Regeringen

Regeringen och SD överens om klimatmål – det vill de göra

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under tisdagen meddelade regeringspartierna och Sverigedemokraterna att man är överens om klimatpolitiken. Bland annat vill man satsa på kärnkraft, ändra tillståndsprocesser och satsa på skogen.

Reporter

Under tisdagen höll Tidöpartierna en presskonferens för att meddela att man är överens om klimatpolitiken. Den stora nyheten var att Sverigedemokraterna ändrar sig vad gäller klimatmålen till 2045 och ställer sig bakom dem.

“Samarbetspartierna är överens om att Sverige ska bedriva en ambitiös och effektiv klimatpolitik för att nå våra klimatmål. Vi har en stark enighet om att klimatomställningen ska genomföras med fokus på åtgärder som helt och hållet eliminerar utsläppen och tar oss hela vägen ner till nettonollutsläpp senast år 2045”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Partierna upprepade tidigare uttalade ambitioner och vägval för att uppnå målen. Det som punktades upp var bland annat:

  • Storskalig utbyggnad av fossilfri och stabil elproduktion är den enskilt viktigaste åtgärden.
  • Tydlig färdplan för ny kärnkraft i Sverige
  • Klimat och konkurrenskraft ska tydligt vägas in vid myndigheternas tillståndsgivning. 
  • Det svenska skogsbruket är en viktig sektor för svenskt klimatarbete – Biodrivmedel, kompletterade av fossilfria elektrobränslen behöver användas för tyngre fordon, sjöfart och flyg samt som råvara i industrin.

Man tryckte även på vikten av att arbeta internationellt. Bland annat uppgav partierna att Sverige ska arbeta för att EU ska påverka de stora utsläppsländerna att minska sina utsläpp. 

Från EU har Sverige, genom ESR-direktivet, krav på att reglera utsläppen från vägtransporter, egen uppvärmning av bostäder och lokaler, arbetsmaskiner samt jordbruket. Sverige ska minska sina utsläpp med 50 procent till 2030 jämfört med 2005. Kring det uppger regeringen att klimatpolitiken och kommande budgetpropositioner utformas för att Sverige kostnadseffektivt ska leva upp till åtagandet.

Man har även bland annat påbörjat en genomlysning av stöden, styrmedlen och den statliga organiseringen på klimatområdet. Nyligen lämnades bland annat forskningsfinansieringsutredningen över till regeringen. En utredning som innehöll förslag om att helt avveckla Vinnova och flera andra myndigheter för att inrätta nya ersättningsalternativ. Målet uppges vara att skapa något som är mer effektivt.

LÄS MER: Tillväxtverket och Vinnova blir av med hundratals miljoner: "Kommer att påverka vår verksamhet"
LÄS MER:
De vann slaget om statliga pengarna – då börjar nya riskkapitalbolaget investera (och i vad)

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.