Tung trio ska styra upp återvinning av solpaneler – med nytt stort projekt

Malin Cronqvist, hållbarhetschef på Svea Solar. Foto: Svea Solar.

Solpaneler har hittills varit en dålig affär att återvinna. Men nu går ett tungt gäng från KTH, Svea Solar och Axfoundation ihop för att ändra på den saken i ett nytt projekt. “Det finns många typer av affärsmodeller kopplat till det här”, säger Malin Cronqvist, hållbarhetschef på Svea Solar.

Redaktör och reporter

Solpaneler, med en livslängd på ca 30 år, består av återvinningsbara material som glas och metaller, men återvinning är idag ekonomiskt ogynnsamt. Nu ska KTH-projektet CircSolar, initierat av Svea Solar och drivet av Axfoundation, samla branschaktörer för att möta framtida behov och säkerställa att Sverige kan hantera den växande mängden solpanelavfall.

Hur vi ska återbruka avfallet från solpaneler är uppe på den politiska agendan genom en utredning, men näringslivet ligger ett steg före i och med CircSolar.

Initiativet togs redan för ett år sedan och sent i somras fick man stöd från Vinnova.

“Grunden till initiativet är att vi som Sveriges största solenergibolag ställde oss frågorna: Hur kan vi göra sol ännu mer hållbart och hur tar vi hand om uttjänta solpaneler på bästa sätt? Svaren vi fick var inte helt klara. Det finns ett system för återvinning av solpaneler i dag men det är inte tydligt, den bilden har alla. Då var det lätt att få med sig andra aktörer i projektet. Vår roll i projektet nu är att bidra med know how och data. Branschkunskapen som installatör, helt enkelt”, säger Malin Cronqvist, hållbarhetschef på Svea Solar till Impact Loop.

Svea Solar, som grundades som en startup 2014, ser affärsmöjligheter i en cirkulär modell.

“Det handlar om sådant som reparation, uppgradering och second hand-marknad. Det finns många typer av affärsmodeller kopplat till det här”, fortsätter Malin Cronqvist.

"Behövs handlingskraft"

Det finns även ett bredare perspektiv på frågan, menar hon.

“Sverige som nation har en möjlighet att precis som vi har gjort med batterier skapa en industriell modell för återvinning av solpaneler. Avfall kan bli en resurs. Det här projektet handlar inte bara om att identifiera en problembild utan är framåtriktat med fokus på innovation”.

Energimyndighetens utredning om i ämnet lämnades in till regeringen den 26 mars och innebär ett viktigt första steg för att kartlägga situationen och de åtgärder som behövs.

“Det är positivt att regeringen redan sett behovet av en mer ansvarsfull hantering av solceller. Här behövs handlingskraft från politiken med tydliga regelverk och ett tydligt producentansvar för att skapa.” säger Johanna Olofsson Behrman som leder projektet CircSolar och är projektledare inom Framtidens material på Axfoundation.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.