Northvolts kris

Christian von Essen: Det måste gå. Visst måste det gå?

Christian von Essen, Impact Loop. Foto: pressbilder.

Northvolt drar ner på både produktion och personal. Kan batteribolaget dö? Ja. Borde det dö? Nej, naturligtvis inte, skriver Christian von Essen.

Reporter

Det är på något sätt lite sorgligt att det som skulle bli Sveriges stolthet, och kanske det viktigaste navet i den svenska elektrifieringsrevolutionen, istället har antagit såpoperaliknande former.

Medan vissa tyckare envist hävdar att hela den gröna industrin är ett enda stort luftslott, menar andra att det rör sig om ett illvilligt mediedrevande.

Om jag ska sammanfatta mina tankar, kan man säga så här:

Å ena sidan: Elektrifiering, batteriteknik och grön omställning är inte kortsiktiga bubblor, utan nödvändiga pusselbitar för att klara klimatomställningen. Rörelsen och riktningen finns där – det handlar bara om vilken hastighet man förväntar sig.

När pandemi, krig, konjunktur, inflation och räntor härjar över flera års tid är det inte konstigt att investeringarna tvekar. Och då menar jag inte bara för Northvolt självt, utan även för alla de tusentals verksamheter som verkar i elektrifieringens ekosystem.

På Impact Loop ser vi det var och varannan dag – goda affärsidéer med utmärkt framtidspotential får kapitalkranen strypt och går under.

På Impact Loop ser vi det var och varannan dag – goda affärsidéer får kapitalkranen strypt

Det var bara några dagar sedan som Telia meddelade att man varslar 3 000 anställda, varav 1 400 i Sverige. Techbolagen har sparkat tiotusentals talanger under de senaste åren. Smärtsamma stålbad kan också vara ett tecken på att en ny kostnadskostym är nödvändig för att komma framåt med kärnan i behåll.

För Northvolts del står inte bara bolagets anställda och underleverantörer i farozonen om projektet misslyckas – det handlar om bortsopad konkurrenskraft, nerspolade skattepengar och ett potentiellt kraftigt brustet anseende för Sverige som stormakt inom den gröna omställningen.

Å andra sidan: Det är inte säkert att det finns något som heter ”too big to fail” längre – vi har alla sett såväl storbanker som storbolag kollapsa från en dag till en annan.

Det är också något som skaver. Hur många kriser ska ett företag kunna ta sig igenom och ändå komma ut på andra sidan? Ifall det verkligen är så illa som vissa bedömare hos våra mediekonkurrenter anser, ja då kanske det är bättre att jätten styckas upp i ett nätverk av mindre aktörer som kan samarbeta i växelverkan med marknadens mognad? Innovativa kluster har upprepade gånger vuxit fram ur giganternas aska.

Kan Northvolt dö? Ja naturligtvis, det finns inga naturlagar som garanterar ett bolags existensberättigande.

Borde Northvolt dö? Nej naturligtvis inte. Riktningen är rätt. Det är hastigheten som behöver justeras. Det kommer gå – det måste gå. Förr eller senare.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.