Impact Loop avslöjar

Stegra investerar i okända AI-bolaget Bardo Technology: "Intressant historia..."

Henrik Henriksson, vd på Stega. Foto: pressbild och collage av Impact Loop.

Grönt stål-utmanaren Stegra, som tidigare hette H2 Green Steel, investerar i ett hemligt, nystartat AI-bolag, kan Impact Loop avslöja. Så varför går det Vargas-backade bolaget in i ett AI-bolag? Och vem ligger bakom det? "Det är en intressant historia", säger Stegras vd Henrik Henriksson.

Redaktör och reporter

Samtidigt som Northvolt jobbar på med att säkra kapital händer det saker hos Vargas-kollegan Stegra, som tidigare hette H2 Green Steel och som ska tillverka grönt stål, vätgas och järnsvamp i Boden.

I samband med att Impact Loop i tisdags gjorde research inför en intervju med Stegras vd Henrik Henriksson (artikel kommer snart!) upptäckte vi nämligen något intressant:

I måndags hade ett bolag som heter Bardo Technology tagit in 5,8 miljoner kronor i kapital. När vi gick in och tittade på ägarlistan stod det bara en aktör utöver grundarna: Stegra. Grönt stål-jätten har alltså investerat i bolaget.

När vi frågade Henrik Henriksson under intervjun verkade han glatt överraskad över vår upptäckt:

"Det är en intressant historia", sa han, men ville sen inte berätta mer utan hänvisade till Karin Hallstan, bolagets chef över medierelationer som satt med under intervjun, som i sin tur sa att vi skulle höras senare.

Okänt AI-bolag

Vi ville dock berätta om vår upptäckt för er så snabbt som möjligt – och fick då svaret att Henrik Henriksson inte kunde uttala sig just nu. Det blev alltså upp till oss att själva leta upp mer om Bardo Technology.

Grundat i februari i år av Carl-Johan Westring, Oskar Klingberg, Erik Sandström och Ingemar Rask utvecklar de en plattform som använder avancerad AI-teknik för att automatisera spårning och rapportering av koldioxidavtryck. Kort sagt: Ett sätt för företag att se hur mycket de släpper ut.

Men det är ungefär den publika informationen som finns – bolaget har varken en hemsida eller Linkedinsida. Informationen kommer istället från en jobbannons som de publicerade i september, där det också står:

"Vår lösning är utformad för att integreras sömlöst med befintliga företagssystem, vilket möjliggör oöverträffad spårning och optimering av koldioxidutsläpp."

Ingen vill prata – just nu

När Impact Loop pratar med en av grundarna, Oskar Klingberg, på telefon säger han att han gärna berättar mer, men inte nu.

Det visar sig dock att han ska vara med på Techarena Zero, en konferens om den hållbara omställningen, vid Nacka Strand i Stockholm som hölls under gårdagen. En konferens som även Impact Loop besöker. I en panel som handlar om AI och hållbarhet ger Oskar Klingberg ytterligare en ledtråd till det hemlighetsfulla bolaget:

"Vi är sprungna ur Stegra, som är det nya namnet på H2 Green Steel, och arbetar med stora företag".

Han sa också:

"Vi har en idé om att hjälpa stora företag att helt förstå sitt klimatfotavtryck genom att helt förstå den granulära datan och bygga den granulära datauppsättningen som vi tycker saknas idag – det är en förenkling av det. Vi anser att det nuvarande sättet att förstå det totala fotavtrycket är trasigt."

Hos Bolagsverket går det att se att bolaget nu värderas till 69,9 miljoner kronor och att Stegra äger totalt 9,3 procent.

Bardo Technology har utlovat en intervju med Impact Loop inom kort – vi återkommer med mer information efter det!

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.