De nya impact-investeringarna

Han (och Bill Gates) bygger en portfölj med energiprojekt – "En metodisk process"

Alexander Helling, vd och grundare av Baseload Capital, Bill Gates (foto AP/TT) och i bakgrunden en av Baseloads anläggningar i Taiwan. Pressfoton.

Harald Mix och Vargas gör det. Bill Gates och Breakthrough Energy likaså.<br><br>Att investera i stora energiprojekt blir allt vanligare i impact-branschen.<br><br>Impact Loop har intervjuat Alexander Helling som med sitt bolag Baseload Capital samlar projekt där man tar upp energi från jordens inre.<br><br> "Det är en långsiktig, metodisk process", säger han och berättar om:<br><br> → Hur Baseload Capital byggt upp sin portfölj av energiprojekt<br> → Hur han väljer projekt och i vilka länder<br> → Mötet med Bill Gates: "Kändes väldigt påläst"

Reporter

Inom såväl infrastruktur som stadsplanering och fastigheter har man länge investerat i projekt som samlar olika aktörer och som pågår under flera år.

Nu blir det allt vanligare även inom impact, där utbyggnaden av fossilfri energi är ett utmärkt exempel.

Svensk-norska Skala Partners bygger sin portfölj med projekt inom förnybar energi. Danska Eurowind Energy har en liknande modell.

Även Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz riskkapitalbolag Vargas är en sorts projektinvesterare. I en intervju med Impact Loop liknar Harald Mix Vargas-bolagen med infrastruktur-projekt. Den stora risken är inte att hitta kunder – de har man redan ingått avtal med – utan att få fram produkten i tid.

"Teknologin bygger heller inte på ny teknik. Utan det handlar mer om hur du kan orkestrera kapital, team, kunder och människor", sa Harald Mix då.

Även Jonas Nordlund, investeringsansvarig på den europeiska investeraren Innoenergy, ser att projektmodellen blir allt mer eftertraktad, även om de själva främst investerar i tidiga innovationer.

"Vi investerar nästan alltid i innovationstunga bolag, gärna i ett tidigt skede. Men i lite mer mogna bolag händer det att vi bygger projekt i partnerskap för att komma till nästa nivå. Det förvånar mig inte om det är en uppåtgående trend."

Jonas Nordlund ser samtidigt projektfinansiering som en helt annan riskklass än att investera i enskilda startups.

"Jag kan absolut se att det går att skapa intressanta energiprojekt där både risk och avkastning tydligt går att beräkna. Men det kan också vara så att det inte blir riktigt samma hävstång."

Han menar att det inom hans typ av investeringar är fler bolag som faller bort, men de som går bra levererar höga multiplar vad gäller avkastning. 

"Jag tror att båda modellerna kan leverera bra avkastning för portföljen som helhet."

Ett borrhål för 50 miljoner

Men nu till svenska Baseload Capitals tillvägagångssätt. 

Djupt under marken finns energiresurser så att det räcker och blir över. Grundaren Alexander Helling tog nyligen in 600 miljoner kronor från bland annat Bill Gates riskkapitalbolag Breakthrough Energy för att accelerera arbetet med så kallad geotermisk energi. 

Medan bergvärme, för exempelvis uppvärmning av bostadsområden, kan nyttjas redan efter ett par hundra meters borrande ner i marken, kräver högenergiutvinning ett hål som ofta är flera kilometer djupt. Man borrar brunnar för att få upp varmvatten och ånga som kan omvandlas till energi.

"Ett enda borrhål kan kosta 50-60 miljoner kronor, så det krävs verkligen att man kan mitigera risker för att finansiera de här projekten", säger Alexander Helling till Impact Loop.

Så hur strukturerar man stora och komplexa affärer med rätt finansiering? Nu kom hans tidigare erfarenheter från Exportkreditnämnden (EKN) väl till hands. 

"En utmaning vi såg var att många bara satsade på ett projekt. Med en tidshorisont på 3-7 år blir det väldigt svårt att nå skalbarhet och risken är väldigt stor."

Baseload Capitals lösning blev istället att jobba med ett portföljtänk.

"Vi bygger en portfölj med de projekt där vi ser störst skalfördelar och potentiell energiutvinning, och så samarbetar vi med andra bolag som är bäst inom sin nisch. Det blir betydligt lättare att beräkna risken och hitta långsiktigt kapital."

Omställning från olja och gas

Portföljfilosofin har varit vanlig inom olje- och gasindustrin, men likheterna är fler än så. Ofta kan samma utrustning och infrastruktur nyttjas för den fossilfria geotermiska energiutvinningen.

”Vi är för små för att göra rejäl impact på egen hand. Men kan vi få med oss olje- och gasbolagen kan vi åstadkomma förändring på riktigt.”

Tanken finns även närvarande i den nya kapitalrunda på 600 miljoner som nyligen stängdes. Chevron är experter på att identifiera resurser under marken, medan Baker-Hughes är serviceleverantörer till bolag inom olja och gas.

"Båda dessa har jobbat allt mer med geotermi under de senaste 20 åren. De använder sin kunskap och erfarenhet för att producera mer grön energi."

Det låter självklart. Men Alexander Helling sätter det hela i perspektiv.

"Förra året borrades 800 brunnar för geotermisk energi över hela världen, medan motsvarande siffra för olja och gas var 70 000. Det finns mycket kompetens inom den sektorn som kan överföras till geotermi med lite utbildning. På så sätt kan vi göra fler gröna projekt som sänker risken, ökar värdet och accelererar omställningen."

Det finns mycket kompetens inom olja och gas som kan överföras till geotermi

Så fungerar portföljstrukturen

Det underlättar att förstå portföljstrukturen om man ska försöka förklara hur Baseload-familjen är uppbyggd. Moderbolaget är alltså Baseload Capital, vars uppgift är att ta in kapital och investera i projekt och dotterbolag. Dessa dotterbolag arbetar under varumärket Baseload Power och finns lokalt i USA, Japan, Island och Taiwan.

"Vi har valt länder som ligger på de tektoniska plattorna. Där är jordskorpan tunnare, vilket gör att man inte behöver borra lika djupt", säger Alexander Helling.

Men det finns ytterligare – och mer strategiska − förklaringar till den geografiska spridningen.      

"USA och Island har lång erfarenhet av att arbeta med geotermi, både vad gäller utrustning och kompetens."

Japan och Taiwan har en helt annan plats i ekosystemet.

"De importerar mycket fossil energi. Efter Fukushima-olyckan stängde en stor del av kärnkraften ner i Japan, och båda länderna är tätbefolkade utan naturlig yta för utveckling av sol- och vindkraft. Taiwan importerar 98 procent av sin energi, så det är en geopolitiskt viktig fråga att stärka självförsörjningen."

Det finns med andra ord goda miljö- och klimatincitament för fossilfri energiutveckling. Samtidigt kan Baseload rida på höga elpriser och få bra betalt för sin energi.

"Vi ser på hur vi kan ta kunskapen från Island och USA för att applicera den på den asiatiska marknaden. På så sätt kan vi få stor utväxling på våra egna projekt samtidigt som vi bidrar till att skala upp hela industrin."

Kan ni investera i projekt som inte ligger direkt under Baseload Power också?

"Ja absolut. Vi letar hela tiden efter nya partners och projekt. Vi är fortfarande en liten startup med 50 anställda, så partnerskapen är superviktiga."

Hur ska de 600 miljonerna ni precis tagit in användas?

"Vi har byggt åtta mindre pilotprojekt som vi nu kan ta vidare till kommersiell skala. Den underliggande portföljen blir nästa steg. Det är en långsiktig, metodisk process med ambitionen att bygga världens bästa geotermiska kraftverk."

