"Som startup är man alltid i funding mode" – Stegras vd om jakten på nya miljarder
Mitt i en minst sagt intensiv tid möter Impact Loop Stegras vd Henrik Henriksson, som leder ett av Sveriges mest ambitiösa industriprojekt. Trots att finansieringen på 75 miljarder kronor är säkrad för det gröna stålverket i Boden är han ständigt på jakt efter mer kapital. "Som startup är man alltid i funding mode", säger han.
I ett konferensrum på det som förut var H2 Green Steels huvudkontor i Stockholm lutar sig Henrik Henriksson fram över bordet. Bordet och bolaget är detsamma, men namnet är sedan någon månad ett annat: Stegra.
Ett byte bolaget hävdar att man gjort för att förtydliga ambitionen: påskynda klimatomställningen i industrin. Stegra den, helt enkelt. En annan, mindre poetisk, anledning är att H2 Green Steel kan bli utmanande att varumärkesskydda utomlands.
Det har gått tre år sedan Henrik Henriksson lämnade vd-posten på Scania för att istället leda ett av Sveriges mest ambitiösa industriprojekt någonsin – det gröna stålverket i Boden.
Enligt egen utsago är han på resande fot sju av tio dagar. Det är investerare och banker som ska hållas varma och kunder som... ja, även de ska hållas varma och nöjda.
“Jag brukar säga att som en startup är man alltid i 'funding mode'. Vårt första projekt i Boden är finansierat, men det betyder inte att vi inte hela tiden måste leta efter nya investeringar och lån för framtiden”, säger han.
Robusta avtal på plats
Northvolt är ett ämne han helst inte talar mycket om. Samtidigt är parallellen omöjlig att inte dra: De är båda gröna företag med Vargas-grundaren Harald Mix som initiativtagare och investerare. De har båda revolutionerande idéer som ska förändra industrier och driva på den gröna omställningen – och det snabbt.
Frågan måste helt enkelt ställas. Hur lika är bolagen egentligen?
"Vi är inte lika alls när det kommer till produkten. Vår produkt har samma tekniska specifikationer som traditionellt stål, vilket gör att våra kunder kan använda den direkt i sina befintliga produktionslinjer", svarar Henrik Henriksson.
Det är typ 1 400 byggarbetare som jobbar för fullt.
Han kommer in på de avtal som redan är skrivna med framtida kunder, som är baserade på den produktion som ska komma igång i Boden till 2026.
"Vi har redan sålt över 50 procent av vår framtida produktion genom långsiktiga avtal på sju år. Dessa avtal är värda cirka 130 miljarder kronor och fungerar som säkerhet för våra banker. Det är ett unikt sätt att finansiera projektet."
Men det finns väl klausuler? Vad händer om ni inte levererar i tid?
"Jag skulle säga att avtalen är robusta."
Just nu är Henrik Henriksson ofta vid det framväxande stålverket. Det som med hjälp av vätgas istället för kol ska skapa ett grönt stål.
"Vi är inne i en väldigt intensiv fas i projektet. Det är typ 1 400 byggarbetare som jobbar för fullt. Samtidigt flyttar allt mer av vår administration dit”, säger Henrik Henriksson.
Har du fått lugna investerare och andra den senaste tiden?
"Nej, inte lugna på det sättet. Men det blir många frågor kopplat till vad som står i media. Då kan jag få svara på frågor från vissa som är oroliga."
Vem pratar du själv med när du har frågor eller behöver bolla saker?
"Jag har en otroligt kompetent ledningsgrupp och styrelse. Och där finns ju sådana som Harald (Mix, reds anm). Han är vår investerare, men också en fantastisk industriman, på ett sätt som jag tror att alla inte förstår. Sen har vi hela Vargas-sfären där vi absolut kan utbyta erfarenheter."
Vargas-sfären, ja. Där finns, utöver Northvolt, bolag som textilbolaget Syre och värmepumpstillverkaren Aira. Alla har de en sak gemensamt. De står inför utmaningen att balansera startup-kulturens snabbhet och innovation med den stabilitet och erfarenhet som kännetecknar etablerade, stora, industriföretag.
När man tittar på er ledning finns många personer från storbolag, däribland du själv. Kan det vara en utmaning när ni ska agera mer som en startup?
"Nej, jag tycker vi har en sammansättning med individer som kommer från väldigt många olika industrier och strukturer. Det finns många från bankvärlden, konsultvärlden men även startup-världen. Det är en väldigt rolig blandning", säger Henrik Henriksson och lägger till:
"Ska man växa så snabbt som vi gör så måste man ha personer med erfarenhet från storbolagsvärlden."
Stegra-projektet i Boden är en del av en större industriell omvandling som just nu sker i norra Sverige. Men vägen dit har inte varit spikrak. När bolaget presenterades 2021, då under namnet H2 Green Steel, var det många som höjde på ögonbrynen. Ytterligare ett stort industriprojekt i norr? Och skulle det verkligen gå att revolutionera stålindustrin, en av de mest konservativa och miljöbelastande branscherna?
"Men vi har metodiskt arbetat igenom alla utmaningar. Det handlar inte bara om tekniken, utan även om att få med sig hela ekosystemet – och de som bor vid vår stora byggarbetsplats inte minst", säger Henrik Henriksson och syftar till det öppna möte han deltog i för några veckor sedan.
Genom att använda vätgas istället för kol i produktionsprocessen kommer koldioxidutsläppen att minska med upp till 95 procent jämfört med traditionell stålproduktion, enligt siffror från bolaget. Det är en revolution inom en industri som står för omkring sju procent av världens totala koldioxidutsläpp.
"En sak i taget"
Finansieringen, som länge var projektets stora frågetecken, föll på plats i fjol genom en kombination av eget kapital och lån på totalt 75 miljarder kronor. Bland investerarna finns några av Europas tyngsta industriföretag och finansiella institutioner.
Men varför är Henrik Henriksson då fortfarande i "funding mode"? Det enkla svaret är att Boden inte är slutmålet. Och för det behövs ytterligare kapital.
"Det finns en enorm efterfrågan på grönt stål över hela världen. Våra kunder vill kunna erbjuda produkter med ett betydligt lägre klimatavtryck."
Samtidigt är han noga med att påpeka att projektet fortfarande befinner sig i ett kritiskt skede.
"Vi kommer göra klart Boden, och sedan titta på våra projekt utomlands, som det i Portugal. En sak i taget. Vi har höga ambitioner men också stor respekt för uppgiften."
När vår intervju går mot sitt slut ringer Henrik Henrikssons telefon. En taxi är på plats för att ta honom till ett möte med en investerare. Ännu en relation som behöver hållas igång.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups