Bra med nya batteri-lagen – men det finns ett problem
Sverige kommer att behöva tillåta negativ påverkan på vår miljö för att gynna klimatet på en större skala, skriver Impact Loops Jan Ahmadi.
Jag läste nyligen något som fastnade i minnet. Det var något om att alla nya innovationer bara är lösningar på problem som tidigare innovationer skapat. Det var förmodligen en sån där snitsig formulering som dök upp i sociala medie-flödet. Men visst har den en viss sanningshalt? I alla fall inom en del områden.
Jag tänker spontant att en del impact-innovationer inte hade behövts om inte förbränningsmotorn uppfunnits. Ett par exempel är eldrivna bilar, båtar och flyg.
Nu behövs de ju för att få ner utsläppen i transportsektorn. Och för att de ska kunna röra på sig behövs batterier som kräver en massa beståndsdelar.
Därför ska det inte fortsätt vara så enkelt att slänga batterierna i soptunnan längre. EU har bestämt att alla beståndsdelar i de småkraftpaketen ska tas till vara på – speciellt kritiska råvaror som kobolt, litium och nickel. Därför reglerar den nya batteriförordning att alla insamlade batterier hädanefter måste återvinnas.
Men det finns ett problem.
Även om alla småbatterier börjar återvinnas kommer ändå inte mineralerna och de sällsynta jordartsmetallerna från dem att räcka för Europa. Speciellt inte när EU samtidigt också är i färd med att rulla ut olika redovisningskrav som kommer att avkräva bolag noggranna redogörelser kring de sociala förhållandena i de länder som man importerar sina beståndsdelar ifrån.
Även från säkerhetspolitiska hänsynstaganden, som fått högre prioritet de senaste 18 månaderna, vill man inte längre vara beroende av diktaturer för import av kritiska råvaror.
Du förstår kanske redan vart jag är på väg: det kommer att bli knepigare att importera batteriråvarorna och därför kommer det att behövas europeiska gruvor. Och var ska de europeiska gruvorna ligga? Kanske i ett land med mineralrika berg?
Sverige kommer att behöva tillåta negativ påverkan på vår miljö för att gynna klimatet på en större skala. Och vilka nationella problem det medför kanske nästa innovation kan lösa. Kanske portabla hus som kan enkelt kan flyttas från områden som drabbas av erosion?
Eller så kanske det kommer att gå att bryta den problem-lösning-kedjan på något sätt. Någon kanske lyckas utveckla träbatterier? Men vänta. Det görs ju redan.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups