Industrijätten ska hjälpa Blykalla bygga minireaktorer: “Kärnkraft 2.0”
Minikärnkraftsbolaget Blykalla och industrijätten ABB ska tillsammans utveckla små modulära kärnreaktorer (SMR). Till att börja med en testanläggning i Oskarshamn. “Det här är ett första steg mot kärnkraft 2.0”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla till Impact Loop.
Sverige satsar stort på kärnkraft framöver. I november presenterade regeringen en plan för att öka kapaciteten med motsvarande två stora reaktorer till 2035, och upp till 10 000 megawatt till 2045.
Några som vill bidra med mindre, så kallade modulära kärnreaktörer (SMR) är Blykalla, ett bolag vars vision Impact Loop tidigare rapporterat om.
Nu tar de nästa steg i utvecklingen genom ett samarbete med ABB.
“Det här är jätteviktigt för oss, och även ganska viktigt för ABB, som byggde Sveriges första kärnkraft på 60- och 70-talet. Det här är det första steget mot kärnkraft 2.0. Att vi får vara en brygga för ABB tillbaka till kärnkraften känns fint”, säger Blykallas vd Jacob Stedman till Impact Loop
Går ABB in som ägare i Blykalla?
“Nej, det här är ett kommersiellt samarbete, kan man säga. Det är ett viktigt steg för oss att samarbeta med ett av världens ledande industribolag".
Fokus på säkerhet
Samarbetet inleds med bygget av en elektrisk testanläggning i Oskarshamn, som inte är nukleär. ABB ska bidra med sin expertis inom automation, elektrifiering och digitalisering för att stötta Blykallas prototyp SEALER-E, som använder flytande bly som kylmedel.
En annan viktig del handlar om cybersäkerhet för att möta kärnkraftens regelverk.
“Vi kommer sätta igång med markarbeten för testanläggningen nu i december, och väntar nu på ett bygglov. Sedan vill vi sätta igång direkt, och där blir ABB en viktig partner, en nyckel. Det är mycket enklare att snabbt testa saker om anläggningen inte är nukleär”, säger Jacob Stedman.
Steget därefter, där även ABB kommer bidra med sin kompetens, blir att bygga den första riktiga SMR-reaktorn.
“Vi tittar på flera potentiella platser för den och det finns flera diskussioner framåt”.
Politiskt intresse
Slutmålet är att serieproducera SMR-reaktorer och sälja över hela västvärlden.
“Vi vill bygga en SMR-reaktor innan decenniets slut, det är vår tidsplan. Sedan är alla energiförsörjningsfrågor politiska, men jag upplever att det finns ett stort intresse för kärnkraft från både regeringen och riksdagen”, säger Jakob Stedman.
Små modulära reaktorer har enligt IEA (OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor) lägre kapitalkostnader och bättre säkerhet och flexibilitet jämfört med konventionella kärnkraftverk. De kan också återanvända platser där fossildrivna kraftverk tidigare legat, och dra nytta av befintlig infrastruktur.
"Energiomställningen är en av vår tids största utmaningar men också möjligheter. På ABB är vi för alla energikällor med låga koldioxidutsläpp, inklusive kärnkraft", kommenterar Per Erik Holsten, chef för ABB Energy Industries.
Idag kommer cirka 30 procent av Sveriges el från kärnkraft.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups