag – med siffror, nyckelpersoner och våra analyser:
1. Biofiber Tech
Bolagsnamn: Biofiber Tech Sweden AB
Startår: 2016
Grundare: Eric Zhang
Vd: Daniel Tano
Gör: Träfiber som kan ersätta plast
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -12 milj kr
Totalt intaget kapital: 35 milj kr
Senast kända värdering: 15 milj kr
Impact Loops analys:
Gråbruna pellets av träfiber från svenska skogar. Det är essensen av Norrsken-medlemmen Biofiber Techs egen produkt FibraQ, som kan användas för att skapa hållbara biokompositmaterial.
Produkten kan blandas med biopolymerer, återvunnen plast eller ny plast för att skapa biokompositer med goda mekaniska egenskaper, med syfte att minska behovet av fossilbaserad plast. Biofiber Tech samarbetar med olika industrier för att påskynda övergången till mer hållbara plastlösningar. Efter en omstrukturering i ledarskapet med ny vd sedan i somras och ytterligare fokus på kärnprodukten tycks framtiden se ljus ut för bolaget.
2. Green14
Bolagsnamn: GREEN 14 AB
Startår: 2021
Grundare: Adam Podgórski och Jan Dinkelspiel
Vd: Adam Podgórski
Gör: Klimatvänligt kisel
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -3 milj kr
Totalt intaget kapital: 14 milj kr
Senast kända värdering: 127 milj kr
Impact Loops analys:
Kisel är en kritisk komponent för många delar av den gröna omställningen, framförallt inom solenergi, halvledare och batterier. Finansveteranen Jan Dinkelspiel har tillsammans med kemisten Adam Podgórski siktet inställt på att revolutionera kiselindustrin och erbjuda hållbara sätt att utvinna kisel från kvarts. Genom att använda grön vätgas istället för kol i processen minskar de koldioxidutsläppen avsevärt, vilket resulterar i vatten som biprodukt.
Green14 har etablerat en pilotanläggning vid KTH i Stockholm för att vidareutveckla och skala upp sin teknik. När bolaget nyligen demonstrerade sin anläggning hade bolaget fått dit både Prins Daniel och miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari. För att inte dra på sig för stora kostnader för fabriksbygge har man precis pivoterat mot en typ av abonnemangslösning för tekniken, en smart lösning när många investerare håller hårt i pengarna.
3. Glenntex
Bolagsnamn: Glenntex AB
Startår: 2021
Grundare: Govin Induchoodan, Elliot Sparrow
Vd: Anders Sonesson
Gör: Gör återvunnen plast bättre
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): 0 milj kr
Totalt intaget kapital: 0 milj kr
Senast kända värdering: 1,7 milj kr
Impact Loops analys:
Glenntex fokuserar på att förbättra kvaliteten på återvunnen plast genom avancerad nanoteknik. Genom att utveckla tillsatser baserade på grafen strävar de efter att höja materialegenskaperna hos återvunna plaster, vilket möjliggör användning i högpresterande applikationer. Eftersom plast blir markant sämre för varje återvinning är innovationen både intressant och högaktuell.
Företaget grundades vid Chalmers i Göteborg och har vid två tillfällen fått investeringar från Chalmers Ventures. Innovationen hos deeptech-bolaget är hög vilket som bekant innebär stor risk, men lyckas man finns en miljardmarknad att ge sig in på.
4. Trifilon
Bolagsnamn: Trifilon AB
Startår: 2012
Grundare: Martin Lidstrand, Jeremiah Dutton, Lennart Molvin, Staffan Sälg
Vd: Jonas Ceder
Gör: Bioplast från restströmmar.
Nettoomsättning (2023): 3 milj kr
Rörelseresultat (2023): -35 milj kr
Totalt intaget kapital: 118 milj kr
Senast kända värdering: 55 milj kr
Impact Loops analys:
Att ersätta fossilbaserad plast är en på många sätt tungrodd uppgift, men den är inte utan spännande exempel. Nyköpingsbolaget Trifilon har sedan 2007 utvecklat sin teknik för att skapa bioplast från restströmmar. Forskningen härstammar från Linköpings universitet.
