DE NYA ENERGIBOLAGEN

Alla pratar om energioptimering – så går det för bolagen som förvandlar data till (grönt) guld

Sajid Athikkay, vd på Dazoq, Anders Kallebo, grundare av Myrspoven, Felipe Gallardo, vd på Southern Lights och Kristin Berg, vd på Mestro. Grafik: Diana Demin.

De analyserar och optimerar. Effektiviserar och rekommenderar. De nya mjukvarutjänsterna som vill få människor och företag att spara på energin är på stark frammarsch.<br><br> Impact Loop har vaskat fram tio bolag inom den glödheta energi-nischen och ger dig:<br><br> → Hur det gått för bolagen 2023 – omsättning, resultat och värderingar<br> → Uppstickaren som gått från 10 till 100 miljoner – på ett år<br> → Intervjuer med grundare och vd om vad de har på gång framåt

Reporter

Att förnybar energi är hett har nog få kunnat missa. I Sverige ska energiproduktionen fördubblas fram till 2045, enligt regeringens färdplan, och hos investerarna är energi den sektor som det pumpas in mest kapital i.

Men allt handlar inte bara om att skapa energin. De senaste åren har en våg av nya mjukvarulösningar som analyserar och optimerar energin i allt från fastigheter till industrin tagit fart.

Ett företag som hängt med i många år är Mestro, som samlar in, analyserar och visualiserar energidata via en plattform åt fastighetsägare. Trots att Mestro utvecklat sin verksamhet under två decennier, är det under de senaste åren med höga elpriser som det verkligen har lossnat, menar vd Kristin Berg.

”2021-2022 började energi plötsligt kosta pengar i Sverige. Det innebar att många bolag började titta på hur man kunde mäta och analysera för att spara pengar. Nu är elen förvisso billigare igen, men energifrågan är på radarn för de flesta bolag i dag", säger hon.

Kostnadsbesparingar är förstås den främsta anledningen till att energidata blivit en så viktig bransch. Men rapporteringskraven ska heller inte underskattas, menar Kristin Berg.

”Stora bolag behöver förhålla sig till EU:s taxonomi, vilket innebär att du måste redovisa energidata, sätta upp mål och visa hur dessa efterlevs. Den nya CSRD-rapporteringen kommer innebära att även mindre leverantörer behöver kunna rapportera en lång rad hållbarhetsparametrar. Så regleringar kommer definitivt att driva på den här förändringen.”

Som en fortsättning på Impact Loops genomgång av 24 bolag som vill lösa framtidens energibehov har vi nu gått vidare till nästa framväxande och viktiga sektor inom energi: plattformarna som vill optimera den.

Här är tio bolag som just nu är på framfart:

1. Myrspoven – energioptimering för fastigheter

Med sin AI-kryddade lösning för energioptimering vill Myrspoven hjälpa fastighetsbranschen att minska sina energirelaterade klimatavtryck med en procent. Ambitionen må låta blygsam, med i ett större perspektiv kan det leda till rejäla effekter.

Vd och grundare Anders Kallebo berättar att man tecknat kundavtal för 2 miljoner kvadratmeter under det senaste året, och att han ser flera positiva trender framöver.

”Det kommer nya regelverk som lägger större vikt vid energideklarationens nyckeltal. Det kan göra stor skillnad om en fastighet B- eller C-klassas, vilket ger ytterligare ett incitament att använda vår lösning för att energioptimera", säger han.

Samtidigt som införsäljningen av egna kundprojekt ligger högt på agendan, ser man från Myrspoven en stor potential i att ingå större samarbetsavtal med andra aktörer i en mer anonym roll.

”Vi samarbetar bland annat med Vantaa i Finland och har skrivit på som teknikleverantör för ett stort Fortune 500-bolag. Just nu jobbar vi därför bland annat med att anpassa vår teknik för den amerikanska marknaden."

Han beskriver däremot 2023 som ett ”ganska platt” år, med en omsättningsökning på ett par procent, minusresultat runt 35 miljoner och en oförändrad personalstyrka på 40 personer.

”Pengar har blivit dyrare för alla, och vi ser att våra kunder i mycket större utsträckning väljer prenumerationslösningar framför kapitaltunga investeringar – vilket gynnar oss. Men vi har också medvetet valt att lägga ett par utvecklingsprojekt på hyllan för att istället satsa på initiativ som vi kan komma igång med snabbt."

Startår: 2017
Vd: Anders Kallebo
Senaste värdering: 255,3 miljoner kronor
Nettoomsättning 2023: 17,5 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -35 miljoner kronor
Största ägare: A Kallebo AB, AMAVI Capital, M2 Holding, Vantaa Energy, 4-Impact, Debitera AB, SACPT2

Kolla också in: Noda Intelligent Systems – AI-mjukvara för värme och kyla.

Anders Kallebo. Foto: Myrspoven.

2. Mestro – fastighetsenergi i dansk familj

Mestro, som redan nämnts högre upp i texten, har som mål att bidra till energieffektivare fastigheter. I snart 20 år har man hjälpt fastighetsägare att hålla koll på sin energihantering genom en digital dashboard med energiuppföljningssystem för insamling, analys och visualisering av alla typer av fastigheter.

2023 växte bolaget från 27 miljoner kronor till drygt 34 miljoner kronor, med en förlust på drygt -10 miljoner jämfört med -13 miljoner året innan. I mars köpte danska mjukvarukoncernen EG genom det svenska dotterbolaget EG Sverige AB upp Mestro. Det innebär att bolaget avnoteras från Nasdaq First North den 29 april, för att istället uppgå i en bolagsfamilj med en sammanlagd omsättning på 3 miljarder kronor.

EG erbjuder en lång rad mjukvarulösningar inom bland annat bygg, retail, transport och energi. Enligt vd Kristin Berg passar Mestro med andra ord som handen i handsken.

”De har även köpt upp energiuppföljningstjänster i Norge, Finland och Danmark, så att vi kan komplettera strategin med vår produkt är ett fantastiskt roligt kvitto", säger hon och berättar att bolagets kunder och 40 anställda kommer att följa med i uppköpet.

Startår: 2005
Vd: Kristin Berg
Senaste värdering: Köpesumman landade på 204 miljoner kronor
Nettoomsättning 2023: 34 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -10 miljoner kronor
Största ägare: EG

Kristin Berg, vd för Mestro.

Kolla också in:

Metry – energidata från kommersiella fastigheter.
Envista – energidata för fastighetsbolag och fjärrvärmeaktörer.

3. Econans – optimering för banker

Göteborgsbaserade Econans hjälper sina kunder, bankerna, med att få koll på sina fastigheter. Först och främst handlar det om analys av det befintliga fastighetsbeståndet, med energiestimering och klimatriskdata. Därefter inleds åtgärder för energioptimering genom effektiviseringsvektyg ut mot kunden.

”Vårt uppdrag är att minska datagapet, hjälpa bankerna förstå sin fastighetsportfölj – och påbörja en storskalig och hållbar energiförflyttning", säger medgrundaren Tobias Lewandowski.

Med bland annat SEB, Handelsbanken och Danske Bank som kunder, menar han att Econans är marknadsledande inom sin nisch i Norden.

”Vi har kommit igång i två nya europeiska marknader och kommer kunna gå break-even under 2024", säger han om framtiden.

Startår: 2017
Vd: David Klamer
Senaste värdering: 69 miljoner kronor
Nettoomsättning 2023: 4,55 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -2,5 miljoner kronor
Största ägare: David Klamer, Creative Point AB, Stadsporten Holding AB, Almi Invest Fond SI AB, Almi Invest Västsverige AB, Pallas Invest AB, KopparSpira Invest AB.

Tobias Lewandovski. Foto: Econans

4. Dazoq – mjukvara för tillverkningsindustrin

I Linköping jobbar uppstickaren Dazoq med en liknande vision: att hjälpa bolag inom tillverkningsindustrin att sänka sin energiförbrukning genom ett molnbaserat energiövervakningssystem.

”Vi ser att vår lösning kan ge energibesparingar på 15-20 procent. Det är en plug and play-tjänst – vi behöver inte ens besöka kunden för att sätta igång,” säger vd Sajid Athikkay, som driver bolaget inom inkubatorn Lead i Linköping.

Trådlösa sensorer skickas ut till kunden, som därefter kan upptäcka energieffektiviseringsåtgärder med hjälp av Dazoqs mjukvara.

Men energieffektivisering är bara början, menar Sajid Athikkay.

”Vi utvecklar ständigt vår IoT-plattform, och kan redan nu även mäta temperatur, fuktighet och gasläckor. Mellanstora industrier ska i framtiden kunna använda oss för att både minska energiförbrukningen och öka produktiviteten i produktionen.”

Bolaget har i dagsläget bara fyra anställda men 50 betalande kunder. Dessa ska enligt planen bli 80 innan året är slut.

Startår: 2020
Vd: Sajid Athikkay
Senaste värdering: 26,9 miljoner kronor
Nettoomsättning 2023: 1 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -2,4 miljoner kronor
Största ägare
: Dominic Francis, Sajid Athikkay

Kolla också in:

Sensenode − digitala lösningar för att energieffektivisera tillverkningsindustrin.

ClimaCheck − energieffektivisering, preventivt underhåll, värme och kyla.

Sajid Athikkay. Foto: Dazoq.

5. Nordic Energy Audit – energiledning med egen mjukvara

Nordic Energy Audit jobbar med energiledning, där de med sin mjukvara NEAD och rådgivande tjänster hjälper företag, industrier och myndigheter. Bolaget grundades 2013 som en avknoppning från forskning på Linköpings universitet. Sedan dess har man både genomgått startup-inkubatorn Lead och motsvarigheten Swedish Scaleups för nästa fas.

Gustav Andersson var en av de första heltidsanställda i bolaget 2018, som energispecialist, och tillträdde som vd för Nordic Energy Audit i april 2024.

”Vi har nu etablerat oss i strategiskt viktiga positioner på marknaden för våra målkunder. Vi har goda referenser som vi är mycket stolta och glada över. Vi är nu redo och mitt inne i en uppskalning av vår verksamhet”, säger han.

Bolaget har vuxit organiskt hela vägen, men Gustav Andersson har inte stängt dörren för en eventuell kapitalanskaffning framöver.

”Vår säljpipe för 2024 är många gånger större än tidigare, så just nu handlar det för oss om att navigera i en tillväxtfas där vi ser en ökad efterfrågan och högaktuellt behov av energiomställning hos våra kunder."

Startår: 2012
Vd: Gustav Andersson
Senaste värdering: Okänt.
Nettoomsättning 2023: 2,5 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -300' kronor
Största ägare: Tomas Kindstedt, Magnus Wallen, Patrik Thollander, Gustav Andersson.

Kolla också in:
Volue
– norskägt mjukvarubolag för alla delar av energimarknaden.
Endre − datadrivna insikter för energibranschen.

Metrum − intelligenta mätsystem för energi och elkvalitet.
Ngenic − digitalisering av energibranschen.

Tomas Kindstedt, ägare Nordic Energy Audit. Foto: Press.

6. Decade Energy – plattform för logistikaktörer

Decade Energy-grundarna Casper Norden och hans far Carl-Magnus Norden kommer ursprungligen från Volta Trucks, som i oktober 2023 gick i konkurs med 800 anställda. I början av 2024 drog de igång sitt nya projekt.

Decade står för ”decarbonizing depots” och det nya bolaget ska ta sig an elektrifieringen av logistik och tunga transporter genom optimering av energi- och laddningsinfrastruktur, installation och service.

