Cirkularitet

LISTA: Lanserar 500 (!) grepp som ska göra Sverige mer cirkulärt: "En kavalkad"

Maria Ohlman är vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket. Foto: pressbilder.

Naturvårdsverket lanserar nu en megaplan med cirka 500 förslag på åtgärder för att minska svenskarnas avfall. "Många är redo att göra mer", säger Rebecca Uggla, projektledare på myndigheten.

Redaktör och reporter

Sverige har idag svårt att nå flera av sina miljömål, både nationella och inom EU. Konsumtionen och produktionen är långt ifrån hållbar. Det menar Naturvårdsverket som vill ändra på det med två nya program: "Avfall i ett cirkulärt samhälle" och "Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!".

"Det är många som behöver agera samtidigt för att ställa om till en mer hållbar cirkulär ekonomi. Det gäller allt från näringslivet och det offentliga till fastighetsägare och konsumenter", säger Rebecca Uggla, projektledare på Naturvårdsverket.

För att mota Olle i grind har myndigheten därför tagit fram 500 (!) åtgärder som myndigheter, skolor, kommuner, företag och konsumenter kan jobba med för att minska avfall och jobba mer cirkulärt. Dessa lanseras nu på Naturvårdsverkets hemsida, där man kan surfa runt och kolla in vilka åtgärder man själv kan göra.

"Många redo att göra mer"

De 500 åtgärderna handlar om är allt från hur produkter kan designas till hur de återvinns. Det är allt från "Utveckla nya affärsmodeller som främjar lång livslängd exempelvis genom att erbjuda reparation och uppgradering" (riktat till textilbranschen) till "Vid inköp välj att i första hand köpa återbrukade, rekonditionerade eller återtillverkade möbler" (riktat till konsumenter).

Tanken är att åtgärderna ska fungera som inspiration, eller som Naturvårdsverket uttrycker det på sin sajt: "En kavalkad av åtgärder för inspiration till handling".

Enligt myndigheten har intresset för att bidra varit stort när planen togs fram:

"Vi fick långt fler svar från remissinstanser än vad vi förväntat oss. Flera vill se mer skarpa och bindande krav. Med andra ord, många är redo att göra mer", säger Rebecca Uggla.

Del av större EU-satsning

Planen är en del av EU:s gemensamma arbete mot ett mer cirkulärt samhälle. Alla medlemsländer måste enligt EU:s avfallsdirektiv ha nationella avfallsplaner och program för att förebygga avfall.

Åtgärderna är frivilliga, men målet är att de på sikt ska göra det lättare för konsumenter att välja hållbara alternativ och för företag att utveckla cirkulära affärsmodeller. Konkret kan det innebära:

  • Design av produkter med längre livslängd
  • Mer hållbar produktion där farliga ämnen fasas ut
  • Nya affärsmodeller som förlänger produkters användning
  • Bättre sortering för ökad återanvändning
  • Ökad användning av återvunnet material
Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.