Tillväxtverkets startup-satsning nedlagd i det tysta: "Regeringen förstod nog inte konsekvenserna”
Efter sex år har Tillväxtverkets satsning Startup Sweden lagts ner i det tysta. Anledningen: Regeringens instruktioner gjorde att projektet inte kunde fortsätta, kan Impact Loop avslöja.
Startup Sweden var ett initiativ från Tillväxtverket som drog igång 2016 för att stötta nya, mindre svenska bolag. Initiativet, som blev omskrivet i media och fick en stark position inom startup-världen, anordnade bland annat utbildningar för att främja nätverkande och öka kunskap om affärsutveckling.
Man hjälpte också svenska startups att komma i kontakt med investerare, kunder och olika partners. Enligt projektets hemsida, som numera lagts ner, anordnade man bland annat över 1 000 privata möten mellan entreprenörer och investerare bara under 2020.
Samma år anordnade man även över 1 000 möten mellan entreprenörer och potentiella kunder och partners. Hela 729 svenska startups ska ha fått direkt hjälp av programmet under 2020.
Men från och med i år har inga fler aktörer fått något stöd från Startup Sweden. Man har inte gått ut med något publikt meddelande – men programmet har lagts ner.
När Impact Loop når Tim Brooks, chef för företagsavdelningen på Tillväxtverket, förklarar han vad som hände:
“Det blev ett budgetbeslut. Vår budget begränsades av villkoren i vårt regleringsbrev om hur pengar tillförs till myndigheten. Så vi hade inte längre möjlighet att finansiera den typen av verksamhet”, säger han.
"Förstod nog inte konsekvenserna"
Varje år ger regeringen ut ett regleringsbrev där det beslutas hur mycket pengar svenska myndigheter tilldelas under ett budgetår och vad pengarna ska användas till.
Regeringen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som tillträdde i fjol hade i sitt första regleringsbrev till Tillväxtverket skrivelser som innebar att man inte kunde fortsätta bedriva projekt som Startup Sweden. Men det var oavsiktligt, enligt Tim Brooks.
“Regeringen förstod nog inte konsekvenserna just av hur deras ändringar träffade mot Startup Sweden. Så det ska inte framställas som att de gjorde det avsiktligt på något sätt. Men det var en konsekvens av ändringar de gjorde som begränsade möjligheterna att använda vissa anslag”, säger han och fortsätter:
“Regleringsbrevet träffade myndigheten på olika sätt och ett av sätten var hur vi finansierar Startup Sweden. Vanligtvis bedriver externa aktörer liknande projekt åt oss genom projektfinansiering. Men Startup Sweden hade vi internt och vår möjlighet att ha sådana projekt internt begränsades.”
Vilket eftermäle lämnar Startup Sweden efter sig?
“Projektet i sig gjorde nytta i och med att vi byggde upp en kompetens om startup-bolagens förutsättningar. Den kunskapen används fortfarande inom myndigheten. Och vi har jobbat med att sprida den kompetensen till olika aktörer. Startup Sweden gjorde många framgångsrika insatser. Men det var alltid ett pilotprojekt. Nu har vi andra förutsättningar och jobbar på andra sätt framåt.”
Kommer projektet att ersättas av något annat?
“Startup Sweden kommer inte att ersättas. Vi har andra insatser som jobbar med de här frågorna. Under året lanserar vi nya VC-fonder som ska agera både regionalt och nationellt. De kommer att hjälpa företag att få professionella investerare. Och så kommer fonderna vara utspridda runt om i landet. Vi har många verktyg som träffar målgruppen och vi fortsätter att jobba med dem."
LÄS MER: Staten (och kapitalet) ska bygga enorm plattform för startups och scaleups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups