Foodtech-experten: "Värderingarna är otroligt låga just nu, nästan för låga"

Louisa Burwood-Taylor, nyhets- och analyschef på Agfunder. Foto: pressbild.

Från rekordåret 2021 har investeringarna i agrifoodtech sjunkit drastiskt. Hos San Fransisco-baserade riskkapitalbolaget Agfunder tror man på en nytändning – med andra typer av produkter.<br><br> "Jag tror att det är en utmärkt tid att investera eftersom värderingarna är otroligt låga just nu, nästan för låga", säger Louisa Burwood-Taylor på Agfunder, och delar med sig av:<br><br> → Vad hon tror krävs för att få fart på branschen<br> → Hetaste nischen just nu<br> → Hur AI kommer att påverka

Reporter

Agfunder är kanske inte superkändisar för den breda massan i Sverige, men inom kretsen food- och agritech, alltså innovationer inom mat och lantbruk, vet många vilka de är.

Det kombinerade riskkapitalbolaget och analysplattformen med bas i San Fransisco har de senaste tio åren fokuserat hårt på att utveckla den globala livsmedels- och jordbruksindustrin. Med fonder på närmare 300 miljoner dollar och 100 000 nyhetsbrevsprenumeranter har man örnkoll på utvecklingen, och producerar regelbundet rapporter om finansieringsnivåerna inom livsmedels- och jordbrukssektorn.

Impact Loop fick ett samtal med Agfunders nyhets- och analyschef Louisa Burwood-Taylor under foodtechkonferensen Big Meet i Stockholm, strax efter att hon presenterat marknadsdata på scenen.   

Vi såg en mycket hög topp för foodtechinvesteringar under 2021 och därefter sa du att det har varit något av en besvikelse. Kan du utveckla det?

"Ja, vi har sett en kraftig nedgång sedan toppåren 2021, vilket faktiskt var ett guldår för alla typer av riskkapitalinvesteringar, men också inom agrifoodtech, där investeringarna nådde cirka 50 miljarder dollar. Investeringarna har därefter minskat med mer än hälften, och nu är också andelen av allt riskkapital som går till agri-foodtech bara 5,5 procent, jämfört med 7 till 8 procent under tidigare år. Matsystemet står trots allt för en tredjedel av växthusgasutsläppen och 20 procent av global BNP, och sysselsätter mer än hälften av arbetskraften. Så det är helt galet att det är en så liten del av alla investeringar som går hit."

Många investerare utanför branschen kom in och drev upp värderingarna

Vad är orsaken till det tror du? Var det för många mediokra produkter som trycktes ut för tidigt?

"Ja, jag tror att det var en kombination av att det fanns mediokra produkter, men också mycket hajp och överentusiasm. Och vi hade många investerare utanför branschen som kom in och drev upp värderingarna. Samma sak hände inom vertikal odling. Jag gillar inte att använda ordet ‘dumma pengar’ eftersom det är ganska oförskämt, men den typen av flockmentalitet uppstår ofta bland investerare. Nu börjar produkterna bli bättre, men det är tydligt att konsumenterna inte är villiga att offra smak eller betala mer för dem. Och jag tror att det var något som missförstods i början."

Du nämnde att generalist-investerarna i princip har dragit sig ur sektorn, men vi ser fortfarande en liten ökning i antalet fonder?

"Ja, det finns ungefär 280 dedikerade agrifoodtech-fonder globalt i dag. Antalet har ökat, men inte alls i takt med ökningen av andra typer av fonder. Det vore bra att se fler fonder som är inriktade på det här området eftersom det stärker de potentiella finansieringsvägarna för många av dessa startups. Förhoppningsvis kommer vi att se fler generalist-investerare komma tillbaka, men oron är att några av dem kommer att ha bränt sig på sina tidigare investeringar."

"En av de huvudsakliga slutsatserna, tror jag, har varit bristen på exits, få förvärv från stora bolag och bristen på offentliga noteringar. Förhoppningsvis kommer vi att se några fler sådana i år. Och jag tror att det är en utmärkt tid att investera eftersom värderingarna är otroligt låga just nu, nästan för låga i många fall."

Vilka sektorer tror du är mest intressanta eller öppna för investeringar just nu?