I en intervju med Impact Loop berättar vd Jonas Ceder om det nya spåret: att sälja recept och teknik till indiska bolag som kan producera bioplast av risskal från landets massiva jordbrukssektor.
Innovationen är spännande och högst aktuellt, och även om det tagit sin tid för forskningsbolaget att nå marknaden verkar det nu som att intäkterna börjar komma in, och man har nästan dubblat omsättningen från 2022 till 2023.
5. 2D Fab
Bolagsnamn: 2D fab AB
Startår: 2013
Grundare: Sven Forsberg
Vd: Helena Henke
Gör: Grafen för att stärka andra material
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -7 milj kr
Totalt intaget kapital: 130 milj kr
Senast kända värdering: 97 milj kr
Impact Loops analys:
Grafen kallas för ett 2D-material helt enkelt för att det är så extremt tunt att det upplevs som tvådimensionellt. Sundsvallsbolaget 2D Fab specialiserar sig på storskalig och kostnadseffektiv produktion av grafen genom en egenutvecklad process som har sin bas i grundaren Sven Forsbergs forskning vid Mittuniversitetet.
Deras produkter används för att förbättra egenskaper hos material inom områden som lim, betong och polymerer.
Att bolaget lyckats ta in stora mängder kapital till en komplex produkt får anses vara imponerande. Nu återstår dock fortfarande att se när produkterna kan kommersialiseras i större skala.
6. Nordic Bio-Graphite
Bolagsnamn: Nordic Bio-Graphite AB
Startår: 2024
Grundare: Weihong Yang, Jakob Way
Vd: Jakob Way
Gör: Grafit från skogens restströmmar
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): 0 milj kr
Totalt intaget kapital: -
Senast kända värdering: -
Impact Loops analys:
Grafit är ett av de riktigt kritiska materialen för den gröna omställningen. Som en av vinnarna av årets Startup 4 Climate-tävling kammade Nordic Bio-Graphite hem en miljon kronor för utvecklingen av biobaserad grafit från skogens restströmmar.
”Råvaror och scope 3-utsläpp har inte varit det hetaste att prata om, men allt fler har förstått att man måste ha de här grundläggande materialen på plats för att få den gröna omställningen att fungera”, kommenterade vd Jakob Way i en intervju med Impact Loop efter vinsten.
Enligt Impact Loops mening ligger bolaget bra linjerat med EU-lagen Critical Raw Materials Act, och det får anses imponerande att ett så pass nystartat bolag kammade hem pris i tävlingen som startats av jättarna Ellevio & GodEl och som lockat en namnkunnig jury – från Stefan Krook till Jane Walerud. Värt att hålla utkik på!
7. Plasticfri
Bolagsnamn: Plasticfri AB
Startår: 2018
Grundare: Allen Mohammadi, Max Mohammadi
Vd: Allen Mohammadi
Gör: Plastfria engångsprodukter
Nettoomsättning (2023): 6 milj kr
Rörelseresultat (2023): -5 milj kr
Totalt intaget kapital: 56 milj kr
Senast kända värdering: 425 milj kr
Impact Loops analys:
Ett bolag som gör skäl för sitt namn: plastfria engångsmuggar, soppåsar, vadderade kuvert, sugrör och annat som nu kan produceras av biomaterial med restströmmar från jord- och skogsbruk.
Med ett piggt formspråk och den kaxiga taglinen ”Casually saving the planet” kan Plasticfri ta en intressant position som färgstark uppstickare i en bransch som annars sällan skapar fjärilar i magen. I rådgivande roller hittar vi bland andra musikmogulen Ash Pournouri och Norrsken-profilen Erik Engellau-Nilsson, vars riskkapitalbolag Norrsken Launcher (sprunget ur Niklas Adalberths stiftelse Norrsken) också investerat 35 miljoner kronor i PlasticFri. Men just givet produktens möjligheter och de namntunga investerarna kan man tycka att försäljningen snart borde ligga högre än 6 miljoner kronor.
8. Papershell
Bolagsnamn: Papershell AB
Startår: 2021
Grundare: Anders Breitholtz, Mathieu Gustafsson
Vd: Anders Breitholtz
Gör: Plåt av papper
Nettoomsättning (2023): 1,7 milj kr
Rörelseresultat (2023): -28,4 milj kr
Totalt intaget kapital: 211 milj kr
Senast kända värdering: 480 milj kr
Impact Loops analys:
Hur är det egentligen möjligt att tillverka en snowboard av återvunnen papp? Eller en fungerande vinylskiva? Materialnörden Anders Breitholtz har efter 20 år i branschen snöat in på en process som gör det möjligt att använda kartong och spill från livsmedelsproduktion för att skapa ett material som är både fossilfritt, hållfast och spänstigt, en så kallad träplåt.
”Man kan säga att vi bygger tillbaks trä från papper, vilket passar bra för alla typer av produkter där man behöver ett skal men vill komma bort från plast, glasfiber eller metallplåt – som dammsugare, gräsklippare, kretskort och bilinredningar", säger grundaren.
Framförallt är det fordonsindustrin som visar stort intresse – bland annat har både Cake, Vidde och Polestar testat produkten. Enligt Anders Breitholtz har dessutom 48 bilföretag hört av sig (finns det ens så många?).
Tidningen Wired utnämnde förra året Papershell till en av Europas hetaste startups för andra året i rad. Att bolaget lockat metalljätten Stenas riskkapitalbolag Stena New Ventures att investera är en fjäder i hatten, men nu är det upp till bevis för att riskkapitalpengarna också ska leda till försäljning av produkten.
9. Gaia Biomaterials
Bolagsnamn: GAIA BioMaterials AB
Startår: 2014
Grundare: Åke Rosén
Vd: Peter Stenström
Gör: Komposterbara plastalternativ
Nettoomsättning (2023): 24 milj kr
Rörelseresultat (2023): -3 milj kr
Totalt intaget kapital: 10 milj kr
Senast kända värdering: 60 milj kr
Impact Loops analys:
Komposterbara plastalternativ är välkomna, särskilt inom branscher och användningsområden där plastens temporära natur bara är ett plus – exempelvis fiskenät, take away-förpackningar, blomkrukor och sugrör. Gaia tillverkar granulatet Biodolomer av ingredienser som sockerrör, kalciumkarbonat, vegetabiliska oljor, ester och kalksten. Materialets livslängd kan till och med bestämmas vid produktionen.
Grundare är uppfinnaren Åke Rosén som har mer än 60 olika patent under bältet.
Nyligen landades ett stort kontrakt i Chile, och ungefär samtidigt beslutade det amerikanska bolaget Evanesce att man kommer att producera 7,5 miljoner sugrör av Biodolomer.
En årlig försäljning på 24 miljoner kronor och en mindre förlust på -3 miljoner kronor anser Impact Loop är imponerande. Ett bolag att hålla ögonen på.
10. Blue Ocean Closures
Bolagsnamn: Blue Ocean Closures AB
Startår: 2021
Grundare: Lars Sandberg
Vd: Lars Sandberg
Gör: Fiberbaserade lock och förslutningar
Nettoomsättning (2023): 11 milj kr
Rörelseresultat (2023): -6 milj kr
Totalt intaget kapital: 29 milj kr
Senast kända värdering: 229 milj kr
Impact Loops analys:
Blue Ocean Closures utvecklar och producerar fiberbaserade förslutningar av cellulosa i sin anläggning i Säffle. Dessa förslutningar – i folkmun även kallade lock eller skruvkorkar − är återvinningsbara som papper och nedbrytbara i naturen.
