Northvolts kris

Angéline Bilodeau tar över Northvolt Ett: "Säker på att vi kommer att lyckas"

Angéline Bilodeau, ny chef över Northvolt Ett. Foto: TT/pressbild.

Kanadensaren Angéline Bilodeau tar över ansvaret för Northvolts fabrik i Skellefteå, efter att vd:n Mark Duchesne avgått på onsdagen. "Det är ett lagarbete, och jag är säker på att vi kommer att lyckas tillsammans", säger hon till kanadensisk media.

Chefredaktör

På onsdagseftermiddagen meddelade Northvolt sin personal att kanadensaren Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett, avgår, vilket DN var först med att rapportera.

Northvolts kommunikationsdirektör Matti Kataja bekräftar uppgifterna för DN.

"Tjänsten kommer att innehas fram till årsskiftet, då Northvolt tillsätter en permanent vd för Northvolt Ett", skriver Matti Kataja i ett sms till tidningen.

Samtidigt meddelar han att den nya tillförordnade chefen blir Angéline Bilodeau, också kanadensare och idag hög chef på Northvolts nordamerikanska del. Hon tar över tjänsten omedelbart.

Nu har Angéline Bilodeau uttalat sig i kanadensiska tidningen Le Journal de Montréal:

"Jag är mycket glad över att anta denna utmaning under en avgörande fas för Northvolt Ett. Mitt huvudsakliga mål är enkelt: att säkerställa att våra team förblir fokuserade, enade och säkra medan vi fortsätter framåt. Det är ett lagarbete, och jag är säker på att vi kommer att lyckas tillsammans", säger Angéline Bilodeau till tidningen.

Stolthet i Quebec

I Quebec i Kanada är man nu stolta över chefsutnämningen. Christine Fréchette, ekonomi-, innovation- och energiminister i Quebec, säger i ett uttalande till tidningen att hon välkomnar utnämningen av Angéline Bilodeau.

"Det är också en stor stolthet att se en kvinna från Québec som Angéline ta över ett så viktigt uppdrag vid en avgörande tidpunkt för Northvolt," tillade hon.

Angéline Bilodeau är ingenjör och har en examen i maskinteknik från Université de Sherbrooke och en MBA från HEC Montréal. Innan Northvolt jobbade hon bland annat med robotik på Amazon.

"Ingen påverkan"

Trots att Northvolt nu kämpar för sin överlevnad sa Paolo Cerruti, vd för Northvolt i Nordamerika och medgrundare till bolaget, på tisdagen att projektet i Quebec fortfarande är på rätt spår.

"Jag vill vara tydlig: det senaste tillkännagivandet om Northvolt Ett Expansion AB i Sverige har ingen påverkan på vårt projekt i Kanada. Denna situation gäller en specifik enhet i Sverige. Arbetet kring vårt projekt i Quebec fortskrider enligt plan, och vi är fast beslutna att bidra till den lokala ekonomin med våra investeringar och vår expertis inom batterisektorn", sa han i ett uttalande som skickades till tidningen på tisdagsmorgonen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.