Norrsken

Här är de svenska vinnarna när Norrsken listar 100 impactbolag

Norrskens övertagande av ljusskylten vid Nasdaq i New York, pressbild. Funda Sezgi och Sara Kappelmark, som delar på vd-skapet för Norrsken. Foto: Thomas Eriksson

Under klimatveckan i New York tillkännages i dag Norrskens köttiga lista över världens 100 vassaste impactbolag. 7 av dessa är välbekanta för Impact Loops läsare.

Reporter

Nasdaq-tornet på Times Square i New York lyser i dag lite extra starkt. Där presenteras nämligen i tur och ordning de 100 impactbolag som anses vara mest intressanta i världen just nu.

Det är tredje året som Norrsken slår på stora trumman med en officiell topplista över bolag. Nyheten för i år är att man genomfört nomineringsprocessen i samarbete med sammanlagt 40 aktörer – både Norrskens egna verksamheter, men även non-profits och riskkapitalbolag från hela världen.

Bland dessa återfinns bland annat amerikanska bjässar som Breakthrough Energy, Harvard SICI, Obama Foundation och MIT Solve, men även europeiska World Fund, norska Katapult och svenska aktörer som Northzone, Trill Impact, Atomico och EQT Foundation.

För att definieras som Impact/100-bolag måste verksamheten bland annat jobba målmedvetet i linje med de globala hållbarhetsmålen, har en produkt eller tjänst på marknaden och ha tagit in kapital. Och det ska finnas en tydlig affärsmodell med sikte på vinst.

”Vi vill belysa det viktiga arbete som görs inom impactområdet, som driver förändring och hittar lösningar på våra största utmaningar. Vårt mål är att visa att det inte bara är bra för världen att göra skillnad – det är också bra för affärerna”, säger Norrsken Foundations grundare Niklas Adalberth i ett pressmeddelande.

7 svenska bolag på listan

Efter alla nomineringar hade en lista på 1 200 bolag tagit form. Därefter bakades den ner av ett mindre team, för att slutligen landa hos Norrskens ledningsgrupp.

Tematiskt placerade sig bruttolistan enligt följande: 18 procent arbetar med hållbara matsystem, 15 procent med hälsa, 14 procent med energi och 7 procent med koldioxidinfångning, medan resterande aktörer verkar inom allt från transporter och materialutveckling, till byggnader och mjukvara.

Den svenska impactbranschen finns representerad med 7 bolag som är välkända för Impact Loops läsare:

Airforestry: Möjliggör luftburen skogsgallring med sina gigantiska drönare, som kan kapa, lyfta och flyga iväg med träden utan att invadera skogen med tunga maskiner. Läs mer i vår genomgång från 2023.

Blykalla: Utvecklar små, modulära kärnkraftsreaktorer där bly agerar kylmedium. I våras fyllde bolaget kassan med 80 nya miljoner.

Cemvision: Producerar cement med 95 procent lägre koldioxidutsläpp än traditionell tillverkning. Bolaget jobbar för fullt med att skala upp till industriell nivå med hjälp av riskkapital.

Flower: Skapar virtuella kraftverk genom kombinationen mjukvara och fysiska batterilager, för att erbjuda balans och flexibilitet i energisystemet. I augusti kunde Impact Loop avslöja att bolaget tagit in 290 miljoner från en rad namnkunniga investerare.

Heart Aerospace: Den svenska elflygsproducenten står inför spännande år, då man planerar att ha sitt hybrida passagerarplan ES-30 redo för marknaden i slutet av 20-talet. Impact Loops Johann Bernövall besökte nyligen bolagets anläggning utanför Göteborg.   

Material Exchange: Underlättar sourcningen av textila material för modebranschen genom en digital plattform. Bolaget grundades 2017 och finns på sju marknader.  

Syre: Storskalig återvinning av polyester ska bidra till att göra klädindustrin mer hållbar – det hoppas i alla fall ägare som Vargas och H&M. En halv miljard har investerats hittills i det omtalade bolaget.

Läs hela 100-listan här!

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.