Företaget använder en teknik för att skapa avancerade former med hög precision och styrka. Genom att erbjuda hållbara alternativ till plast- och metallförslutningar strävar Blue Ocean Closures efter att minska plastavfallet och koldioxidavtrycket inom förpackningsindustrin, sannolikt främst genom licensiering.
Bolagets höga värdering i kombination med att man på bara några år nått en nettoomsättning på 11 miljoner kronor är imponerande.
11. Graphmatech
Bolagsnamn: Graphmatech AB
Startår: 2017
Grundare: Uppsalaforskaren Dr. Mamoun Taher
Vd: Olivia Nestius
Gör: Grafen för vätgasindustrin
Nettoomsättning (2023): 0,4 milj kr
Rörelseresultat (2023): -15 milj kr
Totalt intaget kapital: 56 milj kr
Senast kända värdering: 97 milj kr
Impact Loops analys:
Graphmatech specialiserar sig på att utveckla grafenbaserade material för industriella applikationer. Särskilt fokus ligger på vätgassektorn. Genom bolagets innovation säger man sig kunna reducera vätgasläckage med hela 83 procent vid transport och lagring.
Bolaget har fått investeringar från bland annat ABB Technology Ventures, Innoenergy, Almi Invest Greentech och Walerud Ventures. Energimyndigheten har även beviljat stöd på 10 miljoner kronor för utveckling av en ändamålsenlig mobil pilot-produktionslina.
Flera faktorer pekar på att Graphmatech kan ta fart: Det stora intresset för vätgas, namntunga investerare och en nytillträdd vd (Olivia Nestius) med erfarenhet som både strategichef, operativ chef och affärutvecklingsansvarig på solenergi-miljardbolaget Svea Solar.
12. Bright Materia
Bolagsnamn: Bright Materia AB
Startår: 2022
Grundare: Maria Karlsson
Vd: Maria Karlsson
Gör: Lignin för nya användningsområden
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): 0 milj kr
Totalt intaget kapital: 0 milj kr
Senast kända värdering: 0 milj kr
Impact Loops analys:
Bright Materia är ett svenskt deep-tech-företag, sprunget ur Maria Karlssons ligninforskning vid KTH i Stockholm. Bolaget patentsökta tillverkningsmetod omvandlar restbiomassa, såsom sågspån och bark, till ett ljust och luktfritt lignin. Produkten är svavelfri, har hög renhet och kan användas i en rad olika applikationer, bland annat inom plast, energilagring och byggmaterial.
Som relativt nystartat bolag och utan vare sig intäkter eller större investeringar på plats ser vi främst Bright Materia som en intressant bubblare att hålla ögonen på framåt.
13. Cellufy
Bolagsnamn: Cellufy AB
Startår: 2022
Grundare: Jowan Rostami
Vd: Jowan Rostami
Gör: Skum från skogen
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): 0 milj kr
Totalt intaget kapital: -
Senast kända värdering: -
Impact Loops analys:
Cellufy fokuserar på att skapa biobaserade skumprodukter från förnybara källor, såsom skogsbiomassa, med egenskaper som motsvarar eller överträffar de hos traditionella, icke-förnybara material. I praktiken kan det handla om allt från isolering till skydd i förpackningar.
Ett av Cellufys innovativa projekt involverar utvecklingen av flexibla, vattenbeständiga skumstavar med flytförmåga, tillverkade av skogsbiomassa. Dessa används som mjuka barriärer för att leda fisk förbi vattenkraftverk, vilket bidrar till att skydda fiskpopulationer och bevara den biologiska mångfalden.
Impact Loop tycker att innovationen är intressant och gillar användningsområdet – men givet att bolaget fortfarande är så pass nystartat att det är svårt att bedöma potentialen. Vi följer utvecklingen.
