Tebritos konkurs

Tebritos inventarier säljs på auktion – men larverna får leva vidare: "Ljuset i tunneln"

Nils Österström, grundare av Tebrito. Foto: TT.

Efter att insektsbolaget Tebrito gått i konkurs var förhoppningarna att hitta en köpare. Det har inte gått – och nu säljs inventarierna styckvis på auktion. "Ibland slår man en etta på tärningen", säger bolagets grundare Nils Österström till Impact Loop.

Reporter

Det har varit många turer kring Orsabolaget Tebrito den senaste tiden. Efter att bolaget misslyckades med att säkra finansieringen för sin uppskalning var konkursen slutligen ett faktum, något Impact Loop avslöjade i somras.

Men det fanns fortsatt hopp – en köpare skulle kunna ta över hela verksamheten och driva den vidare. Det fanns 10 anställda, en fungerande produktion och betalande kunder. Konkursförvaltare Johan Hörnberg gjorde sitt bästa för att sy ihop relevanta dialoger. Så sent som i augusti såg han goda möjligheter att hitta en köpare till konkursboet.

Nu bekräftar Nils Österström att sagan tar slut här.  

”Det saknades inte intresse, tvärtom”, berättar han. ”Men tiden fanns helt enkelt inte.”

Tiden var för knapp

Förhoppningen var att man skulle hitta en köpare som dels kunde köpa loss verksamheten, men även ha finansiella muskler nog att upprätthålla och vidareutveckla produktionen till lönsam skala.

”Vi lyckades säkra hälften av kapitalbehovet men gick inte i mål.  Att hitta investeringar på flera miljoner med så kort varsel är inte det lättaste just nu − särskilt inte inom foodtech-segmentet.”

Nu säljs bolagets alla inventarier på nätauktion genom PS Auction.

”Det är jättetrist, särskilt eftersom vi vet att affären fungerar. Vi föll på mållinjen. Det är väldigt mycket frustration just nu”, säger Nils Österström.

Vad händer med larverna nu?

”Det är väl det enda ljuset i tunneln. Några pallar av larverna har skickats till Åsa Berggren, som är professor på enheten för insektsekologi på SLU. Det innebär att det genetiska materialet för stunden är säkrat, så den som vill ta vid kan göra det.  

Nils Österström är noga med att påpeka att de tuffa tiderna inte innebär slutet för insekter som affärsidé.

”Jag tror på industrin. Faktum är att jag aldrig varit mer säker än jag är i dag. Det finns en grym potential. Behovet finns också, men jag tror att det krävs mer mod och riskvillighet. Riskkapitalmarknaden fungerar inte just nu, särskilt inom foodtech. Hela insektsindustrin är i en fas där man går från innovation till mogen industri. Det innebär att vi inte längre säljer förhoppningar, nu säljer vi larver.”

Har investeringarna i den här sektorn varit för kortsiktiga?

”Ja, man behöver en längre tidshorisont, särskilt med en ny produkt på en ny marknad. Under en tioårsperiod kommer ekonomin gå upp och ner, och den här typen av projekt behöver en finansiell grundstyrka för att kunna hantera det. Nu är marknaden med oss, men tyvärr är inte finansmarknaden det.”

”Vi var riktigt nära”

Nils Österström lämnar Tebrito med insikten om att både bolaget och konkursförvaltaren gjort allt de kunde för att rädda verksamheten

”Jag vill särskilt lyfta fram de anställda vars engagemang har varit fantastiskt − det gör mig rörd. Trots att oddsen var emot oss gjorde de vad som krävdes och mer därtill, in i det sista.  Johan Hörnberg har också visat stort engagemang i arbetet att försöka sälja verksamheten som en helhet. Vi var riktigt nära. Men ibland slår man en etta på tärningen.”  

Skulle du göra om det?

“I grunden är min övertygelse om branschen orubbad, och jag ser en enorm potential för insektsindustrin de närmaste åren. Om förutsättningarna är de rätta, är jag öppen för nya möjligheter − men då krävs att finansieringen är robust och säker från start. Många bolag har det tufft nu och det ska bli intressant att se vad som reser sig ur askan.”

Vad ska du göra nu?

”Just nu bygger jag ett eget växthus på gården. Det fungerar lite som terapi medan jag funderar över nästa steg. Kanske inom insektsindustrin, kanske någon annanstans − jag har gjort min insats där som det känns nu, men är alltid öppen för spännande nya möjligheter,” avslutar Nils Österström.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.