Så ska träbatteribolaget kicka igång försäljningen – “Får en stor påverkan”
Mindre utsläpp, längre livslängd och tre gånger bättre prestanda. Träbatteribolaget Ligna Energy lovar mycket med sina nya produkter som ska generera intäkterna när bolaget börjar producera på större skala nästa år.
Ligna Energy lanserar nya träbatterier. Efter att ha bedrivit olika validerings- och testprojekt med kunder har man gjort anpassningar på de tunna batterilager man producerar för att bättre tillgodose kundernas behov.
De nya batterierna görs fortfarande på lignin, som är en restprodukt från trä- och pappersindustrin, och baseras på samma teknologi som utvecklades av grundarna i över ett decennium på Linköpings Universitet. Det är vad gäller storlek, livslängd och prestanda som man gjort ändringar kring jämfört med förra generationens produkter.
“De här förhållandevis små, anspråkslösa komponenterna vi lanserar får en stor påverkan. De är ungefär 40 procent mindre i storlek jämfört med vår förra produkt men har ändå två till tre gånger bättre prestanda”, säger Peter Ringstad, vd på Ligna Energy, och lägger till:
“En stor skillnad är också att kapslingen ser annorlunda ut. Den tidigare var transparent och gav en livslängd på upp till tre år. Men den nya är en bättre barriär mot syre och fukt, vilket gör att produkten nu kan leva i över tio år.”
Lägre utsläpp
Peter Ringstad uppger också att man fått ner produktionsutsläppen med runt 40 procent jämfört med den förra generationen produkter.
“Vår impact är att vi har det mest miljövänliga alternativet bland komponenter för energilagring. Sedan ersätter vi behovet av primärbatterier eftersom det är en laddningsbar komponent utan behov av batteribyten. Men den största påverkan har vi genom att möjliggöra för våra slutkunder att kunna ha mer sensordata i fastigheter och på så sätt optimera energianvändningen”, säger Peter Ringstad.
Ligna Energys batterilager är väldigt tunna och små. De kan med lite solfilm både generera samt lagra energi och användas som komponenter i exempelvis sensorer som placeras ut i byggnader. En av bolagets kunder har det tänkta användningsområdet att bland annat mäta fuktnivåer och temperaturer runt om i byggnader. Att vara en komponent i den typen av sensorer är något som Ligna Energy ser som en stor potentiell marknad.
Bolaget jobbar också med flera andra kunder för att genomföra ytterligare tester och “proof of concept”-projekt. Men tanken är generellt att använda batterierna i elektronisk utrustning för att göra dem självförsörjande på energi.
“Typiskt så skördar man energi med en solcell som man sedan lagrar i batteriet. Man får en kraftkälla som är underhållsfri i olika typer av trådlös elektronik, som till exempel fjärrkontroller. På så sätt slipper man lägga en massa tid och möda på att byta batterier”, säger Peter Ringstad.
Tar in kapital
Bolaget tog i september in 10 miljoner kronor i en bryggfinansieringsrunda. Nu håller man på att ta in återstående kapital som behövs för att bygga upp sin produktionskapacitet. Tanken är att intäkterna ska börja rulla in på allvar under nästa år.
“Vi har köpt hälften av den produktionsutrustningen vi behöver och håller på att projektera den andra hälften. Just nu reser vi kapital för den andra halvan av vår produktionslina. Men på grund av världsläget har det blivit svårare än innan”, säger Peter Ringstad.
Är du orolig över läget på kapitalmarknaden?
“Jag är förhoppningsfull. Men självklart har läget påverkat både nya investerares och nya kunders riskbenägenhet. Det är båda sidorna som behövs. På kundsidan behöver vi kunder som vågar vara innovativa och som vill förändra sina produkter genom att ta steget till självförsörjande teknik.”
När den första produktionsanläggningen står klar kommer man ha en kapacitet att producera fyra miljoner batterier per år. Får man sålt allihopa skulle det generera intäkter på cirka 50 miljoner kronor, enligt Peter Ringstad.
“Vi har byggt upp vår produktionsförmåga på ett sätt som är väldigt skalbar. Vi bygger produktionen i moduler och bara en produktionsenhet kommer att betala av sig på ett och ett halvt år. Sedan är det bara en fråga om att bygga fler och fler produktionslinor”, säger han.
LÄS MER: Träbatterierna tar in 10 miljoner för att lansera ny produkt
Ligna Energy
Teknologin utvecklades på Linköpings Universitet. Efter ett decennium av forskning valde professorer Magnus Berggren, Xavier Crispin och Olle Inganäs att ta nästa steg och försöka hitta praktiska tillämpningsområden.
Affärsidé: Producerar batterier av organiska material
Grundades: 2017
Grundare: Magnus Berggren, Xavier Crispin och Olle Inganäs
Vd: Peter Ringstad
Investerare: Navigare Seed (Ingår i Wallenbergsfären), Klimatet Invest, Rise och Flare Invest bland andra.
Omsättning 2022: 2,6 miljoner kronor.
Resultat: -4,8 miljoner kronor.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups