Tappade storaffär efter branden på Liseberg – nu får sömmerskorna oväntat uppdrag
Branden på Liseberg ledde till att cirkulära textilbolaget Reparells största affär gick upp i rök. Plötsligt stod sömmerskorna i Portugal utan uppdrag. Då klev Fatma Guettou och Watoto Arts in – och krisen ledde till ett oväntat samarbete. Nu letar Emil Pettersen fler affärer för att täcka ordern: "Det är en bra början, men vi behöver fler om vi ska klara det", säger han.
Impact Loop har tidigare skrivit om Emil Pettersen, som startat bolaget Reparell med en tydlig vision om att textilbranschen skulle kunna nyttja restflöden och havsavfall för att skapa nya typer av material. Från en tidig satsning på RPET har ljuset istället riktats mot plast från havet som råvara till polyestertyger.
För en liten startup var det en stor sak att vinna upphandlingen från Lisebergs nya vattenland Oceana. Uppdraget var att producera samtliga anställdas arbetskläder, en order på sammanlagt 2,6 miljoner kronor.
En order som bokstavligt talat gick upp i rök när branden på Oceana bröt ut i februari, där en person tragiskt omkom.
Sömmerskorna drabbade
För Emil Pettersen var den förlorade affären inte det viktigaste, han är mer bekymrad över de vidare konsekvenserna.
”I en kris får man försöka jobba med det som är viktigast, och för mig är det människorna. Vi som bor i Sverige klarar oss alltid, men för Christina på fabriken i Portugal kan det innebära katastrof om de plötsligt står utan produktion.”
Han har sedan branden ägnat all sin tid åt att bearbeta sitt nätverk i hopp om att hitta en lösning.
Fann varandra på Linkedin
Emil Pettersens jakt gav resultat. Fatma Guettou letade samtidigt efter nya sätt att skala upp produktionen av kläder till sitt bolag Watoto Arts inkluderande tygdockor.
”Vi designar och syr våra dockor i Solna, men är absolut öppna för att producera kläderna i Portugal med våra egna giftfria tyger. Så det var perfekt timing, och nu är vi i förhandlingar med fabriken för ett första test.”
Watoto Arts började som ett hobbyprojekt under Fatma Guettous föräldraledighet, när hon noterade bristen på dockor med olika hudfärger. Hon började sy egna varianter i ekologiska material och postade resultaten på Instagram. I dag är både hon och hennes man Hamid Noroozian engagerade på heltid i bolaget.
”Vårt huvudfokus är svensk e-handel, men vi har gjort tester med fysiska popup-butiker som varit väldigt uppskattade. Dessutom planerar vi att rikta e-handeln mer mot europeiska marknader under året. Vi säljer en del till sjukhus som använder dockorna för lekterapi och kan skräddarsy dockor för barn med funktionsvariationer eller ärr efter operationer.”
Rädda människorna först
Efter detta har flera bolag visat intresse, varav några redan lagt skarpa ordrar. Men mer hjälp behövs fortfarande, menar Emil Pettersen. Han poängterar samtidigt att initiativet inte nödvändigtvis ska resultera i något annat än att hjälpa den portugisiska fabriken att hålla sig flytande.
”Nej, jag har inga ekonomiska incitament i detta. Det är bara kul när bra företag hittar varandra och vill göra bra saker. Sen kommer vi att tjäna på det i längden om vi har en levande fabrik som kan betala sina anställda. Det är vårt ansvar och i slutändan god business. Att bete sig bra mot andra människor är just det – god business.”
Trots motgångarna tror han att det finns goda möjligheter framöver för Reparell.
”Vi forskar hela tiden på hur man kan skapa nya material från de allra mest problematiska sopströmmarna, och nu jobbar vi bland annat med tyger från återvunna bildäck. Så ett ökat samarbete med bilindustrin kommer vara superintressant för oss. Överlever vi detta har vi ett riktigt bra år framför oss.”
Det går inte att ta miste på den inneboende entreprenörsådran och dess enträgna källa till framtidsoptimism.
”Vi levererade vår första och sista produkt mot hospitality-sektorn precis när covid bröt ut, vilket gjorde att jag fick rensa fisk för att hålla bolaget vid liv. Nu brann ett badland ner. Vad är oddsen för det? Men livet går vidare. Vissa tror dock att de ska fynda på grund av krisen. Eller rädda tyger. Men jag vill rädda människorna först.”
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups