STOR GENOMGÅNG: Sverige är hett – här är investerarna som jagar svenska impact-bolag

Några av de utländska investerarna som investerat i svenska bolag 2024. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

De har pengar. De gillar impact. Och de älskar Sverige.<br><br>Impact Loop har letat upp 18 heta riskkapitalbolag – från London till New York – som i det tysta investerat i svenska impact-bolag.<br><br>Nu är de på jakt efter nästa svenska succé – är det ditt bolag?

Reporter och redaktör

Trots att 2024 var ett tufft år för vissa svenska impact-bolag, inte minst Northvolt, finns ett stort intresse från utländska investerare i just Sverige.

När Impact Loop dyker ner i de kapitalrundor som gjordes under året hittar vi flera spännande riskkapitalbolag som i det tysta investerat i svenska impact-bolag – från Liquid Wind till Doconomy och Flower.

Fördelarna med att ha en investerare från en annan marknad är flera. Dels kan det öppna för att gå in i länder där investeraren verkar, dels kan det finnas större plånböcker att pitcha för. Det gäller inte minst i USA.

Så vilka investerare har redan gjort en investering i ett svenskt impact-bolag – och är öppna för fler? Impact Loop har dammsugit marknaden och valt ut de 18 mest intressanta bolagen, ihop med bra info du behöver för att kontakta dem.

Här kommer vår genomgång:

Norden

1. First Fellow Partners: letar nordiska teknikbolag

Finska First Fellows Partners letar teknikentreprenörer med stora ambitioner. De fokuserar på bolag från Norden och går in i en tidig fas, från pre-seed till serie A. Investeringsspannet ligger mellan 10-20 miljoner kronor.

Svensk investering 2024: Paebbl fångar upp koldioxid från industrianläggningar eller ur luften och skapar ett koldioxidnegativt byggmaterial.

Urval av portföljbolag: Intergrid jobbar med att elektrifiera industriell uppvärmning, Quanscients lösning gör det möjligt för företag att genomföra mycket komplexa simuleringar på ett sätt som sparar både tid och ger bättre resultat.

Kontakt: Kim Groop, medgrundare och investeringschef

2. Butterfly Ventures: på jakt efter deeptech- och hårdvarubolag

Butterfly Ventures investerar i både hårdvara och mjukvara med social eller miljömässig påverkan. De går in tidigt – ungefär 80 procent av bolagen har ingen omsättning när de får sin första investering. Med kontor i Finland, Sverige, Estland och Danmark letar de främst bolag i Sverige och Finland men även från övriga Norden och Baltikum. Hittills har de investerat i cirka 100 bolag och gör ungefär tio nya investeringar per år. Deras genomsnittliga investering ligger på cirka 3 miljoner kronor.

Svensk investering 2024: Atium har utvecklat en återanvändbar filterteknik som kan avlägsna kvicksilver från vatten.

Urval av portföljbolag: Geyser Batteries erbjuder hållbara och högpresterande energilagringslösningar baserade på en egenutvecklad vattenbaserad elektrolyt, Norsepower vill minska koldioxidutsläppen inom sjöfartsindustrin genom att erbjuda lösningar för vindkraftsdrift, Retein använder naturinspirerad teknik för att utvinna rent vatten och litium från vatten.

Kontakt: Tanya Horowitz, partner baserad i Stockholm.

3. Farvatn ventures – gillar hav, life science och kärnkraft

Norska Farvatn Ventures investerar i bolag inom hav, life science och förnybar energi. Fokus ligger på Norden och Silicon Valley och bolaget har investerat i ett 70-tal bolag men även ett 30-tal fonder.

Svensk investering 2024: Blykalla utvecklar så kallade små modulära kärnkraftsreaktorer, eller "minikärnkraftverk".

Urval av portföljbolag: Evoy utvecklar hållbara elmotorer som minskar CO2-utsläppen till havs, Birdsview är ett norskt teknikföretag, som vill förlänga livstiden på infrastruktur med hjälp av AI-algoritmer.

Kontakt: Karina Halstensen Birkelund, investment manager.

4. Futurum ventures – vill åt teknik som gynnar samhället

Futurum Ventures är en norsk investeringsfond med fokus på investeringar i teknikföretag i tidiga faser, från sådd till Serie A. Fokus ligger på både B2B- och B2C-företag med SaaS-affärsmodeller, gärna i kombination med hårdvara. De investerar branschöverskridande men har ett särskilt intresse för teknik som gynnar miljön och samhället.

Svensk investering 2024: Drem erbjuder en helhetslösning för köp och installation av luft-vatten- och bergvärmepumpar.

Urval av portföljbolag: Glint Solar hjälper solenergibolag att effektivt bygga projektportföljer genom användarvänlig programvara, Tibber erbjuder en digital plattform för smartare energihantering i hemmet.

Kontakt: Monika Inde Zsak, partner.

Europa

5. Capital T – investerar i klimattech, AI och mjukvara

Holländska Capital T investerar i mjukvarubolag i tidig fas. De letar främst bolag som jobbar med AI eller som har en stark datakomponent. Två teman sticker ut i deras investeringar: klimattech (lösningar som minskar utsläppen av växthusgaser) och framtidens arbete (verktyg som gör det lättare att jobba). Bolagen ska ha potential att växa internationellt. Geografiskt investerar de i Nordeuropa och Storbritannien.

Svensk investering 2024: AirForestrys drönarbaserade lösning kan välja ut, fälla och transportera träd med minimal påverkan på marken.

Urval av portföljbolag: eComID hjälper modebolagen att proaktivt minska och förebygga returer, Vaayu erbjuder en automatiserad mjukvara för onlinehandlare för att spåra och minska sina koldioxidutsläpp i realtid, Seenons har skapat en plattform för cirkulär avfallshantering.

Kontakt: Janneke Niessen och Eva de Mol, båda medgrundare.

6. Circularity Capital – för cirkulära bolag

Brittiska Circularity Capital investerar i europeiska bolag som jobbar med cirkulär ekonomi. De letar efter företag som erbjuder alternativ till traditionellt ägande, bolag som tillverkar eller återskapar cirkulära produkter och material eller bolag med tekniklösningar som hjälper andra företag att bli mer cirkulära eller resurseffektiva. För att de ska investera ska bolagen ha tydlig potential att skapa cirkulärt värde, verka i branscher med tillväxt och ha en beprövad intäktsmodell.

Svensk investering 2024: TrusTrace hjälper retail-företag att spåra sina produkter och göra sina leverantörskedjor mer hållbara och transparenta.

Urval av portföljbolag: Matsmart säljer överskottsprodukter inom torrvaror och konsumentprodukter med kort datum till rabatterade priser, Bike Club erbjuder familjer cykelprenumerationer på nya eller renoverade cyklar som kan bytas ut i takt med att deras barn växer.

Kontakt: Deanna Zhang, investeringschef.

7. The Mills Fabrica – på jakt efter teknik, biomaterial och agrifood

Hongkong-London-födda The Mills Fabrica fokuserar på tidiga investeringar inom techstyle (teknologi och livsstil) och agrifood (jordbruk och livsmedel). De har ett globalt investeringsfokus med portföljbolag i Nord- och Sydamerika, Europa, Storbritannien och Asien. Några av deras nyckelområden inkluderar biomaterial, livsmedelsinnovationer och cirkulära leveranskedjor. Beroende på fas och bolag investerar de mellan 2-30 miljoner kronor.

Svensk investering 2024: Cirkulose (f.d Re:newcell) har skapat ett nytt material tillverkat av återvunnen bomull från utslitna kläder och produktionsavfall.

Urval av portföljbolag: Algaeing utvecklar biologiskt nedbrytbara färgämnen och fibrer från odlade alger, Colorifix har utvecklat en helt biologisk process för att producera och fixera pigment på textilier, vilket eliminerar behovet av skadliga kemikalier.

Kontakt: Amy Tsang, chef över Europa.

8. Redstone – för digitala bolag

Med kontor i Helsingfors, Berlin och Zürich är Redstone en mångsidig investerare som går in tidigt i bolagens resa – från seed till serie A. De satsar brett på områden som hållbarhet, sociala investeringar, den byggda miljön, digital hälsa och kvantteknologi. Redstones investeringsspann varierar inom de olika strategierna, men landar inom 2-50 miljoner kronor.

Svensk investering 2024: Drem erbjuder en helhetslösning för köp och installation av luft-vatten- och bergvärmepumpar.

Urval av portföljbolag: Asgoodasnew renoverar och säljer begagnade elektronikprodukter, Kelluu Airships tillverkar självstyrande luftskepp för kostnadseffektiv och miljövänlig övervakning av kraftledningar och skogar.

Kontakt: Kaj Hagros, chef över nordiska verksamheten.

9. 4impact – letar inom miljö, energi och social påverkan

4impact är ett holländskt riskkapitalbolag som investerar tidigt i digitala techbolag med fokus på bolag i Benelux, Norden och de tyskspråkiga länderna i Europa (DACH).

Deras investeringar faller under två huvudområden: miljö (naturkapital, cirkularitet, energiomställning och smart industri) och människor (ekonomisk jämlikhet, social inkludering, tillgänglig sjukvård och psykisk hälsa). €impact investerar mellan 2-25 miljoner kronor i sina portföljbolag.

Svensk investering 2024: Myrspoven som optimerar ventilations- och klimatsystem i realtid för minskad energiförbrukning.

Urval av portföljbolag: InfoTiles plattform effektiviserar hantering av vattenresurser genom realtidsanalys och maskininlärning, Equalture hjälper företag att skapa framgångsrika och diversifierade team med hjälp av en objektiv rekryteringsteknik.

Kontakt: Pauline Wink och Ali Najafbagy, medgrundare.

10. Greencode Ventures – på jakt efter mjukvarubolag

Greencode ventures är ett finländskt venture capital-bolag som investerar i europeiska startups från seed till serie A+ i Europa. De fokuserar på fyra temaområden där mjukvarulösningar driver på den gröna omställningen: energi, mobilitet, industri och gröna städer. De är intresserade av teknologier som digitala tvillingar, AI, maskininlärning, big data och molntjänster.

Svensk investering 2024: Southern Lights bygger en intuitiv SaaS-plattform för helhetsbedömning och hantering av gröna vätgasprojekt.

Urval av portföljbolag: Supercritical är en marknadsplats för koldioxidavskiljning, Flexcharge erbjuder en intelligent, leverantörsoberoende plattform för att optimera och styra laddningsbelastningen vid elbilsladdning.

Kontakt: Terhi Vapola, grundare och Ines Bergmann-Nolting

11. Amavi capital – för fastighetssektorn

Belgien- och Sverigebaserade Amavi Capital investerar i skalbara tillväxtbolag inom fastighetssektorn. De fokuserar på företag som redan bevisat att deras produkter efterfrågas av marknaden och som har potential att växa genom uppköp. Med en paneuropeisk investeringsstrategi riktar de särskilt in sig på Benelux, Norden, Frankrike och DACH-regionen.

Svensk investering 2024: Myrspoven optimerar energianvändningen i fastigheter med hjälp av AI.

Urval av portföljbolag: Shayp är ett belgiskt företag inom "hardware enabled SaaS" som erbjuder insikter om vattenförbrukning i byggnader, Hydraloop har skapat ett återvinningssystem som renar vatten från dusch och luftkonditionering för återanvändning i bland annat toaletter.

Kontakt: Richard Lindqvist, partner i Norden.

12. Zacua Ventures – investerar i teknikbolag inom byggd miljö

Zacua Ventures investerar i tidiga skeden i teknikbolag inom hållbarhet, produktivitet och urbanisering. Fonden har särskild expertis inom construction tech och proptech. De har ett globalt fokus med kontor i San Francisco, Madrid, New York, Mexico City och Singapore.

Svensk investering 2024: CemVision skapar en hållbar cement genom att elektrifiera uppvärmningsprocessen och använda återvunna industriavfall från stål- och gruvindustrin.

Urval av portföljbolag: Concrete4Change utvecklar en teknik för koldioxidmineralisering vilket gör betong till en koldioxidsänka, Ecoworks har skapat ett renoveringssystem för byggnader som använder industriell prefabricering för att skala upp renoveringen av befintliga byggnader i Europa och göra dem koldioxidneutrala.

Kontakt: Juan Nieto, (Founding Partner, APAC & EU) och Mauricio Tessi Weiss (Founding Partner, EU & LatAm).

13. Aqua spark – specialiserar sig på hållbart vattenbruk

Aqua Spark i Nederländerna specialiserar sig på investeringar inom hållbar vattenbruksindustri (aquaculture). Med över 300 investerare från mer än 25 länder investerar de över hela värdekedjan inom vattenbruk som till exempel aqua tech, produktion, foder, och avfallshantering.

Svensk investering 2024: Swedish Algae Factory utvinner näringsämnen från avloppsvatten för att producera högvärdiga algprodukter.

Urval av portföljbolag: Hofseth Biocare omvandlar rester från lax till högvärdiga hälsoprodukter för flera olika marknader, Enifer använder sidoströmmar från bioetanol för att odla ett svampbaserat proteinkoncentrat.

