Northvolts kris

Så tycker profilerna om Northvolts kris: "Investerare kommer att bli mer noggranna"

Jan Dinkelspiel, Green14, Annika Winsth, Erik Martinson och Johan Crona. Foto: pressbild, Impact Loop x 2 och Jonas Borg.

Kan det bli en negativ "Northvolt-effekt" av de stora problem som batteritillverkaren drabbats av? Både ja och nej, menar fyra profiler som Impact Loop pratat med. <br><br>"Det är ju ett jätteprojekt de har dragit igång och det vore märkligt om man inte får bakslag emellanåt", säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till Impact Loop.

Northvolt har under flera år varit en symbol för den gröna omställningen med sitt löfte om att tillverka hållbara batterier i Europa. Företaget har lockat stora investeringar och stöd från både offentliga och privata aktörer.

Men den senaste tidens rapporter om förseningar, uppsagda avtal, produktionsproblem och dödsfall (en summerande brief finns att läsa här) har fått många att undra: Vad händer när en av branschens viktigaste aktörer får problem? Påverkar det impact-bolagen och investerarnas vilja att investera i dessa typer av projekt?

Impact Loop ringde runt till olika delar i ekosystemet för att fråga hur de ser på saken.

Jan Dinkelspiel, medgrundare Green14: “Tror inte att den internationella kapitalmarknaden påverkas särskilt mycket”

Jan Dinkelspiel, medgrundare Green14. Foto: pressbild.

Jan Dinkelspiel är medgrundare av Green14, som utvecklar en ny process för att producera kisel med 95 procent lägre klimatavtryck − till halvledare, solpaneler och batterier.

Han tycks inte nämnvärt oroad över turbulensen i Northvolt, i alla fall inte ur ett investeringsperspektiv.  

”Industriprojekt av det här slaget kräver enormt mycket kapital, och med mer pengar kommer förstås också mer granskning. Jag tror inte att den internationella kapitalmarknaden påverkas särskilt mycket av den svenska nyhetsrapporteringen.”

Jan Dinkelspiel lyfter istället bolaget som en viktig förebild för andra entreprenörer.

”För oss inom den här sektorn har H2 Green Steel och Northvolt varit minst lika viktiga som Spotify för techbranschen. Det är nästan som att det är IT-yra igen, men den här gången kan man verkligen vara med och göra skillnad.”

När det gäller offtake-avtalens signifikans tar han BMW:s avhopp med en nypa salt.

”Självklart kan offtake-avtal vara en förutsättning för att hitta finansiering i ett tidigt skede – bankerna ska låna ut pengar och behöver säkerhet på intäktssidan. Med ökad komplexitet finns det också en ökad risk för förseningar, men jag tror spontant att några procents bortfall i deras orderbok kommer att kompenseras mycket snabbt.”

Någon kris i den svenska gröna industrin ser han inte.

”Vi kommer att vara granskade, men omställningen kommer ske. Det gäller att ge rätt förutsättningar för bolag och kapital – de länder som lyckas kommer bli vinnare i framtiden.”

Annika Winsth, chefekonom på Nordea: “Blir lite onyanserat”

Annika Winsth, chefekonom på Nordea. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

Impact Loop haffade Nordeas chefekonom efter ett seminarium i Almedalen. Hon menar att man ska vara försiktig med begreppen:

“För det första vet jag inte om man kan säga att det är en kris i Northvolt. Jag är iallafall inte rätt person att bedöma det. Det är ett jätteprojekt de har dragit igång och det vore ju märkligt om man inte får bakslag emellanåt. Nu gäller det förstås att de kan reda ut det här, men jag tror att man ska vara noggrann med vad man målar upp för bild”, säger hon och fortsätter:

“Men – och detta gäller alla stora projekt i norra Sverige – det är en ny arena med risker kopplat till sig och då kan det hända saker. Det kan vara så att de här projekten inte är rätt väg att gå, men man måste våga och prova – annars kommer vi ingenstans.”

Jag får en känsla av att media älskar att driva upp och sen trycka ner

Annika Winsth tror inte att problemen i Northvolt kan skada bilden av Sverige som ledande i den gröna omställningen.

