Vi behöver ha två tankar i huvudet om kapital till kvinnors bolag
Jag håller med Anna Branten om att kvinnor inte ska anpassa sig till en struktur som är designad för män. Men Sverige behöver också tillväxt, och här behövs kvinnorna. Det skriver entreprenören Patricia Olby Kimondo i en gästkrönika.
Anna Branten skriver i en krönika på Impact Loop den 6 december om det orimliga i att så lite har hänt i frågan om kvinnor, entreprenörskap och bristen på kapital till kvinnors bolag.
Jag instämmer i beskrivningen men tror att det finns mer att lägga till i frågan.
Vi kan konstatera att trots åratal av fokus på frågan går utvecklingen snarare bakåt än framåt. Tider av kris har lett till att riskkapital till kvinnors bolag t.o.m. rapporteras ligga stadigt under ynka 1 procent. En riktig skämsiffra i ett land som säger sig vara världens mest jämställda.
Hur kommer det sig? Det finns såklart inga enkla svar men en sak är tydlig. De räcker inte med att hoppas på förändring. För som med all knepig problemlösning är utmaningen att hitta metoder som leder till resultat. Ju mer komplexa frågor desto mer krävande är jobbet.
Här finns mycket att lära av komplexa förändringsprocesser genom historien. Inte minst klimat- och miljöfrågan har inneburit ett enträget arbete över lång tid. Människor har efter tider av kris enats om planeten inte pallar mer och sedan bjudits in att vara delaktiga i lösningen – genom alltifrån att sopsortera, äta ekologiskt och välja tåg före flyg. Bland annat. Aktörer i alla delar av samhället engagerar sig nu i att sätta mål och mäta resultat. Även om vi har lång väg kvar är det tydligt att frågan är högt upp på agendan och förväntningarna på positiva resultat är höga.
Den här typen av framgångar har krävt metodik, tid och tålamod. Så måste vi göra också i frågan om entreprenörskap och riskkapital i Sverige. Grundfrågan handlar om att bestämma oss för vad som ska känneteckna ett modernt svenskt entreprenörskap som löser problem för individer och samhälle – och som också klarar en tuff global konkurrens.
Grundfrågan handlar om att bestämma oss för vad som ska känneteckna ett modernt svenskt entreprenörskap
Och här har vi problemet.
Istället för att utveckla en egen vision för entreprenörskap har vi i Sverige importerat vår startup-kultur från Silicon Valley. Konsekvensen är att vi har hyllat extremt risktagande, visat nonchalans inför behovet av fungerande affärsmodeller och haft en övertro på extroverta ovetenskapliga pitchar som en väg till finansiering av nya bolag.
Däremot har vi missat själva poängen med Silicon Valley – nämligen att oliktänkande, variation i bakgrund och erfarenhet, öppenhet för nya idéer och metodiskt arbete är avgörande för innovation och utveckling.
Hur kommer det sig att det svenska näringslivet är så homogent och fantasilöst i frågan om kvinnor och kapital? Det finns flera orsaker men en övertro på magkänsla i kombination med brist på data och vetenskap har skapat en olycklig cocktail och en rejäl baksmälla som näringslivet nu behöver repa sig i från.
Sverige behöver helt enkelt en ny syn på entreprenörskap som klarar av att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Vi behöver tillväxt och hållbarhet. Vi behöver innovation och uthållighet. Vi behöver konkurrenskraft och lönsamhet.
Sverige behöver helt enkelt en ny syn på entreprenörskap som klarar av att hålla flera tankar i huvudet samtidigt
För att klara det behöver fler kvinnor starta och driva företag och delta i innovation och utveckling i alla delar av samhället. För det är svårt att konkurrera med hela världen om bara halva befolkningen är med. Och tjänster och produkter behöver utvecklas av både kvinnor och män för att fungera i praktiken.
Dessutom måste ekosystemet runt entreprenörerna sluta drömma om unicorns och regnbågar och istället utmana sig själva och sina föreställningar om hur entreprenörer och entreprenörskap ser ut.
Istället för slentrianmässiga råd om att utbilda kvinnor som söker kapital behöver banker, revisorer, rådgivare och investerare utbildas i hur deras bias stänger ute kvinnor från möjligheten att få finansiering. Och regeringen måste ställa krav på transparens när otroliga volymer av skattebetalarnas pensionspengar förvaltas av privata företag med ogenomträngliga system fulla av grindvakter som tjänar enorma pengar på att bevara status quo.
Vi borde också minska fokus på aktiviteter som paneler och diskussioner som mest konstaterar fakta men inte leder någonstans. Det visar data och fakta tydligt. Istället behöver vi enas om att problemet med brist på riskkapital till kvinnors bolag drabbar hela samhället, att lösningarna finns men att vi måste ställa krav på att de genomförs och bevaka den utvecklingen noga.
Ett första rimligt steg är att sätta mål om att dubbla upp investeringar till kvinnors bolag för att sedan fortsätta att dubbla upp till dess att investeringar i kvinnors bolag är lika stora som i mäns. Det kommer att ge oss viktiga insikter på vägen till ett hållbart näringsliv och samhälle för alla entreprenörer.
Patricia Olby Kimondo
Grundare och vd People Productions och grundare Double Up Impact
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups