Hon ska sätta EUs riskkapitalbolag på kartan i Norden: "Ser vi ett glapp så gör vi det själva"
EIT InnoEnergy är en av Europas mest aktiva investerare med 200 energibolag i portföljen. Men i Sverige är de fortfarande doldisar.<br><br> I en stor intervju med Impact Loop berättar nya vd:n Lowina Lundström om:<br><br> → Vilka bolag de letar efter<br> → Tre parametrar de alltid tittar på<br> → Hur de grundar bolag själva<br> → Hetaste segmentet inom energi<br> → Det svåraste med dessa typer av bolag: "Kan sammanfattas i ett ord"
Nämn riskkapitalbolaget EIT InnoEnergy och de flesta som jobbar inom investeringar och energi i Sverige nickar igenkännande. Säg samma namn i andra kretsar och man får reaktionen: "Vilka då, sa du…?"
"Absolut, så är det. Och det vill jag ändra på", slår nytillträdda vd:n Lowina Lundström fast när Impact Loop träffar henne på EIT InnoEnergys kontor i Stockholm.
Vi ska återkomma till varför riskkapitalbolaget ska bli mer känt, men först kort om vilka de är. För de må vara doldisar hemma i Sverige – men när plattformar som Dealroom listar de mest aktiva investerarna hamnar EIT InnoEnergy i topp år efter år.
Startat i KTHs lokaler 2010 har man idag investerat i cirka 200 företag i Europa, och har lika många anställda utspridda på tretton kontor.
Fokus är, som namnet skvallrar om, energibolag. Tänk produkter man "bygger", som vågkraft, batterier eller grönt stål. I Sverige finns till exempel vågkraftbolaget Corpower Ocean, NitroCapt som gör grönt kvävegödsel, batteribolaget Altris och kärnfusionkraftbolaget Novatron i portföljen. Mjukvara är däremot inte deras specialitet.
"Oftast handlar det om deeptech, där det krävs installationer och fabriker", säger Lowina Lundström.
EU:s riskkapitalbolag
Beskrivningen “EU:s riskkapitalbolag” är egentligen en sanning med modifikation. Från början kom pengarna visserligen från EU-organet European Institute of Innovation and Technology (EIT), men målet har hela tiden varit att bli självständiga. Idag står privata aktörer – finansiella och industriella storföretag och organisationer – för hälften av kapitalet.
I höstas tog man till exempel in 1,7 miljarder kronor från bland annat Stena Recycling, Societe Generale, Santander, CIB och Renault Group. Och nu i januari lanserade man ihop med Demeter Investment Managers en ny batterifond på 5,6 miljarder kronor.
Vi delar inte bara ut pengar och hoppas på det bästa
Bygger ett ekosystem
Idag ingår nästan 3 000 olika aktörer i EIT InnoEnergys nätverk, från partners och ägare till portföljbolag och studenter som går EIT InnoEnergys master-utbildning.
"De sätter vi ihop hela tiden. När det kommer in ett nytt bolag i vår portfölj tittar vi direkt på: vem kan de få nytta av i vårt nätverk?"
Det är också därför Lowina Lundström vill sätta EIT InnoEnergy mer på kartan – för att bland annat hjälpa portföljbolagen att få kunder.
"Vi delar inte bara ut pengar och hoppas på det bästa, utan vi tittar hela tiden på hur alla kan samarbeta. Det kan vara att våra investerare kan bli kunder till bolagen vi investerar i. Många av våra bolag behöver också kontakter med EU och där kan vi sätta upp möten."
En faktor är extra viktig
Fokus idag ligger på att investera i tidiga faser och man gör cirka 20 investeringar per år, varav en handfull i Sverige. Det kan dock variera kraftigt, menar Lowina Lundström: För bra bolag finns det alltid pengar.
I Skandinavien sker investeringarna under ledning av Magnus Lundin (ni som var på Impact Loops event BUILD såg honom där på scenen). Utöver att bolagen måste ha en bärande affärsidé tittar man främst på tre parametrar:
- Att bolaget jobbar med energiomställning, det vill säga att skapa ren energi bortom fossila bränslen
- Att tjänsten eller produkten är innovativ
- Att man ska skala upp internationellt
Överlag kan man dra paralleller mellan energiinvesteringar med infrastrukturprojekt, där det handlar om att räkna på om projektet är görbart och om kalkylen verkligen håller.
"Ingen kan se in i framtiden. Men hur pass trovärdigt är underlaget? Det tittar vi mycket på", säger Lowina Lundström.
Men det finns också en faktor som är extra viktig, och extra svår, i dessa typer av stora projekt.
"Uthållighet hos investeraren eller uthållighet hos entreprenören. Eller både och. Det handlar om att se vilka steg man behöver göra framåt och ibland skynda långsamt. Men framförallt att man har uthålligheten."
Hetaste trenden just nu
Efter en enorm hajp av batteri- och energilagring (läs Impact Loops genomgång här) ser Lowina Lundström en stor trend kopplad till vätgas.
"Batterilagring är fortfarande det största området inom energi, men vätgas kommer starkt. Här finns allt från gödsel till SAF, Sustainable Aviation Fuel."
Andra sektorer på uppgång menar hon är gödsel och grönt stål (EIT InnoEnergy har bland annat investerat i H2 Green Steel).
"I morse hade vi en investeringskommitté kring ett bolag i Nederländerna som gör pellets av biogas från hästgödsel. Det finns hur många hästar som helst, både i Nederländerna och i Tyskland. Det skulle man ganska snabbt kunna sätta upp."
Så batterilagring har taktat av lite?
"Nej, det är fortsatt stort. Vi investerade precis i ett nytt batteribolag, vilket har vi inte gått ut med än."
Vargas-utmanare?
Men det är inte bara investeringar EIT InnoEnergy gör. Impact Loop har tidigare skrivit om vad vi kallar för "Vargas-modellen" – att investerare drar ihop ett konsortium och grundar bolag själva.
Namnet kommer från riskkapitalbolaget Vargas, grundat av Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz, från vilket de startat batteribolaget Northvolt, grönt stål-jätten H2 Green Steel och värmepumpsbolaget Aira.
Men även EIT InnoEnergy har lite i det tysta startat upp ett gäng egna företag.
"När vi ser att det finns ett glapp i värdekedjan och det inte finns någon som har en verksamhet där, eller är på väg att starta en, då gör vi det själva", säger Lowina Lundström.
Ett exempel i Sverige är Repono, som sysslar med energilagring. I Frankrike finns grönt stål-tillverkaren GravitHy, batteribolaget Verkor och solcellsbolaget Holosolis. I Spanien finns FertigHy, som tillverkar klimatsmart gödningsmedel.
"Vi har några på gång i Sverige också som kommer snart."
Vi har i alla fall inte hittat någon annan som gör något liknande
Ofta föds bolaget av att de ser att någon komponent i värdekedjan saknas. Ett exempel kan vara att EIT InnoEnergy investerar i batterier, men att det saknas råvaror till dem.
Att varva egna investeringar med att gå ihop och starta upp bolag tror Lowina Lundström kommer att bli vanligare. Det, tillsammans med att man först säkerställer att kunderna finns med så kallade offtake-avtal.
"Vi har i alla fall inte hittat någon annan som gör något liknande inom vårt område", säger hon.
Är det inte svårt att både ha fokus på att investera och dessutom starta upp bolag?
"Nej, för behovet är gigantiskt. Även om vi skulle dubblera vår portfölj och dubblera våra egna bolag så skulle det fortfarande inte räcka till. Därför är det så bra att så många andra investerare finns där också. Alla behövs."
Brinner för energi
Själv har Lowina Lundström en lång karriär inom först it och telekom, och därefter energi. Nu kommer hon närmast från en roll som divisionschef på statliga Svenska Kraftnät.
"För mig är energi den absolut viktigaste sektorn för att skapa välstånd. Det kan låta pretentiöst men jag tycker på riktigt så. Alla behöver energi i någon form och finns det energi så finns välfärd, framförallt ren sådan."
EIT InnoEnergy
Grundat: 2010, då helfinansierat av EU-pengar, idag kommer hälften från privata aktörer. Har en stark koppling till KTH då man startade upp här.
Investerar i: Energi-startups i tidigare faser, ofta saker som “behöver byggas” som till exempel våg- eller vindkraft, eller batterier.
Storlek på kapitalrundor: Brukar ligga på mellan 5-20 miljoner kronor.
Stannar: I snitt sju år.
Portföljbolag idag: I Sverige finns till exempel vågkraftbolaget Corpower Ocean, NitroCapt som gör grönt kvävegödsel, batteribolaget Altris och fusionbolaget Novatron.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups