DE NYA ENERGIBOLAGEN

Därför lämnade hajpade solcellsbolaget Sverige‍: "Vill skala snabbt"

Peder Broms, Valentin Gönczy och Jodok Betschart. Foto: pressbild.

Svenskgrundade men Berlin-baserade Cloover har nyss tagit in 114 miljoner dollar i i en seed-runda. För Impact Loop berättar grundaren Peder Broms om vad som fått en världskänd riskkapitalist att investera – och varför solcellsbolaget snabbt lämnade Sverige.

Redaktör och reporter

Cloovers idé är att sammanlänka viktiga aktörer i energiövergången, inklusive installatörer, prosumenter, tillverkare, energileverantörer och investerare, genom sina mjukvaru-, finans- och energilösningar.

Målet är inte blygsamt. På sikt ska en miljard människor, med deras hjälp, ha tillgång till förnybar energi.

“Vi hjälper installatörer inom förnybar teknik att konkurrera med aktörer som Svea Solar, Otovo och Enpal genom vår mjukvaruplattform och våra flexibla finansieringsalternativ. Förutom de stora aktörerna riktar vi oss även mot lokala SME installatörer, som fortfarande står för 85 procent av alla installationer”, säger Peder Broms till Impact Loop.

Han är idag en av två vd:ar för bolaget som han grundat tillsammans med två schweizare: Valentin Gönczy och Jodok Betschart. Trion sammanfördes av ett VC-bolag och förstod snabbt att de ville göra någonting tillsammans.

“Vi kom snabbt överens om att vi ville bygga något för den europeiska massmarknaden”, säger Peder Broms.

Den aktuella rundan på över en miljard svenska kronor, som var övertecknad, leddes av Lowercarbon Capital, grundat av riskkapitalisten Chris Sacca, och med fanns även befintliga investerare i form av 9900 Capital och QED. Pengarna kommer i form av både nytt kapital och lån.

“Det är ett starkt kvitto att få med en aktör som Chris Sacca, en legendar med bakgrund på bland annat Uber. Han tror på det här och validerar oss. Nu är målet att nå ut till fler partners och därmed fler slutkunder”, säger Peder Broms.

Sverige för litet

Bolaget lämnade landet de grundades i under 2022. Visionen att bli “ett Klarna för förnybar energi”, gick inte att förverkliga med Sverige som bas.

“Det var en kombination av för liten marknad och en rörig process kring de politiska besluten. Men framförallt: Det finns 160 miljoner hushåll i Europa, och vi vill skala snabbt”, säger han.

Och det har de också gjort. Enligt Peder Broms har de växt med 40 procent varje månad sedan mitten av 2023. Bolagets egna uppgifter säger att de har passerast hundra partners över hela Europa och nått en intäktspipeline som överstiger 3 miljarder dollar.

Nästa steg då? Mer kapital, visar det sig.

“Nu ska vi växa organiskt och nå ut till de många små och medelstora installatörer som är så viktiga när det kommer till den förnybara tekniken. Sedan planerar vi för ytterligare en stor finansieringsrunda till 2025”, avslutar Peder Broms.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.