Foodtech

Polarbröd kliver in i foodtech-bolaget – och letar nya impact-bolag: "Bra matchning"

Veats grundare Andreas Karlsson och PolarVentures Fanny Näslund. Foto: pressbilder.

Brödjättens nya riskkapitalbolag PolarVentures investerar i Veat, som gör vegorätter som säljs i automater. Nu letar man fler bolag. ”Det hade varit jättekul att få till en till investering i höst”, säger Fanny Näslund på Polarbröd Ventures.

Chefredaktör

Impact Loop har tidigare rapporterat om brödjätten Polarbröds nya riskkapitalsatsning PolarVentures, som drogs igång förra året och leds av relativt nytillträdda Fanny Näslund.

Med 150 miljoner kronor på fickan under de kommande fem åren letar hon efter bolag vars mission är att snabba på omställningen till ett regenerativt matsystem – ett system som stärker vår planet, inte utarmar den.

Nu gör man sin andra investering – i foodtechföretaget Veat, något som sajten Dagligvarunytt var tidiga med att uppmärksamma.

Grundat av Andreas Karlsson och Christoffer Harlos för lite drygt fyra år sedan tillagar man hållbar och hälsosam mat, främst helt vegetarisk men med några få undantag av vanlig ost och yoghurt. Maten säljs sedan som ett hälsosamt alternativ till snabbmat i Veats egna automater som placeras hos bland annat företag, på tunnelbanestationer, sjukhus och skolor.

"Vi ska investera i omställningen till ett generativt matsystem och vill göra det nära konsumenten, för det är där vi har våra styrkor och ser att vi kan göra störst skillnad. Då kändes Veat som en bra matchning", säger Fanny Näslund till Impact Loop och fortsätter:

"De är konsumentnära och de är en aktör som kan driva förändring både mot konsumenter och bakåt i ledet. Så det känns jättespännande."

Investerat 5 miljoner

PolarVentures har gått in med 5 miljoner kronor, och är en av flera investerare i en större kapitalrunda. Pengarna ska användas till att skala upp bolaget, genom att utgå från kluster i Stockholm där det finns många platser där matautomaterna kan komma till nytta – och sedan skala upp till andra ställen i Sverige.

Ni har tidigare sagt att ni gärna hittar affärsidéer i norra Sverige, gäller det fortfarande?

"Absolut, men vi tittar på hela Sverige. Eftersom Polarbröd har hjärtat i norr så letar vi gärna bolag här, men vi är inte exkluderande mot andra."

Hur många fler investeringar ska ni göra i år?
"Det är svårt att säga. Det hade varit jättekul att få till en till investering i höst men det är inte säkert att det går, det tar ganska lång tid att få till."

Vad letar ni efter specifikt?

"Produkter och tjänster nära konsumenter inom matsystemet. Men det måste inte vara en ätbar produkt, det kan till exempel vara något som påverkar konsumenten i rätt riktning."

Hur viktig är hållbarhetsaspekten i era investeringar?

"Enormt viktig, det är det första vi tittar på med ett bolag. Bolaget ska bidra till ett resilient och ett regenerativt matsystem. Sen behöver man inte vara hemma på alla aspekter när vi går in."

Du är ny på jobbet att leda PolarVentures, hur känns det hittills?

"Superkul! Att få kroka arm med entreprenörer som är duktiga på sin sak, som är entusiastiska och drivna och att få stötta dem på sin resa är fantastiskt."

Ökar i omsättning

Impact Loop har ställt frågor till Veats grundare Andreas Karlsson om vilka andra investerare som går in i kapitalrundan, men han har avböjt att uttala sig. Tidigare har riskkapitalbolaget Pale Blue Dot, som fokuserar på klimatinvesteringar, gått in med kapital.

Bolaget omsatte 4,8 miljoner kronor förra året, en ökning från 2,8 miljoner kronor året innan. Det negativa rörelseresultatet landade förra året på -5 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.