Hon vill få fler impact-bolag över "dödens dal" – lämnar Northzone för bankutmanaren
Impact-bolagen behöver nya typer av finansiering för att kunna skala upp, och olika aktörer behöver samarbeta. Det menar Anna Skarborg, tidigare hållbarhetschef på Northzone – som nu lämnar riskkapitalbranschen för att gå till doldis-bankutmanaren P Capital Partners.
Ett stenkast från Stureplan, i en anonym trappuppgång på Sturegatan, tar Anna Skarborg emot med glatt humör. Som tidigare hållbarhetschef på Northzone, riskkapitalbolaget som är kända för att ha varit tidiga in i Klarna och Spotify, är hon ett känt namn i branschen.
Nu är hon istället 10 veckor in på sitt nya jobb som hållbarhetschef på bankutmanaren P Capital Partners, grundat av näringslivsprofilen, företagsledaren och filmproducenten (!) Daniel Sachs.
"Det är inte jättesexigt att gå från riskkapital till lån. Folk kämpar i många år för att komma in i VC (venture capital, reds anmärkning) så vissa såg det nog som lite udda att jag bytte”, säger hon och skrattar.
Det är inte jättesexigt att gå från riskkapital till lån
Skev förväntan på tillväxt
Så varför gjorde hon det? Frågan sätter fingret på en större fråga som jag är här för att prata om: finansiering för impact-bolag.
"Impact-entreprenörer har oftast utmaningar som skiljer sig från hur entreprenörskap har sett ut de senaste 20 åren. Det handlar inte om att skala som en hockeyklubba som de riskkapitalbackade bolagen ofta vill göra, utan det kan vara att man till exempel ska bygga en fabrik eller förändra hela värdekedjor", säger Anna Skarborg när vi satt oss i ett konferensrum.
Hon har sett hur riskkapital kan finansiera företag som ska skala snabbt, men också att impact-bolag kan hamna i kläm på grund av felaktiga förväntningar.
"Jag tror att riskkapitalbolagen har en otroligt viktig roll i att våga tro på entreprenörer tidigt. Men om tekniskt komplicerad utveckling mäts mot till exempel SaaS-bolag så får man en skev förväntan på tillväxt", säger hon.
Dessutom behöver impact-entreprenörerna mer kapital ju längre de kommer. Den så kallade "dödens dal" inträffar oftast när man tagit sig förbi den första fasen i bolagsresan och inte lyckas säkra mer finansiering.
"Här finns det inte lika mycket kapital. Visst finns det fonder men de vill oftast inte göra investeringar under 100 miljoner euro. Och de traditionella bankerna vill investera först när bolagen är lönsamma."
De traditionella bankerna vill investera först när bolagen är lönsamma
Alternativ till riskkapital
Anna Skarborg illustrerar det hela på en vit tavla i konferensrummet vi sitter i. I början och slutet av entreprenörsresan finns det mycket kapital – men i mitten gapar det relativt tomt.
Det är, föga förvånande, här P Capital Partners kommer in i bilden – och det var också det som gjorde att hon själv till slut valde att gå hit efter att Daniel Sachs ringt. Man ger helt enkelt lån till bolag som kommit en bit på vägen och, i detta fall, som också har en stark hållbarhetsvinkel.
"Vi är på många sätt ganska lika riskkapitalet för att vi utvärderar på tydliga parametrar och vi blir som en partner till bolagen. Men vi tar inte lika mycket risk och vi är i utbyte mer långsiktiga", säger Anna Skarborg.
Pengarna lånas ut i checkar från 10 miljoner euro och uppåt, motsvarande cirka 113 miljoner kronor. Men också till investeringar som exempelvis maskinparker eller infrastrukturprojekt inom vind, sol och batterier.
Eftersom pengarna är ett lån tar de inte något ägande i bolaget, precis som hos en vanlig bank. Men till skillnad från storbankerna kan de ta högre risk, i utbyte mot en högre ränta – från 13 procent ner till 4 procent över styrräntan.
"Räntan måste ställas mot att slippa ge upp ägande men ändå växa. Det finns även vissa parametrar som kan påverka räntan. Till exempel kan vi sätta upp mål kring hållbarhet som gör att bolaget kan få lägre ränta när de nått dem."
Ska göra bolaget mer synligt
Hittills har man investerat över 57 miljarder kronor i cirka 160 bolag över 20 års tid. Trots det är P Capital Partners inte ett särskilt välkänt namn utanför finans. Men det ska det bli ändring på, menar Anna Skarborg.
"Jag känner att jag har hittat en oslipad diamant. Folk är otroligt duktiga på sitt yrke men har hittills nästan inte gjort någon extern marknadsföring alls. Därför är det många entreprenörer som inte vet att vi finns. Jag vill att vi ska vara mer tydliga gällande hur vår modell fungerar."
Ett vanligt argument hos impact-bolag som behöver mycket kapital är att det är svårt att säkra pengarna. Flera aktörer, som elmotorcykel-företaget Cake eller textilåtervinnaren Renewcell, tvingades i konkurs då de inte lyckades.
Jag känner att jag har hittat en oslipad diamant
Behövs mer samarbete
Enligt Anna Skarborg handlar det om att hela kapitalbranschen behöver ställa om. Man får inte bli för fast i sina vertikaler, tycker hon.
"Just nu är det väldigt mycket ‘private equity gör det här’ och ‘venture capital gör det här’. Riskkapitalbolagen skickar case till varandra men ringer sällan en aktör som oss. Även om alla fyller sin roll så måste vi hitta sätt att samarbeta mer."
Lånefinansiering är en växande marknad och det finns självklart konkurrenter. De större bankerna förstås, men också större aktörer som Ares liksom utmanare som DBT och Gilion (som tidigare hette Ark Kapital).
Överlag är det bara positivt att fler aktörer pratar om andra finansieringssätt än enbart riskkapital, menar Anna Skarborg.
"Många bolag som inte får en investering tror att det är för att man inte tror på dem, men så är det ju absolut inte. Det är bara att riskkapitalbolagen inte tror att det kommer att bli en extrem uppsida, vilket ju de flesta bolag inte heller ger", säger hon.
Just nu är det mycket ‘private equity gör det här’ och ‘venture capital gör det här’
Jobbytet förvånade
Själv har hon hunnit med en rad uppstarts- och förändringsresor, både som företagare och anställd. Innan Northzone, där hon var i knappt två år, grundade hon ett bolag inom just organisationsförändring tillsammans med Wallenberg-stiftelserna. Dessförinnan var hon hållbarhetschef på Axel Johnson i USA, och startade upp World Economic Forums första ledarskapsprogram inom hållbarhet.
"P Capital letade nog först efter en mer traditionell hållbarhetschef. Men jag har drivit bolag förut och vill vara med på hela resan. Ungefär 40 procent av min tid lägger jag på att driva bolaget som del av ledningen."
Många blev förvånade när hon valde att lämna Northzone.
"Det blev en stor förvåning för många. Vi var verkligen på en resa men jag känner fortfarande inte att jag ‘lämnade Northzone’ utan snarare gick till P Capital eftersom det är här jag tror att jag kan bidra mest."
Var du frustrerad över att Northzone inte kunde finansiera fler impact-bolag på grund av sin modell?
"Nej, inte frustrerad. De behöver ha sin modell som går ut på att ett fåtal bolag står för hela uppsidan. Men jag tror att det här kan komplettera och att det finns stort utrymme för tillväxt. Och jag tror att jag som person är rätt för att driva en sådan förändring."
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups