Jag grundade en relationsapp men hamnade själv i kris – här är mina 4 råd till andra par
Sofia Brandt har grundat en app som hjälper par med relationen. Ironiskt nog ledde det till att hennes egen relation hamnade i en svacka. Nu har hon hittat ett sätt att balansera det professionella och privata, och delar här med sig av fyra råd till andra startup-grundare.
I startup-världen uppslukas vi ofta av drivkraften att innovera och förändra. Jag är själv mitt i det. För några år sedan grundade jag ihop med mina medgrundare relationsappen Birds, där man kan ta tempen på sin relation och fånga upp problemen innan det går för långt.
Att starta ett impact-bolag var mer spännande och kändes viktigare än något jag tidigare gjort i mitt jobb. Bolaget tog snabbt över en stor del av min vakna tid och blev, som min man kallade det, den femte medlemmen i vår familj.
Jag märkte gradvis en förändring i vår kärleksrelation. Jobbet, som först känts modigt och spännande, blev istället en källa till frustration och känsla av försummelse. Som när jag, för fjärde lördagen i rad, sa att "Jag ska bara jobba undan några småsaker" – och sedan hade hela eftermiddagen gått.
Ironin i att jobba med en app som hjälper par att stärka sin relation samtidigt som jag försummade min egen blev snart tydlig för mig. Och det här vet vi ju. I par där en, eller båda, jobbar intensivt och är djupt engagerad i sin yrkesroll tar jobbet ofta stor plats även på hemmaplan.
'Jag ska bara jobba undan några småsaker' – och sedan hade hela eftermiddagen gått
Jag och min man hade vårt första sammanbrott ett år in i min resa med Birds, när vi var på en tolv timmar lång bilresa från Åre till Göteborg. Men det visade sig i efterhand ha varit helt nödvändigt för att vi skulle kunna lösa våra problem. Vi fick möjlighet att prata ut om våra förväntningar på varandra och konflikterna som hade blivit återkommande.
Utkomsten av samtalet blev ett antal husregler som skulle skapa bättre förutsättningar för jobb kombinerat med familjeliv.
Lite roligt är det också att jobbet, som hade varit källan till våra problem, också blev en del av lösningen. De två psykologer och parteraputer jag driver bolaget med som kunde hjälpa oss att forma ytterligare strategier. Slutsatsen blev fyra tydliga råd, som kan tyckas självklara men där knäckfrågan är att få dem att fungera i praktiken. Här kommer de:
1. Kommunicera öppet
Våga visa dig sårbar och berätta om det som pågår. Just det här tyckte jag egentligen var jättelätt. Jag pratade så mycket om bolaget att min familj och vänner snart inte ville höra ordet Birds mer. Däremot behövde jag bli bättre på att kommunicera om större saker som var på gång och att involvera min man i planeringen.
2. Skippa slentrian-jobbandet
Släpp jobbet när du kommer hem. Det låter enklare än vad det är. Det är först de senaste månaderna som jag faktiskt börjat lämna telefonen i hallen när jag kommer hem. Försök att jobba när du jobbar och att inte jobba när du inte jobbar. Skippa slentrian-jobbandet.
3. Snälltolka
Se din partners perspektiv och leta efter det rimliga i vad din partner säger eller gör. När man jobbar intensivt och är mitt uppe i allt är det lättare än någonsin att misstolka sin partner som orättvis och missa att hen egentligen vill väl. Så fundera på hur du hade känt om du var i din partners skor. Och sträva inte efter millimeterrättvisa – det kan döda vilket förhållande som helst.
4. Sätt gränser
Dedikera din tid till rätt sak. I slutändan är det precis det här det handlar om. Att sätta gränser och att våga prioritera. Radikal acceptans, som mina psykolog-medgrundare uttrycker det. Du har bara 24 timmar på ett dygn och du hinner kanske faktiskt inte allt du vill. Vad är viktigast att göra idag? Fokusera på det och inte allt det andra. Livet är nu, här.
Jag passar även på att skicka med de husregler jag och min make kom överens om:
- Inget jobb på lördagar
- Ta hjälp av barnvakt
- Ha realistiska tidsuppskattningar
- Inga renoveringar som inte är absolut nödvändiga
Nära relationer bidrar till både vårt mentala och fysiska välmående och är den viktigaste faktorn för upplevd lycka. En god relation fungerar som en stressbuffert och hjälper oss att hantera utmanande händelser i livet. En relation som inte fungerar bra gör precis det motsatta.
Att ta hand om din relation är en investering i din partner och familj, och i ditt eget välmående. Det kommer dessutom att göra dig bättre på ditt jobb. Vi som redan känner att vi har jordens problem på våra axlar behöver inte addera ytterligare vikt att bära.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups