Biologisk mångfald

Vilda djur har minskat med 73 procent: "Svårt att ta till sig"

Nyfödd noshörning i Way Kambas nationalpark i Indonesien. Noshörningen är enligt WWF akut hotad. Foto: Indonesian Ministry of Environment and Forestry/AP.

Beståndet av vilda djur har minskat dramatiskt, visar WWFs nya rapport. Förlusten av livsmiljöer är det största hotet, men det finns också ljusglimtar. "Helt klart är det naturen som larmar", säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Chefredaktör

En rad impact-bolag jobbar med biologisk mångfald, det vill säga att bevara djur och natur.

Och det behövs mer än någonsin, visar en tung rapport av WWF som släpptes idag.

Rapporten visar att bestånden av vilda ryggradsdjur som fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskar i genomsnitt har minskat med 73 procent mellan 1970 och 2020. Siffran, som bygger på data från nästan 35 000 djurpopulationer, pekar på förlust av livsmiljöer, överexploatering och klimatförändringar som huvudorsaker.

"Det är svårt att ta till sig den här kraftiga förlusten av biologisk mångfald. Helt klart är det naturen som larmar. Nu krävs det en enorm kollektiv ansträngning för att hantera klimat- och naturkriserna. Men det är inte för sent", säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Särskilt hårt drabbade är sötvattensekosystem, där populationerna minskat med 85 procent. På land har minskningen varit 69 procent och i marina miljöer 56 procent. Regionalt är nedgången störst i Latinamerika och Karibien med 95 procent.

Helt klart är det naturen som larmar

Jordbruket en huvudorsak

Jordbruket pekas ut som en central drivkraft bakom förlusterna. Över 80 procent av alla hotade fågel- och däggdjursarter på land hotas av förlust av boende orsakad av jordbruket, enligt rapporten. Andra orsaker är överexploatering, invasiva arter, sjukdomar samt föroreningar och klimatförändringar.

Men det finns även positiva exempel. Bergsgorillorna i Virungabergen i Östafrika har ökat med cirka 3 procent per år mellan 2010 och 2016. En population av visent i Centraleuropa har också vuxit.

Ljusglimtarna är dock få och nu varnar WWF för att ekosystemen närmar sig kritiska brytpunkter som kan få allvarliga konsekvenser.

"Om den brytpunkten nås i Amazonas regnskog, skulle det skapa chockvågor långt utanför det området. Det skulle också förändra regionala och globala vädermönster, påverka livsmedelsproduktionen och Amazonas skulle gå från att vara en kolsänka till att bli en utsläppskälla", säger Olle Forshed, regnskogs- och Living Planet Report- expert på WWF.

"Duger inte att bara skriva under avtal"

För att vända utvecklingen krävs omfattande åtgärder, menar WWF. Inom FN har länder enats om att stoppa förlusten av biologisk mångfald till 2030. Men mer konkret handling behövs.

"Nu förväntar vi oss att Sverige och alla andra regeringar fullföljer sina åtaganden genom att faktiskt minska utsläppen, skydda mer natur och ställa om till en hållbar produktion och konsumtion. Det duger inte att bara skriva under avtal, de måste genomföras också", säger Åsa Ranung, policyexpert på biologisk mångfald på WWF.

Rapporten bygger på det så kallade Living Planet Index (LPI) och tas fram av Zoological Society of London (ZSL). I år omfattar det nästan 35 000 populationstrender av totalt 5 495 vilda ryggradsdjur – fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskararter. Data i rapporten omfattar populationer från 1970 och med åren har indexet byggts ut med allt fler populationer och arter.

Impact Loop har tidigare skrivit om den våg av bolag som nu kommer inom just biologisk mångfald, men som också har svårt att locka riskkapital. Läs mer i vår genomgång här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.