Energi

Storsatsning på svenska energilager – Ingrid Capacity kammar hem miljardkontrakt

Axel Holmberg, vd Ingrid Capacity, Mattias Söderqvist, vice VD och partner Locus Energy och Nicklas Bäcker, strategichef Ingrid Capacity. Foto: pressbilder.

Batterilagring är fortsatt hett. Ingrid Capacity har ingått ett strategiskt partnerskap med Locus Energy, ett företag ägt av SEB Nordic Energy, för att utveckla storskaliga batterilagringssystem i södra Sverige.

Reporter

Med väderberoende energikällor ökar behovet avenergilagring och balans i elsystemet. Detta har gjort Ingrid Capacity till etthögintressant bolag i den nordiska energisektorn.

Tillsammans med energiinfrastrukturbolaget Locus Energy ska Ingrid Capacity nu bygga 13 batterilager i södra Sverige. Dessa ska tillföra 196 MW flexibilitet till det svenska elnätet i elområde SE3 och SE4. Investeringen är den näst största någonsin i Norden när det gäller batterilagring.

I en kommentar till nyheten säger Axel Holmberg, vd för Ingrid Capacity, att de välkomnar Locus Energy som partner i företagets ambition att vara med och forma morgondagens energisystem.

"Jag är imponerad av Locus team, vars kombination av långsiktigt aktivt ägande och djup expertis inom energisystem gör dem till en idealisk partner för att hjälpa oss att nå våra ambitiösa mål", säger han.

Batterilagren kommer att bidra till att balansera energiproduktionen genom att lagra överskottsenergi och återinföra den närefterfrågan är hög. De ska också erbjuda stödtjänster till elnätet och möjliggöra arbitrage, där el köps billigt och säljs när priserna är högre.

Med en investering på upp till en miljard kronor förväntas partnerskapet inte bara stärka nätets stabilitet utan också påskynda energiomställningen i Sverige.

"Vi är glada att komma igång och tillsammans driftsätta systemen inom de närmaste 12 månaderna", kommenterar Mattias Söderqvist, vice vd och partner på Locus Energy.

Ingrid Capacity har redan etablerat 200 MW lagringskapacitet och planerar att fördubbla denna inom ett år. Målet är att hantera 8 GW kapacitet i Europa till 2030. Koncernen omsatte 116 miljoner kronor netto under 2023, och värderas till 867 miljoner.

Locus Energy ägs av SEB Nordic Energy, en fond som i sin tur ägs av SEB Asset Management. Bolaget värderas till 2 miljarder kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.