"Jag tycker alltid att det är en svår fråga eftersom det beror så mycket på grundarteamet och företagets strategi. Men ett tema som vi har diskuterat en del här på Big Meet är skärningspunkten mellan mat och hälsa. Jag tycker att det är väldigt spännande."

"Jag tror att kunskapen om näringsvetenskap är underutvecklad, och med användningen av AI och maskininlärning för att hjälpa till med experiment och vetenskapliga upptäckter, tror jag att vi kommer att förstå sambandet mellan mat och hälsa mycket bättre. Utifrån det kan vi vänta oss både nya livsmedelsprodukter som medicinska innovationer. Det är verkligen spännande."

Det går väldigt långsamt jämfört med mjukvara

Många företag fokuserar alltmer på B2B-marknaden som producenter av en ingrediens, process eller teknologi istället för att försöka nå marknaden med en konsumentprodukt. Tror du att det är ett sätt att balansera fältet nu?

"Det är en intressant poäng. Tidigare ville man verkligen satsa mer på B2C, konsumentinriktade företag, eftersom du uppenbarligen kan få en mycket större marginal. Nu har B2B-företagen attraherat lite mer intresse från investerare eftersom de uppenbarligen kan matas in i storföretagens leveranskedjor. Det är mindre sexigt, men vi pratade om det med en kock här i Stockholm, och han poängterade att många av dessa intressanta innovationer som han använder i sitt kök är saker som ingen egentligen vet om, men de är användbara. Så jag tror att det är en rimlig spaning, men jag tror samtidigt att många innovatörer och grundare alltid kommer att försöka ha en konsumentprodukt för att försöka fånga värdet på den marknaden."

Behöver investerare inom det här området lite mer riskaptit och längre investeringshorisont?

”Ja, det där med tidsramen har varit ett frågetecken, särskilt på agtech-sidan, där man har begränsade växtsäsonger per år för att kunna iterera på din produkt. Det går väldigt långsamt jämfört med mjukvara. Jag tror också att det finns plats för olika typer av kapital i en startups liv – exempelvis bidragsfinansiering och lokal bankfinansiering. Riskkapitalister kanske inte alltid är bekväma med det eftersom de vill se den sortens skalning och hastighet som kommer med VC. Men jag är intresserad av att se hur blandad finansiering kommer att kunna användas mer i livsmedelsindustrin."

En mer fragmenterad kapitalstruktur?

”Precis, och för olika ändamål. Om du bygger en stor fabrik, vill du förmodligen inte ge upp ägande för den investeringen.”

Vi befinner oss i en klimat- och hälsokris, och båda är kopplade till livsmedel och jordbruk

Du nämnde möjligheten för stora företag att köpa upp startups. Vi ser också en ökning här i Sverige med CVC:er, alltså företagsriskkapital som investerar i startups. Tror du att det är en intressant utveckling eller är det en risk för att låsa in innovationer hos en specifik aktör istället för att bredda marknaden?

"Vi har haft ganska många företagsriskkapitalister i branschen genom åren, och jag har egentligen bara sett ett par exempel där storbolagets inblandning har varit negativ. Vanligtvis lovar de att vara så lite inblandade som möjligt eller att inte försöka strategiskt styra företaget. Men det är alltid en risk. Det beror förmodligen på vem som är i CVC-teamet, och vilka deras KPI:er är. Ofta säger de att avkastning är målet, men jag menar att det inte bara kan vara så enkelt. Det måste vara en strategisk anpassning. Och de måste se dessa företag som potentiella uppköpsmål eller partners – eller att de kan efterlikna och försöka kopiera och utveckla dessa produkter internt."

"Så jag tror att det verkligen beror på. Men det positiva med CVC:er är att de inte nödvändigtvis har en specifik tidshorisont. Däremot har de fantastiska nätverk och leveranskedjor där startups kan testa sina produkter och gå till marknaden. Så jag tror att det generellt är en positiv trend."

Blir slutsatsen att den här sektorn är undervärderad för tillfället? Den behöver mer kapital och fler investerare för att vi ska kunna lösa dessa problem i stor skala.

"Verkligen. Vi befinner oss för närvarande i en klimat- och hälsokris, och båda dessa är oåterkalleligt kopplade till livsmedels- och jordbruksindustrin. Och jag tror att folk verkligen behöver vakna och inse det."

Läs mer om:
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.