Riskkapitaljätten tar in 12 miljarder – ska bland annat investera i impact-bolag

Frida Einarson, partner och chef över investerarrelationer på Verdane. Foto: Pressbild.

Riskkapitalbolaget Verdane stänger en ny rekordfond och satsar bland annat på bolag inom samhälle och dekarbonisering. “Letar efter bolag som kommer att vara vinnare 2040”, säger Frida Einarson, partner och chef över investerarrelationer på Verdane.

Chefredaktör

Alltfler riskkapitalbolag reser fonder med någon typ av impact-fokus – bara i år har vi skrivit om allt från Demeter som startar en batterifond till Giant Ventures med Richard Branson som investerare.

Nu meddelar Verdane att man stänger en rekordstor fond på 12 miljarder kronor. Fokus kommer att vara digitalisering, som mjukvarulösningar, och impact.

"Vi använder något som vi kallar för 2040-testet där vi letar efter bolag som kommer att vara vinnare 2040, då vi tror att det kommer att vara mycket strängare regleringar vad gäller bland annat utsläpp och jämställdhet”, säger Frida Einarson, partner och chef över investerarrelationer på Verdane, till Impact Loop.

Hon säger att fonden inte är lika tydligt inriktad på klimat och hållbarhet som den mörkgröna fond, Idun I, Verdane lanserade 2022, utan att den även kan inkludera social hållbarhet, där digitalisering blir ett verktyg för att skala lösningar på ett effektivt sätt.

"Om man ser på de investeringar vi gjort i fonden så är det bland annat en complience- och e-learning-lösning för att certifiera fler sjuksköterskor i Tyskland. Så det kan också vara ett samhällsmässigt hållbarhetsfokus. Man kan också tänka sig att vi kan titta på mjukvara inom carbon accounting", säger hon.

Satsar på dekarbonisering

Impact Loop har tidigare skrivit om Verdanes inriktning mot så kallad dekarbonisering. När vi intervjuade Eline Stokstad Fjell, investeringsansvarig för impact på Verdane, i höstas sa hon:

"Verdane har fokuserat på den här typen av hållbara investeringar under en lång tid. Vad som är nytt är att vi gallrat vad vi tittar på mycket mer och fokuserat in oss på ‘decarbonisation’. Det är ett område vi investerat i tidigare också så det är inte ett skifte, utan mer en pivotering skulle jag säga."

Spektrat är brett och kan innebära allt från bolag som minskar användning av fossila energikällor till att fånga och lagra koldioxid.

“För att vara en impact- eller ‘decarb’-investering för oss måste man passera två oberoende granskningar. Det är det traditionella med affärsdelen, kommersialisering och dylikt, och sedan är det också vilken skillnad man kan göra impact- eller utsläppsmässigt. Där gör vi ett test på hur man bland annat kommer att klara sig i en framtid med ändrat kundbeteende och ökade kostnader för att släppa ut koldioxid. Vi tittar ganska långt fram och försöker utvärdera vilka bolag som kan prestera bäst på sikt", sa Eline Stokstad Fjell i intervjun.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.