Kontakt: Christiaan Lensvelt, investment manager.

14. Impact X Capital – gillar social impact

Impact X är ett venturebolag som grundats för att stödja entreprenörer med olika bakgrunder i Storbritannien, Europa och USA. De är baserade i London med kontor i Denver och Paris. Deras fokus ligger inom tre områden: digitala lösningar och teknik, hälsa och livsstil samt media och underhållning.

Svensk investering 2024: Cetasols lösning lär känna fartyg genom analytiska datamodeller för optimerad drift och minimerat klimatavtryck inom sjöfarten,

Urval av portföljbolag: Raylo har skapat en plattform för uthyrning och återanvändning av elektronik, Health & Her är ett varumärke skapat av kvinnor för kvinnor, med fokus på att stödja kvinnors hormonella hälsa bland annat med hjälp av en app och kosttillskott.

Kontakt: Paula Groves, chef över investeringar.

15. Giant ventures – letar inom klimat och hälsa

Giant Ventures investerar över flera stadier och med fokus på tre huvudteman: klimat, hälsa och inkluderande kapitalism. Bolaget har lokal närvaro i London, New York, Kalifornien, Köpenhamn och Stockholm och investerar främst i bolag i UK, Norden och USA.

Svensk investering 2024: Flower har skapat en AI-driven plattform för att stabilisera energisystemet och förbättra förutsägbarhet och flexibilitet för både energiproducenter och konsumenter. Och Syre som vill minska modeindustrins koldioxidutsläpp genom textil-till-textil-återvinning i stor skala.

Urval av portföljbolag: Beyond Aero bygger världens första elektriska affärsflygplan med vätgasdrift.

Kontakt: Jon Dishotsky, partner.

16. Commerz ventures – letar bolag inom klimattech och klimat-fintech

Commerz Ventures investerar främst på bolag i tidiga faser och med särskilt fokus på fintech, klimat-fintech, krypto och försäkringstech. Med bas i Tyskland har fonden ett brett geografiskt fokus och investerar i bolag över Europa, USA och Afrika. Initiala investeringar brukar landa mellan 30-200 miljoner kronor.

Svensk investering 2024: Doconomy hjälper banker och deras kunder att mäta och minska klimatpåverkan. ClimateView har utvecklat en datadriven plattform som hjälper städer, regioner och länder att planera, finansiera och genomföra sin klimatomställning.

Urval av portföljbolag: Carbme erbjuder ett intelligent system som kombinerar precisionen från livscykelanalys med koldioxidredovisning för att hjälpa företag mäta och minska sina utsläpp på ett kostnadseffektivt sätt.

Kontakt: Paul Morgenthaler, managing partner.

17. HYCAP – specialiserar sig på energi

HYCAP investerar globalt i bolag som påskyndar energiomställningen och har kontor i London, Oxford och Abu Dhabi. Fokus ligger på ren transport, förnybar energi, ren teknologi och innovativ finansiering som gör hållbar transport tillgänglig genom fintech-lösningar. Deras strategiska metod innebär att skapa synergier över värdekedjor, från produktion av ren energi till slutanvändare.

Svensk investering 2024: Liquid wind utvecklar e-bränsleanläggningar för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfartssektorn.

Urval av portföljbolag: Yamna är en plattform för projektutveckling och investeringar inom grön vätgas, Gen2energy vill bli en storskalig producent och distributör av grön vätgas som levereras som en smart och enkel "plug-and-play"-tjänst.

Kontakt: James Munce, vd och investeringschef.

USA

18. Nucleation Capital – letar investeringar inom kärnkraft och dekarbonisering

Kalifornien-baserade Nucleation Capital investerar i privata bolag som utvecklar teknologier inom avancerad kärnkraft och dekarbonisering. De är teknik-, stadie-, och geografiskt agnostiska och investerar även i en bred uppsättning av vertikala leverans- och stödverksamheter inom dessa sektorer.

Svensk investering 2024: Blykalla utvecklar så kallade små modulära kärnkraftsreaktorer, eller "minikärnkraftverk".

Urval av portföljbolag: Copenhagen Atomics utvecklar en toriumsmält saltreaktor som omvandlar kärnavfall till bränsle, Core Power arbetar med att utveckla en Molten Chloride Fast Reactor (MCFR) inom ett utvecklingskonsortium.

Kontakt: Valerie Gardner, managing partner.

Läs mer om:
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.