”Det finns många smarta människor där ute som jobbar med de delarna, men de flesta tänker i sina vertikaler. Vi vill integrera allt och även samarbeta med nätägarna. Det finns en massa effektivitetsvinster att göra. Bolagen måste koordinera för att de ska nå sina mål", sa Carl-Magnus Norden i en intervju med Impact Loop tidigare i år.

Bolaget är fortfarande i en startfas och håller på att stänga en första kapitalrunda.

Kolla också in: Emulate Energy − plattform för optimering av smartladdning för leverantörer.

Carl-Magnus Norden. Foto: Cornelia Jönsson/TT och privat.

7. Flower – kopplar ihop förnybara energikällor

Allt fler aktörer satsar på att underlätta för företag att sälja stödtjänster till Svenska kraftnät. Denna princip gäller för Flower, ett bolag som med mjukvara kopplar samman förnybara energikällor i Virtual Power Plants (VPP) för att kunna erbjuda flexibilitet till energisystemet.

Mellan 2022 och 2023 växte Flowers omsättning från 10 till anmärkningsvärda 110 miljoner kronor (nettoomsättningen från 5 till 100), och bolaget säkrade nyligen skuldfinansiering med 600 miljoner. I förbindelse med det har Flower förvärvat Bredhälla, som räknas som Sverige största batteripark, av OX2.

Stefan Krook är entreprenör och investerare, som bland annat grundat Glocalnet, Godel och Kivra. Tillsammans med H&M:s tidigare vd Karl-Johan Persson driver han 41an Invest, som tidigt gick in i Flower. Stefan Krook är i dag även styrelseordförande i bolaget. Vad var det som lockade?

”I Flower kändes allt bra,” säger han.

“Bolaget hette fortfarande Krafthem när vi investerade och var ett litet gäng som satt på Norrsken – i dag är de 80 anställda i egna lokaler på Södermalm. De jag träffade, med vd John Diklev i spetsen, kändes väldigt kunniga och drivna. De gjorde det här av rätt anledningar. De driver på och möjliggör elektrifiering och mer förnybart.”

Stefan Krook ser att kopplingen mellan digitalisering och stödtjänster är en spännande framtidssektor inom energibranschen.

”Ja, jag tror att det är en stor grej. Elsystemets gamla giganter − nät och produktion − kommer att få ökat sällskap av balans och flexibilitet. Och då handlar det mycket om mjukvara och tech. Här kommer nya aktörer att spela en stor roll. Det är i alla fall min tro.”

Startår: 2020
Vd och grundare: John Diklev
Värdering 2022
: 345 miljoner kronor
Nettoomsättning 2023: 100 miljoner kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -8,5 miljoner kronor
Största ägare: John Dikley, 41an Invest AB, Quiq Distribution Holding AB, Ellevio Energy Solutions, Secure Förvaltnings Aktiebolag

Kolla också in: Fever − virtuella kraftverk för att leverera flexibilitet till energisystemet.

John Diklev, grundare och vd för Flower.

8. Tibber – app för energibesparing i hemmet

För den breda marknaden med privathushåll har norskägda Tibber blivit top-of-mind-varumärke under de senaste åren. Med en uppskattad app och höga elpriser har man på ett lekfullt sätt lyckats få hundratusentals svenska hushåll att tänka mer på energiförbrukning än någonsin tidigare.

Nu lanserar man en ny tjänst som låter konsumenter med elbilsladdare hjälpa till att stabilisera elnätet och tjäna pengar under tiden.

"Kunden behöver bara koppla in sin laddare i elbilen, så sköter vi resten. Vi pausar och startar laddningen för att ta till vara så mycket förnybar energi som möjligt, utan att göra avkall på komforten", säger Daniel Lindén, medgrundare på Tibber i en artikel på Impact Loop.

Bolagets siffror för 2023 är inte publika än, men Tibbers svenska bolag visade en nettoomsättning på 2,3 miljarder kronor under 2022. I hela koncernen, med Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna, landade den sammanlagda omsättningen på 9,6 miljarder kronor.

Startår: 2016
Vd: Daniel Lindén
Senaste värdering: Ej känt
Nettoomsättning 2022: 2,3 miljarder kronor
Resultat (EBITDA) 2022: 38 miljoner kronor
Största ägare: Tibber A/S

Daniel Lindén. Foto: Tibber.

9. 1KOMMA5 – mjukvara för villamarknaden

Det är svårt att göra en sådan här genomgång utan att ta med jätten 1KOMMA5. De bygger visserligen sin lösning för villamarknaden med allt från solpaneler till elbilsladdare och hemmabatterier, men själva hjärtat i systemet sitter i mjukvaran Heartbeat som i dag är uppkopplad mot över 20 000 energisystem. Bara i Sverige omsatte 1KOMMA5 ungefär 787 miljoner kronor under 2023. Grundaren är tyska hållbarhetsprofilen Philipp Schröder, tidigare tysklandschef för Tesla.

Startår: 2022 (i Sverige)
Svensk vd: Gunnar Jönsson
Värdering 2023: Ingen uppgift.
Omsättning 2023: 787 miljoner kronor
Resultat 2023 (EBITDA): 66 miljoner kronor
Största ägare: 1K5 grader Nordics Holding AB, Alima Holding AB, Alsmyr Holding AB

Utmanare: Easyserv digital optimering av värmepumpar.

Gunnar Jönsson, vd vid 1KOMMA5.

10. Bubblare: Southern Lights – plattform för vätgasprojekt

Från jätten 1KOMMA5 till en liten, ny uppstickare. Felipe Gallardo är elektroingenjör från Chile, och som halvitalienare flyttade han till Italien efter studierna för att arbeta med konsultation mot bolag inom förnybar energi, och framförallt vätgas. Men han insåg snabbt att någonting saknades − det fanns ingen mjukvara som kunde bidra till vätgasprojektens planeringsfas.

"Elektrifieringen är viktig för att koldioxidneutralisera energisektorn. Men energi är så mycket mer. Vi behöver även sänka utsläppen inom uppvärmning, tunga transporter och gödselproduktion, och där kan vätgas spela en viktig roll", säger Felipe Gallardo.

Han flyttade till Stockholm och skrev sin doktorsavhandling på KTH om grön vätgas. Där träffade han även sina medgrundare och drog igång Southern Lights inom ramen för KTH Innovation.

Resultatet blev en SaaS-plattform för att enklare kunna analysera och utvärdera vätgasprojekt inför finansieringsfasen. Efter ett acceleratorprogram hos Fast Track Malmö var bolaget redo för ängelinvesteringar, flytt till Stockholm – och en kapitalrunda under våren 2024 som resulterade i 18,6 miljoner kronor. Investeringarna kom från finska Greencode Ventures, tyska WEPA Ventures och svenska Bling Capital.

Det visade sig att Southern Lights lösning var något som hade saknats på marknaden.

"Normalt funkar det så att energibolag tillsätter ett team av dyra konsulter för att undersöka möjligheterna med vätgas. Inte sällan innebär det flera års arbete och miljontals kronor i kostnader för att ens kunna gå till banken med sitt projekt. Med vår plattform kan kunden själv simulera vätgasproduktionen, öka precisionen och reducera risken."

Felipe Gallardo ser det som att Southern Lights bidrar med arkitekturen, däremot inte själva byggandet. Men han öppnar samtidigt för att SaaS-tjänsten i framtiden skulle kunna följa med vätgasprojekten även vidare in i implementering och drift.

"Vi skulle kunna gå den vägen också. I dag är vi bara fem anställda och fokuserar nu främst på att utveckla produkten och jobba mer med att vässa kommersialiseringen."

Startår: 2022
Vd: Felipe Gallardo
Senaste värdering
: Ingen uppgift.
Nettoomsättning 2023: 162' kronor
Resultat (EBITDA) 2023: -1,9 miljoner kronor
Största ägare: Felipe Ignacio Gallardo, Anton Frisk, Gustav Ekberg

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.