Mobilitet

Nya EU-krav kan bli jackpott för cykelreparatören: "Har omedvetet byggt helt rätt typ av plattform"

Tomas Grönqvist, vd Mioo, samt en av bolagets kontrakterade cykelreparatörer. Foto: Christian von Essen / Pressbild

Cykelplattformen Mioo har tagit sig förbi stålbadet och visar svarta siffror. Samtidigt har man upptäckt en oväntad möjlighet i linje med utrullningen av EU:s nya krav på digitala produktpass.<br><br> "Marknaden blev plötsligt betydligt mer spännande", säger grundaren och vd:n Tomas Grönqvist till Impact Loop.

Reporter

Det har som bekant varit tuffa tider för mobilitetsbolagen. För Tomas Grönqvists del var Rysslands invasion av Ukraina som att dra ur proppen för alla spännande projekt och expansionsplaner som var på gång – vilket han bland annat berättade för Impact Loop i en artikel om EU:s nya cykeldirektiv.

Mioo skulle precis etablera sig i såväl Tyskland som Storbritannien. Ett viktigt avtal med Amazon var på plats – alla cyklar som såldes hos e-handlaren skulle per automatik registreras i Mioos plattform.

"Våra befintliga investerare var peppade, men när krisen kom hittade vi tyvärr ingen som kunde leda rundan. Vi drog i alla bromsar samtidigt och lyckades landa på fötterna i tid."

Från en förlust på 6 miljoner kronor under 2023 ser det betydligt ljusare ut i år – redan i maj kunde Mioo uppvisa svarta siffror.

Oavsiktlig marknadspotential

Med ett nytt lugn i kroppen kan Tomas Grönqvist med andra ord ladda för nästa steg i bolagets historia.

"Det mest intressanta just nu är EU:s kommande regelverk kring digitala produktpass. Vi är ju kända för att serva och reparera cyklar. Men plattformen är även skapad för produktägande, verifiering och att kunna koppla på olika kringtjänster. Vi har omedvetet byggt helt rätt typ av plattform."

Mioo har i dag samlat 30 000 användare i sin tekniska lösning. Varje cykel utrustas med en tagg eller qr-kod vilket blixtsnabbt leder till en app med produktspecifikationer, servicehistorik, användning och ägarskap. Med ord ganska exakt det som kommer att krävas av de kommande digitala produktpassen.

"Vi har byggt ett case som fungerar. Så marknaden blev plötsligt betydligt mer spännande."

Exakt vilka typer av vertikaler eller produktkategorier som skulle kunna vara aktuella att utforska kan inte Tomas Grönqvist svara på i dagsläget, men han ser fortsatt potential i en breddning av mobilitetsbranschen mot andra fordon som ett första steg.

"Det riktigt intressanta är att man kan få en helt annan koll på en produkts livscykel och följa transaktionerna även i andra och tredje försäljningsled. Då kan vi skapa ekonomiska incitament för tillverkarna att göra produkter som håller längre, samtidigt som vi kopplar på försäkringar, garantier och annat."

Så hur ska ni gå vidare?

"I första hand ska vi landa ett avtal med några av de stora cykeltillverkarna. Då kan vi söka pengar för att utveckla en riktigt bra pilot tillsammans. Vi har tidigare kört ett mindre test med Blocket gällande verifieringar av begagnade cyklar. Det är det arbetet vi nu kan ta vidare."

Det kanske är dags att damma av Tyskland och UK igen snart?

"Plattformen är globalt skalbar. Vi har kontakt med Amazon på Europanivå, så det är absolut spännande − särskilt om vi breddar oss bortom bara cyklar. Vi har ju byggt systemet för oss själva, för att kunna administrera serviceärenden för cyklar. Men vad vi ser är att plattformen är kapabel till att utföra så mycket mer, vilket vi nu satsar på att dra nytta av."

Tomas Grönqvist drar – med viss ödmjukhet – paralleller till de tidiga tekniska embryon som skulle bli Spotify och Klarna.

"Man skulle kunna skala direkt med hjälp av riskkapital. Men det kan också vara så att man behöver börja med att testa sin lösning tillsammans med en bra leverantör. Nu har vi intressanta dialoger igång. Det känns som att pusselbitarna börjar falla på plats."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.