14. Ekolution
Bolagsnamn: Ekolution AB
Startår: 2012
Grundare: Remi Loren, Naib Woldemariam, Henrik Jacobsson
Vd: Remi Loren
Gör: Isolering av hampa
Nettoomsättning (2023): 8 milj kr
Rörelseresultat (2023): -6 milj kr
Totalt intaget kapital: 99 milj kr (i Ekolution Holding AB)
Senast kända värdering: 187 milj kr (i Ekolution Holding AB)
Impact Loops analys:
Malmöbolaget Ekolution utvecklar biobaserade byggmaterial, med fokus på hampafiberisolering, som binder mer koldioxid än vad som släpps ut under tillverkningen. Produkten binder alltså koldioxid, samtidigt som den främjar energieffektivitet i byggnader. Dessutom innehåller den inte potentiellt hälsoskadliga ämnen eller kemikalier.
Mycket talar för Ekolution: Inte bara har man säkrat knappt 95 miljoner kronor från Klimatklivet, man har också tagit in kapital från riskkapitalbolag som Longrun Capital, som har rötter i fastighetsfamiljen Ljungberg. Inom fastigheter är dessutom en rad regleringar på ingång som kommer att kräva mer hållbara material.
15. Bright Day Graphene
Bolagsnamn: Bright Day Graphene AB
Startår: 2017
Grundare: Malin Alpsten, Anna Carlsson
Vd: Malin Alpsten
Gör: Biobaserat, klimatneutralt grafen från lignin
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -1 milj kr
Totalt intaget kapital: 10 milj kr
Senast kända värdering: 51 milj kr
Impact Loops analys:
Lignin är en billig och lättillgänglig restprodukt från skogsindustrin. Genom en patenterad process använder Bright Day Graphene ligninet för att skapa biobaserat grafen – som annars tillverkas av materialets klimatpåverkande storebror grafit.
För bolaget ligger fokus initialt på batterier.
"Det fina med grafen är att det leder elektricitet och värme – men väger nästan ingenting. Vi sänker vikten på batteriet samtidigt vi möjliggör snabbare laddning och längre livstid, eftersom grafen kan leda bort värmeutvecklingen som åldrar andra material", säger vd Malin Alpsten till Impact Loop.
I dag jobbar Bright Day Graphene enbart i utvecklingsprojekt med enstaka kunder. Målet är att ha större volymer inom två år och bygga en egen industriell anläggning. Efter ett antal år i utvecklings- och testfas är det snart upp till bevis för bolaget. Vi följer utvecklingen.
16. Celluxtreme
Bolagsnamn: Celluxtreme AB
Startår: 2020
Grundare: Daniel Söderberg, Magnus Wikström
Vd: Anna Wiberg
Gör: Biobaserade kompositmaterial från nanocellulosa
Nettoomsättning (2023): 0,4 milj kr
Rörelseresultat (2023): 0 milj kr
Totalt intaget kapital: 0 milj kr
Senast kända värdering: 0 milj kr
Impact Loops analys:
Genom en patenterad spinnteknik tillverkar Celluxtreme starka och lätta fibrer och tyger av 100 procent cellulosa, vilket erbjuder hållbara alternativ till traditionella kompositmaterial.
Bolaget har sin grund i forskning från KTH och Wallenberg Wood Center, med start redan 2010. 2021 bolagiserades Celluxtreme, men arbetet pågår fortsatt i labbmiljö på KTH. Målet är att under 2025 etablera en pilotanläggning för tester med kunder.
Deras lösningar är särskilt lämpade för industrier som flyg, fordon och sportutrustning, där behovet av lätta och högpresterande material är gigantiskt. Nu gäller det att klara av att ta klivet från den trygga akademiska miljön och testa vingarna på en marknad som är minst sagt krävande.
