Gör slam till klimatsmart kol – tar in miljoner: “Det luktar illa”

Michael Sjöberg, vd på C-Green. Foto: pressbilder.

Med nytt kapital på 44 miljoner kronor ska C-Green bygga färdigt nästa fullskaliga anläggning i Norrköping. Den ska bevisa deras teknik — att skapa klimatsmart biokol av slam och på så sätt skapa en cirkulär lösning.‍<br><br>“Vi kommer att fortsätta resa pengar under ett par år”, säger bolagets vd Michael Sjöberg till Impact Loop.

Reporter och redaktör

Varje person producerar ungefär 100 kilo slam per år – en restprodukt från reningsverken som måste tas om hand på något sätt. I en stad som Stockholm innebär det cirka 100 000 ton slam.

C-Green är ett svenskt cleantech-företag som vill utvinna energi och näringsämnena fosfor och kväve från vårt avfall, eller slam, vilket minskar utsläppen av växthusgaser från slamhantering.

Idag sprids slam på åkermark som gödsel, förbränns, eller blandas med jord och blir till markutfyllnad på exempelvis golfbanor eller vägarbeten — vilket leder till förlust av värdefulla resurser och utsläpp av växthusgaser.

“Vi erbjuder teknik för att torka slammet och omvandlar det från slam till något annat. Slam är svårt att torka och innehåller mycket vatten och bakterier. Det luktar illa och är tungt. Om man då kan torka det på reningsverket och göra en produkt som är mer lätthanterlig så är det en stor nytta i det”, säger Karl Wejke, som är kommunikationschef på C-Green.

I C-Greens anläggning kokas slammet under hög temperatur och tryck och görs om till biokol, ett torrt och sterilt material som kan användas som biobränsle för att ersätta fossila bränslen eller gödsel.

Tillsammans med Stora Enso, har C-Green genomfört ett projekt där de ersatte torv, som anses vara fossilt och ska fasas ut, i 10 000 trädplantor.

“Vi ersatte 20 procent av torven med biokol och då halverade vi andelen konstgödsel, så där ser man en tydlig nytta”, säger Karl Wejke.  

Har rest 44 miljoner

Bolaget grundades 2015 och på huvudkontoret i Stockholm jobbar idag 14 anställda.  

Under året har företaget säkrat nytt kapital på närmare 45 miljoner kronor, enligt uppgifter från Bolagsverket.

Pengarna ska bland annat användas för att ta nästa steg och finansiera en fullskalig anläggning vid reningsverket i Norrköping, i samarbete med Ragn-Sells.

Anläggningen planeras vara i drift i slutet av 2025 . Den kan ta hand om upp till 30 000 ton slam per år, vilket är ungefär vad en stad med 300-400 000 invånare producerar.

Själva affärsmodellen kan se ut på tre olika sätt, antingen säljer C-Green anläggningarna, hyr ut dem eller säljer ett färdigt projekt till en tredje part, ett så kallat BOOT (Build Own Operate and Transfer)-upplägg.

“Då bygger och driver vi anläggningen och säljer sedan hela projektet med en tjänst och ett avtal med reningsverket integrerat”, säger Karl Wejke.  

Största ägare i bolaget är, utöver de ursprungliga grundarna, energiinvesteraren EIT InnoEnergy.

“Vi kommer att fortsätta resa kapital i några år till innan vi har en vinstdrivande verksamhet”, säger vd Michael Sjöberg.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.