Kan man sammanfatta modellen med att ni bygger storskaliga infrastrukturprojekt i partnerskap – istället för att satsa på enskilda startups eller projekt?

"Ja lite så. Om man lanserar en produkt kan man aldrig veta hur marknaden kommer se ut. Med vår affärsmodell vet vi hur mycket vi kan få betalt över lång tid framöver, eftersom vi redan har en köpare på andra sidan. Det innebär att man som investerare kan förstå och räkna på affärsmodellen."

Rundan leddes av ENGF, där Ikeas investeringsbolag Ingka Investments är huvudinvesterare. Vad vill Ikea se från sin medverkan?

"Fonden är helt fokuserad på grön energi. För dem är det förstås viktigt att få mer av den varan till både varuhus som fabriker över hela världen."

Bill Gates-grundade Breakthrough Energy är också med på tåget. Har du träffat Bill Gates själv?

"Breakthrough Energy investerade väldigt tidigt i oss, redan 2018-2019. Då hade de precis startat, och hade bara ett dussintal bolag i portföljen. De anordnade en stor konferens i Naples, Florida, då jag skulle få 15 minuter med Gates. Det råkade tyvärr vara samma dag som min dotter skulle födas, så jag fick prioritera om lite. Sen kom pandemin. Men jag fick träffa honom snabbt under COP28 förra året. Han kändes väldigt påläst."

Jag skulle få 15 minuter med Gates. Det råkade tyvärr vara samma dag som min dotter skulle födas

Att sy ihop komplexa projekt

Det var i början av 00-talet som Alexander Helling gjorde ett fem månaders utbyte för att plugga i Shanghai. Det visade sig att han sammanlagt skulle stanna i åtta år, med uppdrag för Exportrådet och Exportkreditnämnden (EKN).

"Det var ett otroligt driv i Shanghai vid den här tiden. Staden kokade, och det fanns gott om möjligheter för svenska bolag."

Och här någonstans börjar den röda tråden ta form: förmågan att sy ihop komplexa projekt.

"På EKN jobbade jag en del med projektfinansiering. Jag började inse att jag var rätt bra på att hitta affärsidéer, resa pengar och få ihop helheten."

Av en tidigare kollega blev han rekryterad till Climeon, som jobbade med att konvertera spillvärme till el. De behövde någon som kunde resa kapital och hjälpa till med finansiering.

"Jag hoppade på. Det var så jag kom in i energibranschen."

Han besökte Island och fick upp ögonen för den potential som geotermi erbjuder.

"Det kan verkligen spela en otroligt stor roll i omställningen vi måste göra."

Det var bara ett problem. Tekniken är väldigt dyr.

"Det fanns ingen enskild aktör som hade kapital för att utveckla och bygga de här kraftverken. Jag började fundera. Hur kan man bygga en struktur för detta?"

Idén kom 2017. Alexander Helling samlade ihop ett team och satte spaden i marken. Baseload var fött, och sju år senare är tiden mogen för att växla upp. 

Hur ser planerna ut framöver?

"Nu ska vi utveckla vår modell och se hur vi kan erbjuda ännu billigare finansiering. Med fler skalfördelar kan det vara intressant att ta in projekt som tidigare varit olönsamma. Eftersom ledtiderna är så långa ser vi 2-3 år framåt innan vi tar nästa steg. Men då kommer det sannolikt röra sig om en ännu större kapitalrunda", avslutar Alexander Helling.

Baseload Capital portföljstruktur


1. Moderbolaget är investeringsmotor.

2. Dotterbolagen verkar på strategiska marknader som kan korsbefruktas med kompetens. Risken sprids.

3. Affärsmodellen är att investera i olika projekt, både med och utan dotterbolagen.

4. En projektportfölj byggs upp, vilket skapar möjlighet att ta in riktigt stora investeringar till låg risk.

5. Allt bygger på partnerskap för att få marknaden att växa.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.