17. Cellfion
Bolagsnamn: Cellfion AB
Startår: 2021
Grundare: Ulf Troedsson, Liam Hardey
Vd: Liam Hardey
Gör: Membran av cellulosa
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -6 milj kr
Totalt intaget kapital: 42 milj kr
Senast kända värdering: 129 milj kr
Impact Loops analys:
Cellfion utvecklar cellulosabaserade och PFAS-fria membran, bland annat för användning inom vätgasproduktion och batteriteknik. Genom att utnyttja nanocellulosa från trä erbjuder de ett miljövänligt alternativ till traditionella membran, vilket bidrar till en grönare energisektor.
Deras teknik möjliggör anpassning av membranens egenskaper för specifika applikationer, såsom ledningsförmåga och mekanisk styrka. Materialet agerar helt enkelt grindvakt, och kan släppa igenom joner medan gas hålls på behörigt avstånd.
Cellfions lösning är med andra ord perfekt för såväl batterier som vätgasproduktion och bränsleceller − sektorer som kommer att behöva skala upp i tider av materialbrist och hållbarhetskrav. Att de redan fått loss så mycket kapital är imponerande. Nu återstår dock det viktigaste – att sälja produkterna.
18. Reselo
Bolagsnamn: Reselo AB
Startår: 2020
Grundare: Henrik Otendal, Josefin Larsson
Vd: Henrik Otendal
Gör: Björkbarksgummi
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -2 milj kr
Totalt intaget kapital: 3 milj kr
Senast kända värdering: 83 milj kr
Impact Loops analys:
Reselo utvecklar sin produkt Reselo Rubber från skogsbiomassa, med fokus på att ersätta fossila råvaror. Deras huvudsakliga ingrediens är – kanske något oväntat − björkbark, som blir en restprodukt från pappers- och plywoodindustrin. På så sätt kan man reducera koldioxidutsläppen med upp till 60 procent jämfört med traditionella gummimaterial. Bland möjliga applikationer finns skosulor, bildäck, sportutrustning och industriella komponenter.
Under 2023 producerade gummiindustrin 15,7 miljoner ton syntetiskt gummi, främst med fossila insatsvaror. Här finns en stor potential. Utmaningen för Reselo blir att hitta modiga konsumentvarumärken som vågar och vill betala för hållbarhet − samtidigt som man visar leveranspålitlighet även i större skala.
19. Cemvision
Bolagsnamn: Cemvision AB
Startår: 2019
Grundare: Marcus Olsson, Paul Sandberg, Claes Kollberg
Vd: Oscar Hållén
Gör: Cement med lägre koldioxidavtryck
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -17 milj kr
Totalt intaget kapital: 139 milj kr
Senast kända värdering: 468 milj kr
Impact Loops analys:
För att möjliggöra den ständigt galopperande urbaniseringen behövs galna kvantiteter av betong och cement. Enbart den sistnämnda lilla komponenten står för närmare åtta procent av de globala koldioxidutsläppen.
Genom att nyttja industriella restprodukter istället för kalksten, vill Cemvision bidra till en mer hållbar och koldioxidsnål cementprodukt. Företaget har nyligen ingått strategiska samarbeten med Vattenfall och Peab för att leverera cement med nära-nollutsläpp, vilket markerar viktiga steg mot en grönare byggindustri. Marknaden för hållbara byggmaterial väntas växa fort, vilket även återspeglar sig i Cemvisions möjligheter till partnerskap och kapitalinjektioner.
Bolaget har haft kraftigt momentum under de senaste åren, med stipendium från Bill Gates Breakthrough Energy, vinst i Startup 4 Climate 2023 och investeringar från Backing Minds, Norrsken Accelerator och Swerocks dotterbolag Swecem.
Intresset för Cemvision är stort, och bolaget värderas redan till en halv miljard kronor − utan intäkter. Nu gäller det att skala upp produktionen från demoanläggning till industriella nivåer utan att binda för mycket kapital. Vd Oscar Hållén framstår i alla fall utåt sett som en ledare som kan klara av detta.
