Statliga stöd

Hela listan: 74 impact-bolag som precis fått 21 miljoner från Vinnova

Andréa Rylander och Henrik Nordling (Goodfeed), Hanna Johansson (Adsorbi), Vaishnavi Srinivasan (Cohabit) och Caroline Nilsson (Oh Mungood). Pressbilder.

Av 300 sökanden får nu 74 bolag ta del av Vinnovas impact-stöd. Impact Loop kan här publicera hela listan på bolagen – och ge ett knep för hur du ska ro hem pengarna en annan gång.

Reporter

Det var i augusti som ansökningsperioden för höstomgången av impactstödet från Vinnova löpte ut. Innovationsmyndigheten fick in över 300 ansökningar och Impact Loop kan nu berätta vilka bolag som har fått pengarna.

Bland mottagarna återfinns Sisterhood App, som hjälper kvinnor att lagra bevismaterial från övergrepp, Airzyme, som utvecklar teknologi för att fånga in koldioxid, och Re:meat, som vill odla kött. De och 71 andra bolag har fått anslag på upp till 300 000 kronor för sina olika projekt.

Totalt kommer drygt 21 miljoner kronor att delas ut av Vinnova i impact-stöd under hösten.

“En av fem sökande kommer att få pengar av oss. Vi går på kvalitén på ansökningar, men det är det utfallet det brukar landa på, att vi beviljar ungefär 20 procent av ansökningarna. Det är ett väldigt bra utfall jämfört med hur det ser ut hos riskkapitalisterna”, säger Jan Sandred, utlysningsansvarig för impactstödet.

Det är ett väldigt bra utfall jämfört med hur det ser ut hos riskkapitalisterna

Foodtech hett i år

Jan Sandred tycker att varken ansökningarna eller vilka typer av bolag som beviljats stöd skiljer sig markant från tidigare år. Men en trend tycker han sig ha sett.

“Det brukar vara rätt trendkänsligt vad vi får in för ansökningar. Om det till exempel blir en debatt kring psykisk ohälsa bland killar kan vi ett halvår senare se fler bolag som håller på med det. Just nu är det enda vi sett att matområdet är väldigt populärt. Det ser man på hur många inom foodtech som beviljats stöd i år. Det är allt ifrån vegosubstitut till smarta lösningar i livsmedelsproduktionen”, säger han.

För att vara aktuell för stödet måste man, förutom att ha en affärsidé som bidrar till att lösa en global samhällsutmaning, vara ett aktiebolag som har mindre än fem år på nacken och två miljoner i omsättning.

Men sedan gäller det att leverera en bra ansökan och ha koll på underlaget som begärs. Det finns flera vanliga misstag som de som nekas stöd gör, enligt Jan Sandred.

“Djävulen sitter i detaljerna. Vi skiljer på efterfrågan och behov. Och det är påfallande många som inte ens kollat om det finns en efterfrågan, alltså att det finns folk som är villiga att betala för idén. Det är en vanlig fallgrop. Ett annat vanligt misstag är att man inte tydligt nog riktar sig på att lösa en samhällsutmaning. Det är många som hittar på roliga grejer men man måste göra nytta också.”

Men det finns en sak som rejält förbättrar chanserna att beviljas stöd:

“De som uppger att de kommit igenom eller fått hjälp av en inkubator eller innovationskontor har markant högre lägsta betyg jämfört med de som inte fått hjälp någonstans ifrån. Det visar att inkubatorer gör skillnad och ger bolagen mycket högre chans att beviljas finansiering”, säger Jan Sandred.

Här är hela listan av impact-bolagen som kammar hem stödet i höst:

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.