“Det är klart att skulle det visa sig att något av de här projekten inte håller så blir det ju fokus på det, men jag skulle ha väldigt svårt att se att det skulle drabba Sverige generellt. Precis som jag sa i en panel nyss så är en av Sveriges paradgrenar alla kloka ingenjörer som bygger och driver projekt. Och vi har också ett samhälle där man kan misslyckas och ändå servera sina barn middag på kvällen. Sverige och svenska investeringar kommer vara fortsatt intressanta.”

Hon fortsätter:

“Jag får en känsla av att media älskar att driva upp och sen trycka ner. Och Northvolt har ju varit älskat av många och höjt till skyarna, och nu är man på andra sidan – så bevakningen blir onyanserad.”

Tror du att investerare och banker kan bli mer återhållsamma i att investera i liknande projekt?

“Man får skilja på vad det är för kapital. Banker får inte låna ut pengar där man inte kan räkna hem projekten. Investerare som gått in med riskkapital har någonstans tagit ett beslut att ta den risken. Men – och nu pratar jag generellt om de här nya gröna projekten som finns runtom i världen – så är det mycket pensionspengar det handlar om, då de letar gröna investeringar och driver på efterfrågan på dessa.

Erik Martinson, medgrundare och innovationschef, Svea Solar: "Viktiga att få igång produktionen"

Erik Martinson, grundare av Svea Solar. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

Erik Martinson är innovationschef och medgrundare på solcellsraketen Svea Solar. Ser han att turbulensen riskerar att påverka investeringstakten i grön industri framöver?

”Nej, jag tror inte det. Visst är kapitalmarknaden generellt redan tuff i dag, men hos många finns det en tydlig och långsiktig ambition att driva omställningen framåt.”

Däremot påpekar han att det finns en risk att Sverige och EU halkar efter.

”Samtidigt som man lägger ner planerna i Borlänge etablerar Northvolt i Kanada istället. Det säger något om att vi i Europa behöver bli bättre på att attrahera omställningsaktörer. Annars är risken att vi blir inköpare istället för producenter av klimatkomponenter.”

Erik Martinson ser en fara i att fastna för mycket i det som händer här och nu. Han menar att de långsiktiga visionerna är de som bör vara relevanta.

”Det är uppenbart att omställningen behöver ske, och att de här bolagen behöver finnas. Det kommer att finnas en marknad för gröna batterier, det vet vi. Det viktiga är att få igång produktionen, inte vilka oftake-avtal som finns.”

Under Almedalsveckan följer han med intresse diskussionerna kring energi och omställning.

”Det har varit många bra samtal, och allt fler lyfter just vikten av att våga göra riktigt långsiktiga investeringar. Sverige och Europa kommer att tjäna mycket på att leda den här omställningen istället för att vänta på andra. Den här vågen kommer inte avstanna bara för att vi haft några tuffa år bakom oss."

Många investerare kommer att bli mer noggranna

Johan Crona, Ating: "Investerare kommer att tänka till en extra gång"

Johan Crona, investerare och medgrundare till Ating. Foto: Jonas Borg.

Han är själv investerare i bland annat impact-bolag med nya bolaget Ating, och har med sitt andra investeringsbolag Cloud Capital lång erfarenhet av investeringar i techbolag. Tror Johan Crona att rubrikerna kring Northvolt kommer få hans kollegor att dra öronen åt sig?

”Jag slogs av att man har byggt finansieringsmodellen på kundordrarna. Det finns ju en risk att det blir lite korthus nu om man har varit för optimistisk i den prognosen. Det skulle kunna leda till ett ganska läskigt dubbelproblem ifall fler drar sig ur – färre ordar och minskad finansiering på samma gång.”

Finns det en risk för ökad försiktighet generellt när det gäller den här typen av jätteprojekt?

"Det är klart att många investerare kommer bli mer noggranna och kanske tänka till en extra gång innan de går in i stora projekt − har bolaget allt på plats för att kunna producera och leverera? Det finns mycket pengar till bra case, men kanske att de behöver bli ännu starkare framöver. Lite urskillning behöver inte vara fel.”

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.