20. Ecohelix
Bolagsnamn: Ecohelix AB
Startår: 2014
Grundare: Petri Oinonen
Vd: Petri Oinonen
Gör: Skogsbaserad plastersättning
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -12 milj kr
Totalt intaget kapital: 61 milj kr
Senast kända värdering: 0 milj kr
Impact Loops analys:
Genom att nyttja hemicellulosa och lignin från sidoströmmar i massaindustrin, utvecklar Ecohelix polymerer som kan ersätta kemikalier och fossila material i produkter som förpackningar, papper, lim och kosmetika. Lägre koldioxidutsläpp kan därmed kombineras med högre prestanda.
Deras patenterade teknologi föregås av tio års forskning, och ligger till grund för planerna på en toppmodern produktionsanläggning i Örnsköldsvik, helt konstruerad i trä, med en årlig kapacitet på 15 000 ton förnybara polymerprodukter.
Bolaget ligger rätt i tiden med tanke på EU:s allt tuffare krav på plast och kemikalier. Nu gäller det att få till uppskalningen så att intäkterna kan ta fart om några år. En A-runda planeras under 2025. Kapitalet behövs om bolagets planer på fullskalig produktion med 10 000 ton per år ska bli verklighet redan 2027.
21. Fibu
Bolagsnamn: Fibu AB
Startår: 2019
Grundare: Majid Alimadadi, Nazlin Bayat
Vd: Majid Alimadadi
Gör: Biobaserat skum
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -2 milj kr
Totalt intaget kapital: 5 milj kr
Senast kända värdering: 29 milj kr
Impact Loops analys:
Hallstahammar-baserade bolaget Fibu utvecklar ett träfiberbaserat skum som ett miljövänligt alternativ till traditionella fossila varianter. Deras skum är plastfritt, biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart som papper, vilket gör det lämpligt för användning inom förpackningar, isolering, akustik och möbler.
En livscykelanalys utförd av Rise visar att Fibus träfiberskum har ett koldioxidavtryck som är 60–90 procent lägre än konventionella plastbaserade skum. Företaget har också fått erkännande som "Årets innovatör" vid Västerås näringslivsgala Guldstänk.
59 procent av EU:s årliga plastavfall kommer från förpackningar, så marknaden är stor och växande. Att hitta långsiktiga partnerskap på såväl europeisk som global nivå kommer sannolikt vara nyckeln till att bolaget kan uppfylla sina ambitiösa mål, tror Impact Loop.
22. Lignin Industries
Bolagsnamn: Lignin Industries AB
Startår: 2017
Grundare: Christopher Carrick
Vd: Fredrik Malmfors
Gör: Lignin istället för plast
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -34 milj kr
Totalt intaget kapital: 119 milj kr
Senast kända värdering: 406 milj kr
Impact Loops analys:
"Jag älskar plast, men det kommer från fel källa", sammanfattar CTO och grundare Christopher Carrick problemet som Lignin Industries försöker lösa i en sändning från We Don’t Have Time under COP29.
Lignin Industries använder istället restströmmar från biomassaindustrin, exempelvis när bio-etanol tillverkas från skogs- eller jordbruksrester. Globalt handlar det om 700 miljoner ton lignin som processas årligen – dubbelt så mycket som den plast vi förbrukar. Enligt bolagets själva kan de ersätta 40 procent av den fossila råvaran i plast, samtidigt som materialet har samma egenskaper som tidigare.
Precis som med proteinskiftet är det rimligt att anta att plastindustrin kommer att genomgå samma typ av utveckling. Att stegvis öka andelen fossilfritt kan vara en mer framkomlig väg än att gå "all in" på en gång. Nu gäller det att hitta modiga kunder som vill vara med på resan.
23. Pulpac
Bolagsnamn: PulPac AB
Startår: 2017
Grundare: Ove Larsson, Linus Larsson Green
Vd: Linus Larsson Green
Gör: Förpackningar av träfiber
Nettoomsättning (2023): 44 milj kr
Rörelseresultat (2023): -99 milj kr
Totalt intaget kapital: 404 milj kr
Senast kända värdering: 1 139 milj kr
Impact Loops analys:
Med en rejäl patent-kaskad (och 400 miljoner) i ryggen har Pulpac utvecklat en process för torrformad fiber, eller dry molded fiber, som ska bidra till en mer cirkulär och hållbar förpackningsproduktion. Tekniken licensieras ut till andra aktörer över hela världen, vilket ger en potentiellt potent skalbarhet. På ägarlistan hittar vi bland andra Stora Enso, vilket möjligen säger en del.
Ett roligt samarbete är med spritjätten Diageo, som testade att producera 2000 flaskor Bailey’s av Pulpacs fibermaterial.
För varumärken som vill reducera sitt scope 3-avtryck är förpackningarna en uppenbar väg framåt. Med rätt typ av strategiska samarbeten finns det goda möjligheter att Pulpac kan göra skäl för sin skyhöga värdering. En nettoomsättning på 44 miljoner kronor måste dock anses vara imponerande inom denna nisch, även om den kostat mer än dubbelt så mycket.
24. Paebbl
Bolagsnamn: Paebbl AB
Startår: 2021
Grundare: Marta Sjögren, Andreas Saari, Pol Knops, Jane Walerud
Vd: Marta Sjögren, Andreas Saari
Gör: Byggmaterial från koldioxid.
Nettoomsättning (2023): 0 milj kr
Rörelseresultat (2023): -16 milj kr
Totalt intaget kapital: 293 milj kr
Senast kända värdering: 855 milj kr
Impact Loops analys:
För Paebbl räcker det inte med att producera utsläppssnåla byggmaterial. Deras lösning innebär även att fånga in koldioxid och nyttja den som råvara inom cement- och betongproduktion.
Produkten är ett pulver, vars produktionsprocess utvecklats av den nederländske fysikern Pol Knops forskning under 15 års tid. Tillsammans med investerarveteranerna Marta Sjögren och Jane Walerud, samt tidigare Slush-vd:n Andreas Saari fick Paebbl snabbt ett riktigt powerteam på plats.
I Rotterdam finns i dag en pilotanläggning, och bland investerarna hittar vi bland annat Pale Blue Dot, 2050 Ventures och Amazon genom The Climate Pledge Fund. Amazon har till och med börjat testa Paebbls lösning i några av väggarna i ett spanskt datacenter.
Möjligheterna är onekligen stora, särskilt givet den CO2-reducerande aspekten. Samtidigt är riskerna med en tillgångstung verksamhet i kombination med trögrörlig byggindustri inte heller obetydliga. Uthållighet är nyckeln, och givet de namntunga investerare man har fått med sig liksom de stora summor kapital man fått in ser chanserna goda ut.
Siffrorna i genomgången kommer från Bolagsverkets uppgifter. Vi har valt att avrunda till närmaste miljon, vilket gör att det står 0 kr ifall nivåerna är låga. Har det uppstått andra fel som vi bör åtgärda? Eller har vi missat något bolag som borde vara med? Maila oss på impact@loop.se!
EU:s Critical Raw Materials Act
Europeiska akten om råvaror av avgörande betydelse har tre huvudsyften: att minska strategiska importberoenden, säkerställa att försörjningen är stabil, samt att förbättra cirkulära flöden och öka hållbarhetsnivån.
Av 34 kritiska råvaror anses 17 vara särskilt strategiska. Bland dessa återfinns exempelvis nickel, grafit, mangan, kobolt, litium, koppar och kisel.
För att öka självförsörjningen inom EU finns det några mål till 2030:
1. 10 procent av förbrukningen ska utvinnas inom EU.
2. 40 procent ska förädlas inom EU.
3. 25 procent ska komma från inhemsk återvinning.
4. Högst 65 procent av en strategisk råvara ska komma från ett land utanför EU.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups